sáfrányos gyömbéres pisztráng leves halgombóccal

2012. október 2, kedd | hal, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

Egy régi erdélyi szakácskönyv szerint ha a pisztrángból levest főzöl, tedd azt fekete vagy sárga lével. A “sárga lé” a hagyományos, rántásos savanyított levest jelenti, amibe fűszerként gyakran járt a gyömbér és sáfrány is. A most következő recept ennek a klasszikus receptnek a mai kor igényeire szabott változata, a rántás elmaradt, helyette fűszeres hallé készült, a halszeletek helyett pedig a halhúsból ízletes gombócok készültek.

  • 4 főre
  • 2 pisztráng (70 dkg)
  • 2 szál sárgarépa (25-30 dkg)
  • 1/2 zellergumó (25-30 dkg)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (15 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bő csipetnyi sáfrány
  • 5 cm gyömbérgyökér
  • 8-10 szem fehér bors
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 1 tojás
  • 3-4 ek zsemlemorzsa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma

A pisztrángot kifilézem, a halhúst levágom a bőrről. Az húson felül maradt összes hal alkatrészt fazékba szedem, 2 liter vízzel felöntöm. Hozzáadom a félbevágott hagymát, felcikkezett zellert, répát, kés pengéjével meglapított fokhagymát, csíkokra vágott gyömbért, a sáfrányt, fehér borsot, sózom, hozzáöntöm a bort. Lassú tűzön főzöm másfél-két órán át, majd leszűröm.

A halhúst késsel finomra aprítom, hozzáadom az elhabart tojást, a finomra aprított fokhagymát, nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet, sózom, borsozom, majd annyi zsemlemorzsát adok hozzá, amennyivel lágy, de formázható masszát kapok.

A levest felforralom, majd a halból nedves kézzel zölddiónyi gombócokat formázok és kifőzöm a lobogó levesben. Szűrőlapáttal kiemelem a gombócokat, félreteszem, melegen tartom.

Megvárom, amíg kissé leülepszik a leves, majd átszűröm tüllön, amíg teljesen tiszta lesz a lé, majd ismét felforralom, ha szükséges.

Tálalásnál a gombócokat tányérba szedem és rámerem a forró levest. Ízlés szerint lehet mellé adni citromot és még tovább savanyítani citrom levével, de számunkra ez nem volt szükséges.

Címkék: , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: sáfrányos gyömbéres pisztráng leves halgombóccal

"saját levében"
2012. október 2., kedd

Ez nagyon finom lehet, de hogy milyen szép a fotó!…

killervidra
2012. október 2., kedd

Saját Levében, köszönöm, örülök hogy tetszik a fotó, nekem is az egyik kedvenc képem lett. Az egyik kedvenc levesemről. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)