Erről meg még nem is írtam semmit eddig, csak úgy szépen csendben elvolt, talán azért, mert olyan gyorsan tűnt el, mint ahogy elkészült, és a Mátraháza utáni nagy izgalomban, meg a hóemberépítés közben szépen belesimult a mindennapokba, egy adag finom, melengető érzést hagyva maga után, ami hirtelen megint rámtört, ahogy megtaláltam a képet, és leginkább azonnal megfőztem volna megint- ha most nem terepszínű nadrágos asztalosok és fűrészpor borítaná a konyhámat.
Szóval amolyan “mi van a hűtőben?” típusú ételnek indult, és egy nagyon finom, üde, könnyed rizottó lett belőle. A citrom csak a héj aromáját adta a rizottóba, a savassága nem került bele, arról megint az aszú és a birs gondoskodott, a zeller pedig két, sőt három textúrában is képvisltette magát. Aztán lehet, hogy ez most bonyolultan hangzott, de korántsem az, ez egyszerűen csak finom.
A salottát és a fokhagymát finomra aprítom, a birsalmát meghámozom, magházát kivágom, a húsát apró kockákra vágom. A zellerről a zöld leveleket levágom, félreteszem. A szárak felét apró kockára vágom, a másik felét nagyon vékonyan felkarikázom.
Az olívaolajon a salottát, fokhagymát, zeller kockákat üvegesre sütöm, hozzáadom a rizst, addig pirítom, amíg a rizs üveges lesz, de nem kap színt, hozzáadom a birsalmát, felöntöm a borral, visszaforralom. Ezután elkezdem apránként felöntögetni a húslevessel, gyakori kavargatás közben addig főzöm, amíg a rizs haraphatóvá válik. Hozzáadom a karikára vágott zellert, beállítom a rizottó sűrűségét húslevessel, összeforralom, belereszelm a citrom héját, hozzáadom a vajat, parmezánt, átkeverem.
Tálalásnál a zellerzöldet finomra aprítom és ezt szórom a tetejére.
kedves flat cat, hol lehet venni ilyen gyönyörű tányérakat?
Duende, én ezt egy helyi virágüzletben vettem, ahol néhány szép porcelánt is tartottak, de láttam már ennek a mintának több színét, formáját kicsi, vidéki stílusú darabokat forgalmazó lakberendezési boltokban. Címet sajnos csak Nyíregyházán és Debrecenben tudok mondani hozzájuk. :)
Viszont ha gondolod, és még van belőle abban a boltban, szívesen megveszem és elküldöm postán! :)
Köszönöm szépen! Nálunk is van két kisebb ilyen üzlet, először megnézem, hátha itt is lehet kapni. Ha nem, írok mailben, és nagyon köszönöm, annyira aranyos vagy! :)
Duende, nagyon szívesen! :) Ha úgy alakul, csak írj, szívesen elpostázom! :)
Köszönöm! :)
annyira szeretek itt olvasgatni, még ha főzni nem is akarok épp. szeretem a képek stílusát, szeretem a kreativitásodat. jó itt lenni, na.
ha nagy leszek, én is ilyet szeretnék csinálni. és akkor majd begépelem a blogcímet is :)
Dunede, szívesen teszem! :)
Éci, nagyon kedves vagy, köszönöm, nagyon jó olvasni ilyen sorokat! :)
Várom majd a blogcímedet! :)
2012. február 10., péntek