A sós rétes vitathatatlanul az egyik kedvenc műfajom, a spenót-ricotta-fokhagyma összeállítás pedig szintén igen közel áll az ízlésemhez, így csak idő kérdése volt, hogy ez a rétes létrejöjjön. Nagyon finom, nem túl bonyolult, és ideális lehet a közelgő tavaszi piknikekre.
A spenótot megmosom, lecentrifugálom/leszárítom, átválogatom és a vastagabb szárakat letöröm. A leveleket metéltre vágom.
A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztom, majd rádobom a spenótot, lefedem és lehúzom a tűzről, épp csak annyi hő szükséges a spenótnak, amitől összeesik, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, de megpárolni nem kell.
A spenótot megszórom a búzadarával, átkeverem, majd összeforgatom a villával áttört, elhabart tojással elkevert ricottával. Hozzáadom a finomra reszelt fokhagymát, sózom, alaposan átkeverem.
A réteslapot kiterítem, lekenem az olvasztott vajjal, majd újabb lapot helyezek rá, összesen 3-3 lapot helyezek egymásra egy-egy rúdhoz. A tölteléket a hosszanti oldal mentén elegyengetem, majd viszonylag szorosan feltekerem a tekercseket. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, a tetejüket lekenem olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütöm, amíg aranyszínűek lesznek.
Hidegen és langyosan egyaránt finom.
Még nem érkezett be hozzászólás.