Medvehagymás túrótorta

2010. április 15, csütörtök | hús nélkül, reggeli, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012616

Sós, persze hogy sós.

Tegnap előtt egy kedves, nagyon kedves olvasómnak hála, egy hatalmas kazalnyi friss medvehagymával és egy üveg olívaolajban eltett medvehagyma levéllel lettem gazdagabb. Akkor itt most meg is ragadnám az alkalmat hogy megköszönjem.

Kedves peel, köszönöm!

A feladat innentől fogva adott, feldolgozni a növényt. Nos, rajta vagyok a témán. Minimanó enyhén náthás állapotban elkövetett több órás délutáni szundikái alatt mi mást is lehetne csinálni, míg kint zuhog az eső, bent pedig elfogyott az olvasnivaló (mindkét fajta), marad a főzés.

Igazából medvehagyma ide vagy oda, ebben a tortában mégis a legjobban az alap tetszett, a tökmagos omlós tészta, az egyszerűen isteni benne. A túrós feltét sem kutya, a medvehagyma és a túró szerintem nagyon jó párosnak bizonyult.

A medvehagymát egyébként én kicsit megfonnyasztottam vajon, mielőtt felhasználásra került, ugyanis a zsiradék az, ami kihozza ezt az élénk zöld színt, anélkül csak zöldfűszeres túrónak imponálna a torta teteje.

Az, hogy szerencsés dolog volt e esztétikai szempontból egy zöld tortaalapra zöld feltétet tenni, ki-ki döntse el maga, mindenesetre íz szempontjából jó választásnak bizonyult.

Még egy dolog a végére: a tortaforma. Én 18 centis kapcsosban sütöttem, mert ez, és még egy 26 illetve 28 centis van itthon. De a mennyiségeket tekintve egy 20 vagy 22 centis szerencsésebb lett volna, mert így a méretei miatt szeletelni sem lehetett túl szépen. Szóval ha valakinek van otthon 20 vagy 22 centis formája, az egyfelől süsse abban, így a maratoni sütési idő is lerövidül, másfelől meg kérem szépen írja meg nekem, hogy honnan szerezte! (előre is köszönöm!)

  • 18 centis kapcsos formához (4-6 adag):
  • tészta:
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg tökmag durvára darálva
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 kis tojás
  • 1 tk só
  • 2 tk nádcukor
  • feltét:
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 tojás
  • 1 nagy marék medvehagyma (4-5 dkg)
  • 2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd fél órára hűtőbe kerül. Ezt követően enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, hogy nagyjából egy 18 centis kör legyen (perem nem kell majd a tortának). A kapcsos tortaformát kibélelem sütőpapírral, az alját és a szélét is (ez a rész elvileg elmaradhat, de nekem mindig kifolyik a megolvadt vaj a tortaforma alján sütés közben, és innentől fogva az egész sütő füstöl. Ezért inkább kibélelem a formát egy nagyobb darab, kör alakúra vágott sütőpapírral. Jól záró formák esetén ez a rész elhagyható.), ezután belefektetem a tésztát.

Előmelegített sütőben 200°C fokon (gázsütő) 15 percig elősütöm.

Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészül a túró. A medvehagymát megmosom, laskára vágom, és a vajon megfonnyasztom. Nem kell sütni, épp csak hogy összeessen. Ha kihűlt, a tojásokkal együtt késes robotgépbe vagy turmixgépbe teszem, és addig aprítom, amíg az egészből egyenletes élénkzöld habos pép lesz.

Hozzákeverem a zsemlemorzsát és a túrót, sózom ízlés szerint.

A túrós pépet az elősütött tésztára öntöm, majd a sütőben a hőfokot 160°C fokra állítom, így sül 80 percet. (nagyobb formában kevésbé vastag lesz a túrós réteg, így kevesebb sütési idő is elegendő)

A formában hűtöm ki, csak azután szeletelem.

(Ellenkező estben a teteje szét fog repedezni, mint az a képen is látható)

Címkék: , , , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Medvehagymás túrótorta

rossamela
2010. április 15., csütörtök

Azta, de jó! Mi is medvehagymát eszünk medvehagymával, ezt biztosan megcsinálom!

Egész tökmag van a tésztában? És ha a cukrot kihagyom belőle?

Helga
2010. április 15., csütörtök

Az olajban eltett medvehagyma az csak annyi, hogy olajba beleteszem a medvehagymát és lezárom?

egyébként kérek szépen egy szeletet :-)

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Rossamela, de jó hogy szóltál! Nem, ledaráltam előtte, csak elfelejtettem leírni! A cukor elhagyható, én azért szoktam beletenni egy keveset, mert nagyon finom, pikáns(utálom ezt a szót, de nem tudok jobbat) íze lesz tőle. De igazából a sima sós omlós tésztába nem kell cukor. :) Ja, és örülök hogy tetszik!
Helga, nem én csináltam, hanem elkészítve kaptam. De peel, aki küldte, az azt írta, hogy a finomra aprított medvehagyma sóval és olívaolajjal van elkeverve. Állagra olyan, mint a pesto. Szóval, gondolom úgy készül, hogy finomra aprítás után annyi olaj kerül bele, amitől krémes állaga lesz, meg só (de azt nem tudom, mennyi). Felbontás után pedig hűtőben tárolható egy évig.
De reményeim szerint nemsokára peel is felbukkan majd itt köztünk, és beszámol a pontos receptről! :)

peel
2010. április 15., csütörtök

Szia, Cat!
Ez valami csoda(jó)!!!!! Hétfőn jön haza a párom, meg is lepem vele, hátha… Ha felezem az adagot, akkor gondolom, elég csak a feltétet, szted is?
Medvehagyma tartósításáról itt: http://rongybabakonyha.blogspot.com/2010/04/medvehagyma-tartositasa.html
(és százszor kértem, nem kell megköszönni : )

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Szia peel!
Nekem édesanyám úgy tanította, hogy mindig meg kell az ajándékot köszönni, alaposan belém verte (persze nem a szó szoros értelmében :) ), szóval már nemigen tudok róla leszokni… :)
Egyébként köszönjük a linket is! :))))
Persze hogy jó lesz alap nélkül is. Akkor nem érdemes szórakoznia sütőpapírral, elég csak kivajazni, zsemlemorzsával kiszórnia formát, és a fele adag megsül úgy 50 perc alatt.

Zizi
2010. április 15., csütörtök

Szia!
Nekem 22 cm-es van és az IKEA-ban vettem. Ráadásul egy kapcsos 22 cm-es és egy sima sütőforma 28 cm-es 1490 Ft-ba kerül. Itt megnézheted: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/30133051
Zizi

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Szia Zizi! Nagyon köszönöm! Most már tudom, hol keressem! :)
Ha legközelebb Pesten járok, be is szerzem! :)

Sajtkukac
2010. április 15., csütörtök

Csodálatos receptek, le a kalappal :-)
Pont ma akartam madvehagymát gyűjteni, de elmosott az eső :-(((

Ez a tökmagos alap nagyon jó lehet, én tavaly egy epres-rebarbarás cobblerre raktam hasonlót és nagyon ízlett! (http://www.sajtkukac.hu/?p=2559)

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Niki, köszi! :) Nálunk nincs az erdőben, de még a hiperekben sem lehet kapni, szóval én addig medvehagymázok, amíg az adomány kitart. :)
Egyébként jó az a süti! ;)

Helga
2010. április 15., csütörtök

köszi Peel! fagyasztva már tettem el két kis adagot, de ha szombaton még kapok medvehagymát a piacon, akkor “beüvegelem” :-)

rossamela
2011. április 10., vasárnap

Tavaly elmaradt, de most megcsináltam. Nekem kicsit sok volt a mennyiség a 18 cm-es formához, 3 tojásnál megálltam, így is remek lett az állaga. Tökmag nem volt itthon, darált mogyoró ment bele, és kenyérmorzsa helyett pedig zabkorpa.
Turbolyás paradicsomsalátával megvacsoráztuk a felét, köszönjük a remek receptet!

killervidra
2011. április 10., vasárnap

Rossamela, nagyon örülök hogy ízlett! :) Igen, nem ez az optimális méretű forma ekkora mennyiséghez, nekem is pontosan tele lett a forma a töltelékkel, de sajnos 20 cm-es nem volt itthon (akkor még :) ). Mogyoróval is remekül hangzik, én az idén tervezek még egy diós medvehagymás túró felfújtat. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)