birsalmás zelleres rizottó

2012. február 10, péntek | rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

Erről meg még nem is írtam semmit eddig, csak úgy szépen csendben elvolt, talán azért, mert olyan gyorsan tűnt el, mint ahogy elkészült, és a Mátraháza utáni nagy izgalomban, meg a hóemberépítés közben szépen belesimult a mindennapokba, egy adag finom, melengető érzést hagyva maga után, ami hirtelen megint rámtört, ahogy megtaláltam a képet, és leginkább azonnal megfőztem volna megint- ha most nem terepszínű nadrágos asztalosok és fűrészpor borítaná a konyhámat.

Szóval amolyan “mi van a hűtőben?” típusú ételnek indult, és egy nagyon finom, üde, könnyed rizottó lett belőle. A citrom csak a héj aromáját adta a rizottóba, a savassága nem került bele, arról megint az aszú és a birs gondoskodott, a zeller pedig két, sőt három textúrában is képvisltette magát. Aztán lehet, hogy ez most bonyolultan hangzott, de korántsem az, ez egyszerűen csak  finom.

 

  • birsalmás zelleres rizottó citrommal
  • 2 főre
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 1 nagyobb birsalma (25-30 dkg)
  • 4 szál angolzeller (ha van, olyan ami zsenge és van levél a végén)
  • 1 salotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl tokaji aszú
  • 6-8 dl húsleves (lezsírozva, leszűrve)
  • 1 kis citrom héja finomra reszelve
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 1 bő maréknyi parmezán

A salottát és a fokhagymát finomra aprítom, a birsalmát meghámozom, magházát kivágom, a húsát apró kockákra vágom. A zellerről a zöld leveleket levágom, félreteszem. A szárak felét apró kockára vágom, a másik felét nagyon vékonyan felkarikázom.

Az olívaolajon a salottát, fokhagymát, zeller kockákat üvegesre sütöm, hozzáadom a rizst, addig pirítom, amíg a rizs üveges lesz, de nem kap színt, hozzáadom a birsalmát, felöntöm a borral, visszaforralom. Ezután elkezdem apránként felöntögetni a húslevessel, gyakori kavargatás közben addig főzöm, amíg a rizs haraphatóvá válik. Hozzáadom a karikára vágott zellert, beállítom a rizottó sűrűségét húslevessel, összeforralom, belereszelm a citrom héját, hozzáadom a vajat, parmezánt, átkeverem.

Tálalásnál a zellerzöldet finomra aprítom és ezt szórom a tetejére.

 

 

Címkék: , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: birsalmás zelleres rizottó

duende
2012. február 10., péntek

kedves flat cat, hol lehet venni ilyen gyönyörű tányérakat?

killervidra
2012. február 10., péntek

Duende, én ezt egy helyi virágüzletben vettem, ahol néhány szép porcelánt is tartottak, de láttam már ennek a mintának több színét, formáját kicsi, vidéki stílusú darabokat forgalmazó lakberendezési boltokban. Címet sajnos csak Nyíregyházán és Debrecenben tudok mondani hozzájuk. :)
Viszont ha gondolod, és még van belőle abban a boltban, szívesen megveszem és elküldöm postán! :)

duende
2012. február 11., szombat

Köszönöm szépen! Nálunk is van két kisebb ilyen üzlet, először megnézem, hátha itt is lehet kapni. Ha nem, írok mailben, és nagyon köszönöm, annyira aranyos vagy! :)

killervidra
2012. február 11., szombat

Duende, nagyon szívesen! :) Ha úgy alakul, csak írj, szívesen elpostázom! :)

duende
2012. február 11., szombat

Köszönöm! :)

Éci
2012. február 12., vasárnap

annyira szeretek itt olvasgatni, még ha főzni nem is akarok épp. szeretem a képek stílusát, szeretem a kreativitásodat. jó itt lenni, na.
ha nagy leszek, én is ilyet szeretnék csinálni. és akkor majd begépelem a blogcímet is :)

killervidra
2012. február 12., vasárnap

Dunede, szívesen teszem! :)
Éci, nagyon kedves vagy, köszönöm, nagyon jó olvasni ilyen sorokat! :)
Várom majd a blogcímedet! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)