Medvehagymába göngyölt gombás szűzérmék sáfrányos kukoricakásával és hajdinával

2010. április 16, péntek | köret, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012774

Az utolsó medvehagymás recept. Legalábbis azt hiszem. Van még ugyan egy kis maréknyi a friss csokorból, de az valószínűleg holnap reggel egy omlettben végzi.

Mielőtt pedig bárki elkezdene aggódni Férj testi épségéért, vagy azért, hogy vajon zöldül e már a füle, azt el kell mondanom, hogy ma a szüleim jöttek látogatóba, nekik főztem. Medvehagymával persze, mert bár ezt is terveztem, apu már az ajtóban azzal köszöntött, hogy na mit eszünk ma a medvehagymából. És ebben semmi cinizmus nem volt, őt még tényleg érdekelte a téma, olyannyira, hogy egy medvehagymás fűszeres túrókrémmel indítottuk a napot, amit frissen sült csavart zsemlére kentünk (finom volt).

Aztán a bébiszittereim lefoglalták a miniatűrt amíg elkészült az ebéd. Mivel ez most nem egy öt perc alatt összedobható valami. Hogy megérte e? Apu szerint igen. Azért ez jelent valamit…

A köretek közül én nem tudtam választani (megint gondolattolulásom volt délelőtt), így mindkettőt elkészítettem, a polentát és a hajdinát is. Igazából annyira finom lett mind a kettő, hogy még most sem tudnám eldönteni, melyik illik jobban a szűzérmékhez. Szóval mindkettőt leírom.

  • 4 adag
  • 2 kis szűzpecsenye (60-65 dkg)
  • kb 45-50 nagyobb medvehagyma levél
  • 40 dkg csiperke
  • 4 dkg füstölt szalonna
  • bors (frissen őrölt fekete)
  • konyhai spárga
  • a kukoricakásához:
  • 1 dl kukoricadara (apró szemcséjű, finomabbra darált)
  • 2,5 dl víz
  • 1 nagy csipet sáfrány
  • 3 dkg vaj
  • a hajdinához:
  • 1 dl hajdina
  • 2,5 dl víz

A gombát megtisztítjuk, majd nagyon apróra, 2-3 mm kockákra vágjuk (ezt a részt lehet késes robotgépre is bízni, de nekem most volt időm pepecselni vele).

A húsról levagdossuk a hártyákat, megtisztítjuk, majd 2 ujjnyi (kb 3 cm) érmékre vágjuk, kézzel(!) kicsit elegyengetjük, megnyomkodjuk a tetejüket, hogy szépen egyenletesen szétterüljenek. A keskeny végeit már nem szeletként használjuk fel, hanem késsel kétszer-háromszor átvagdossuk, darált hús finomságúra (jöhet a késes robotgép ismét, bár a hús állaga késsel vagdosva ehhez az ételhez jobban illik).

A szalonnát apró, 3 mm kockákra vágjuk.

A medvehagyma szárait lecsipkedjük, megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A leszárított leveleket egy nagyobb deszkán vagy pulton elrendezzük, három-három levelet teszünk egymásra, csillag alakban, úgy hogy a fényes oldaluk lefelé nézzen.

A szalonnából kiolvasztjuk mérsékelt láng felett a zsírt, ropogósra sütjük, majd a zsír 2/3 részét átöntjük egy másik serpenyőbe, amiben a húst fogjuk sütni. A szalonnapörcök mellé dobjuk a gombát és a vagdalt húst, majd erősebb lángon addig sütjük, amíg a gomba és hús elveszti a nedvességtartalmát és kissé megpirul. Végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Közben felhevítjük a zsiradékot a másik serpenyőben, és szűzérmék mindkét oldalát 2-2 percig elősütjük, sütés közben sózzuk a húsokat.

Az elősütött húsokat a medvehagyma csillagok közepébe helyezzük, mindegyikre kerül 1-1 evőkanálnyi gombás pép, majd a leveleket ráhajtogatjuk a gombás húsra és konyhai spárgával rögzítjük a csomagot.

A medvehagymás csomagokat kevés lobogó víz felé állított párolóbetétre tesszük, és fedő alatt 15 percig gőzöljük. (én ehhez egy párolóbetétet tettem egy nagyobb serpenyőre, arra egy kerek nokedliszaggatót, és az egészet lefedtem a serpenyő tetejével. De a bambusz párolóbetét is megfelel…)

A hajdinát felöntjük 2,5 dl vízzel, hozzáöntjük a hús sütésénél visszamaradt húslét, zsiradékot, és ha marad egy kevés gombapép, az is a főzővízbe kerül. Fedő nélkül addig főzzük, amíg a hajdina megpuhul és magába szívja az összes folyadékot.

A polentához a kukoricadarát beleszórjuk 2,5 dl forró vízbe, a sáfránnyal együtt, és addig főzzük gyakran kevergetve, amíg a dara megpuhul és felszívja az összes nedvességet.Végül hozzákeverjük a vajat is. Ezt én mélyebb tálkákba öntöttem, amíg kicsit megdermedt, így szép formája lett.

Tálalásnál levágjuk a zsinegeket a batyukról, majd tányérra szedjük néhány kanálka hajdinával és 1-1 polenta halommal.

Megjegyzés: én a köreteket akkor kezdtem el főzni, mielőtt nekiálltam a gomba és hús sütésének, majd melegen tartottam tálalásig, így egészen jól sikerült az időzítés.

Egyébként nem olyan hosszadalmas étel, mint amilyennek hangzik, ha mindent időben előkészítünk, akkor vagdosással, sütéssel-főzéssel együtt is megvan bőven egy órán belül.

P1012748

Kötözés előtt…

P1012751

és kötözés után.

Címkék: , , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Medvehagymába göngyölt gombás szűzérmék sáfrányos kukoricakásával és hajdinával

Thrini
2010. április 16., péntek

Csúcs mennyi ötleted és energiád van!!! :)
És a fotók is nagyon tetszenek!!

Felhőlány
2010. április 16., péntek

Lehet, hogy el kellene mennem GYES-re?! :)) Addig is próbálom “hasznosítani” a Nálad látottakat, olvasottakat, és mert ma ismét sikerült beszereznem egy nagy csokor medvehagymát… holnap egy halas-csomagos kísérletet teszek… :)
És természetesen már megint nagyon tetszik amit alkottál! ;o)

killervidra
2010. április 16., péntek

Thrini, köszönöm! Örülök ha tetszenek a képeim (is)! :)
Felhőlány, a GYES jó dolog, nemcsak a főzés miatt! :)))
A halas csomag izgalmasan hangzik, én is gondoltam rá, de épp az nem volt itthon. Kíváncsi vagyok milyen nagyszerű ötlettel állsz elő! :)

peel
2010. április 16., péntek

Azt a medvehagymáját : ) Már tényleg nem találok szavakat : ) Annyira örülök, hogy ennyi mindent kihoztál a csomagocskából, de azért kicsit sajnálom is, hogy ezzel vége a brumm-brummos beszámolóknak : )

killervidra
2010. április 16., péntek

Azért az elég nagy csomag volt… :))) (szerencsére)
Egyébként meg örülök hogy tetszenek! :)
A beszámolónak azért koránt sincs vége, mert most jön majd az olajban eltett. Csak hagyok előtte Férjnek egy kevés időt, hogy regenerálódjon! :)

nokedli
2010. április 18., vasárnap

ha nem járok nálad pár napif, utána mindig kapkodom csak a fejem, hogy hova nézzek, miket olvassak elöször. csodásak ezek a kiscsomagocskák!

killervidra
2010. április 18., vasárnap

Nokedli, ezt mindig öröm hallani! :)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)