Medvehagyma tekercsek gombával, kukoricadarával

2010. április 15, csütörtök | hús nélkül, sós, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012688

Nem múlhat el nap medvehagyma nélkül. Még körülbelül két napig, utána elfogy.

A mai medvehagyma a szabolcsi töltött káposzta mintájára készült, csak hús helyett gombával, káposzta helyett meg medvehagymával. Szóval igazán majdnem ugyanolyan.

Azt nem állítom, hogy hamar megvan, ilyen szempontból tényleg hasonló a töltött káposztához. Az is igaz, hogy nem lenne feltétlenül szükséges 4 centis darabokat göngyölni belőle, de a szüleim is olvassák a blogot, és kitagadnának, ha ennél nagyobbakat mernék tölteni. Mindenesetre ma erre is volt idő, mert a miniatűrt megcsípte a cecelégy, és átmenetileg én sem tudok hozzáférni egyik orvosi adatbázishoz sem, szóval maradt a főzés.

Kevesebb idővel rendelkezőknek javaslom kettő helyett három medvehagyma levél összeillesztését, úgy azért, nagyobb töltikékkel gyorsabban halad a munka.

  • 2 adag
  • 40-50 medvehagyma levél
  • 25 dkg csiperke
  • 1 dl kukoricadara (ha van, akkor nagy szemű, durvára darált, töltött káposztához való)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 maréknyi petrezselyemzöld
  • 1 tk szárított majoránna
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl passzírozott paradicsom
  • 2 tk paradicsompüré

A gombát megtisztítom, majd 2-3 mm kockákra aprítom. A vajon megsütöm, és ha már kezdene pirulni, hozzáadom a kukoricadarát, felöntöm a borral. Addig forralom, amíg a bor elpárolog, illetve a kukorica magába nem szívja. Adok hozzá még 4 deci vizet, a majorannát, sózom, és addig főzöm, amíg a kukoricadara magába nem szívja az összes nedvességet és teljesen meg nem puhul. (teflonban még kavargatni sem kell) Végül hozzákeverem a finomra aprított petrezselymet is.

A medvehagyma szárait lecsipkedem, megmosom, majd néhány másodpercre lobogó vízbe dobom. Szűrőlapáttal kiemelem, és azonnal jeges vízbe dobom (blansírozom). A leveleket ezután lecsepegtetem, leitatom róluk a nedvességet.

két levelet egymás mellé teszek, úgy hogy a hosszanti oldaluk két-három centis átfedésben legyen. Az egyik keskenyebb végre teszek egy evőkanálnyi tölteléket, majd a két hosszanti oldalt felhajtom a töltelékre és az egészet feltekerem. Lehet szorosan, ez már nem fog tovább duzzadni.

Miután végeztem a tekercseléssel, egy szélesebb lábosba teszem a tekercseket, leöntöm az enyhén sózott passzírozott paradicsommal és még egy deci vízzel elkevert paradicsompürével (ha van házi paradicsomlé, akkor abból kell 3 dl, és semmi egyéb), fedő alatt párolom 3-4 percig, majd fedő nélkül nagyobb lángon, amíg a szósz kicsit besűrűsödik.

P1012726

 

Címkék: , , , ,

11 hozzászólás a bejegyzéshez: Medvehagyma tekercsek gombával, kukoricadarával

ChefViki
2010. április 15., csütörtök

Fantasztikus :-)

duende
2010. április 15., csütörtök

Hogy ez milyen zseniális! :)
Meg fogom csinálni, nagyon-nagyon tetszik!

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Viki, örülök hogy tetszik! :)

Duende, nagyon köszönöm! Remélem, hogy Neked is ízleni fog! :)

peel
2010. április 15., csütörtök

Ez is pazar!!!!!

Beatbull
2010. április 16., péntek

Ez is nagyon jó ötlet! A töltelék pedig szabadon variálható – tetszik ez a vegetariánus változat is, de (darált / felaprított) hallal is jól el tudom képzelni.

Felhőlány
2010. április 16., péntek

Nagyon kreatív vagy! Ez megint óriási, nagyon tetszik! :))
Ki kellene vennem legalább 2 hét szabit, hogy ezt a sok-sok finomságot elkészítsem… :))

killervidra
2010. április 16., péntek

Peel, köszi! :))) (még két szó a túrótortához, ami tegnap óta jutott az eszembe: Szerintem ha alap nélkül készül, akkor kb 2 dkg-mal több zsemlemorzsa mehet bele (az egész mennyiségre számolva), hogy kicsit több tartása legyen. Meg lehet hogy érdemes volna a tojásfehérjét külön kemény habbá verni, és aztán hozzáforgatni, különben kicsit laposka lesz a torta. Úgy még ráadásul sokkal könnyebb szerkezete lesz a túrónak, olyan lesz, mint egy felfújt)
Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :) Igazad van, a töltelék tényleg ezerféle lehet. Nekem is átfutott az agyamon, hogy gomba helyett lehetne bele inkább libamell, de aztán visszafogtam magam. Mostanában (is) elég sok húst eszünk, pedig Férjnek nem lenne szabad… Viszont a hal az nagyon jó ötlet hozzá, valami omega 3 zsírsavban gazdag fajta kompenzálná még a magasabb fehérjetartalmat is! :)
Felhőlány, köszönöm! :)
Én szerencsére GYES-en vagyok, úgyhogy időm mint a tenger. :)

peel
2011. április 5., kedd

Nekem szétestek a párolásnál : ( Biztos kevesebb ideig kellett volna… Úgyhogy lett belőle paradicsomos puliszka : ( Az vigasztal, hogy az íze finom : )

killervidra
2011. április 5., kedd

:) A puliszka sem rossz… :)
Elég szorosan kell tekercselni és csak a nagy levelek jók, hogy stabilan takarjon, tartson a medvehagyma köpeny mindenütt, meg apró töltikéket kell csinálni, mint a szabolcsi töltött káposztánál. :) Bele lehet jönni. :)

peel
2011. április 6., szerda

Végül tettem még hozzá darát, hogy sűrűbb legyen és sütőben megpirítottam, így végül prósza lett belőle : )

killervidra
2011. április 7., csütörtök

Ez de remekül hangzik! Nagyszerű ötletet adtál! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)