Megint egy egyszerű recept, de nem tehetek róla, nálunk ez megy leginkább mostanában, minimanó nagyon rákapott a pirospaprikára.
Az is igaz, hogy ettem már rossz paprikást is, szóval talán nem lesz haszontalan a recept.
Elöljáróban ismét csak annyit, hogy ez egy faksznik nélküli, hétköznapi változat, nagyon egyszerű, de nem a hagyományos. Csak a minőségi (nem feltétlenül drága!) alapanyagokra kell odafigyelni, és akkor elronthatatlan. Viszont nem versenyezhet édesapám világbajnok csirkepaprikásaival, vörösboros kakaspörköltjével. Főleg, mivel azok szabadtűzön, bográcsban készülnek (az első derűsebb napon Apu már költözik is ki a bográccsal az állvány mellé főzni, tényleg remekül csinálja, szóval újabb vendégposzt hamarosan várható!).
Vissza ehhez a paprikáshoz. Házi csirke kell hozzá, ez tény, enélkül soha nem lesz az igazi. Ha van rá lehetőség, akkor a pirospaprika is legyen jófajta, házi. A házi és a boltban kapható, félig-meddig spanyol paprikából készült között ég és föld a különbség, sajnos. Paradicsompüréből mostanában már elég sok helyen látok egy 70 gr-os kiszerelésű finom, lengyel üveges változatot, én ezt használom régóta, igaz, eddig még csak a Metroban lehetett kapni errefelé. Ez nem hazai, de sokkal jobb, mint az Aranyfácán. Továbbá az üveg visszazárható, nincs gond, ha csak 2-3 evőkanálnyi kell belőle. Tojásból, zsírból is házit használok, de ezt mostanra már lehetett sejteni. Ezeket a dolgokat beszerezni vidéken könnyebb, ezt elismerem, de hát legyen már valami előnyünk nekünk is a fővárossal szemben.
Nyáron lehet bele tenni 2-3 nagyobb meghámozott, kimagozott paradicsomot is a püré helyett, de én ezt ilyenkor kihagyom.
A nokedli mellé opcionális, lehet valamilyen aprótésztát, vagy tarhonyát is készíteni hozzá, ha nincs túl sok időm, én is így teszek. (de ha van időm, akkor is gyakran, mert imádom a tarhonyát)
4 adag
1 tanyasi csirke (kb 1,5 kilós csirkéből) csontos, bőrös melle és combjai
3-4 ek disznózsír (de kacsával is finom!)
2 fej vöröshagyma (~ 40 dkg)
3 ek paradicsompüré
1 púpos ek pirospaprika
6 gerezd fokhagyma
só
szárított erőspaprika (opcionális)
1,5 dl tejföl
a nokedlihez
30 dkg simaliszt
6 nagy tojás
1 kk só
a tálaláshoz még legalább 2 dl tejföl, tejfölös uborkasaláta
A csirke bőrét átnézem, megtisztítom, majd a melle csontjánál két részre vágom a mellét (kisebb bárd előny). A comboknál az izületbe illesztem a kés hegyét, majd a kés nyelére mért ütéssel egy alsó, illetve felső combra bontom, a bőrt, húst átvágom. A darabolás természetesen elhagyható, de Férj kisebb darabokra bontva jobban szereti.
A hagymát, fokhagymát igen finomra aprítom.
A zsírt serpenyőbe teszem, majd nagyobb lángon a csirke darabjait minden oldalukon addig sütöm, amíg kis pirosas színt nem kapnak. Kiszedegetem a serpenyőből egy tányérra a húsokat, majd a visszamaradó zsiradékhoz adom a hagymát, és kis lángon addig sütöm, amíg megfonnyad és világos aranyszínt kap (nem szabad megégetni!).
Lehúzom a tűzről a serpenyőt, hozzákeverem a hagymához a pirospaprikát, fokhagymát, majd egy-két keverés után azonnal felöntöm kevés vízzel, hozzáadom a paradicsompürét (ha szeretjük csípősen, fél cső szárított paprikát is), visszarakosgatom a húst, sózom, és felöntöm annyi vízzel, ami félig ellepi a csirkét.
Fedő alatt puhára párolom a húst. Ez nálam azt jelenti, hogy megvárom, amíg az majdhogynem leomlik a csontról. Végül fedő nélkül, nagyobb lángon addig főzöm, amíg a szaft besűrűsödik (ez ízlés dolga, ki milyen hosszú lével szereti).
Közben elkészítem a nokedlit.
A tojásokból, lisztből kávéskanálnyi sóval sűrű tésztát kavarok ki simára, csomómentesre. Félreteszem pihenni legalább 15 percre.
Lobogó, sós vízbe szaggatom nokedliszaggatóval vagy vágódeszkáról/lapos tányér széléről egy kés pengéjével.
Szaggatás közben időnként szünetet tartok, ahogy egy-egy adag nokedli megfőtt és felúszott a víz tetejére, kavarok rajta egyet-kettőt, majd szűrőlapáttal kihalászom, lecsöpögtetem, tálba szedem.
Ha a csirke és a nokedli is elkészült, a húsokat kiemelem a szaftból, azt tejföllel kikeverem, összeforralom, majd 1.) a húsokat visszateszem a tejfölös szaftba és nokedlit kínálok mellé 2.) a nokedlit keverem a szaftba, és erre szedem vissza a húst, így tálalom.
Tejfölös uborkasaláta mellé kötelező.
Megjegyzés: Kis családon belüli háború dúl
1.) a paradicsompüré tekintetében. Apu azt az üvegesre sütött hagymához adja, és visszapirítja egyszer, csak ezután keveri hozzá a pirospaprikát. Én meg úgy csinálom, ahogy fent leírtam. Természetesen mindenki szerint a saját módszere az üdvözítő. Lehet választani.
2.) a nokedli tekintetében. Nagyi szerint fele tojás, fele víz kell e tésztájához (azaz 4 tojáshoz 40 dkg liszt és 2 dl víz), Anyu szerint az csak tojással készül. Én az Anyu receptjére esküszöm, szerintem az sokkal finomabb. Picit keményebb állagra, mint a nagyié, na de az íze… !
Továbbá a férjem paradicsompüré helyett egy darab hámozott paradicsom konzervet használ hozzá, a tejföl helyett pedig tejszínnel készíti. Ennek szerintem nem sok köze van a paprikás csirkéhez, de kétségtelenül baromi finom.
Lenyaltam a monitort. Még a héten főzök. Köszönöm az ötletet! :-)
Helga, szívesen! :)
én mint nokedli-szakértö a tejfölös paprikás csirkét csakéskizárólag nokedlivel vagyok hajlandó megenni. es csak akor, ha mindez pont úgy néz ki mint a képeden!sztem is elronthatatlan!
Ez aztán a dicséret egy nokedli szakértőtől! :)
Mennyi probléma a tál körül :) Nokedliügyileg Nagymamád mivel indokolja a vizezést ? Hátrány a nagyvárosiakkal szemben ? Jó helyzet ez :)
Olzka! A gazdaságossággal. Egyedül nevelt négy gyereket, miután nagyapám meghalt, spórolt a tojással…
De a csak tojással készülő nokedli az igazán finom, szerintem. :)
En is igy keszitem,csak paradicsom nelkul,de ma megprobalom igy is.A nokedlibe csak pici vizet teszek. Katica
Katica, nagyon finom lesz a paradicsompürétől, érdemes kipróbálni! :)
Remélem, ízleni fog! :)
(Apukám a paradicsompürével még vissza is szokta pirítani, így kap egy kis karamellás ízt is.)
Lengyel paradicsom püré a magyar paprikás csirkébe??? A paprikás csirke lényege, hogy friss paprika, paradicsom és hagyma legyen az alapja. Hol élnek azok a magyarok, akik nem friss paradicsommal készítik a nemzeti ételt?
Hát igen, nincs is párja a januári friss magyar paradicsomnak. :)
Meg aztán azok az ostoba szakácsok is csak marháskodnak a paradicsompüré lepirításával, eh, mit tudnak azok… :)
Viszont ha már itt járunk, az igazi magyar paprikás csirkébe a hagyományos receptek szerint nem kell sem paradicsompüré, sem friss paradicsom, sem friss paprika. Csak szalonnazsír, hagyma, csirke és fűszerpaprika. Esetleg egy kevés húsleves. De más semmi.
a nokedlihez mindenéppen kell keves vizet adni..
Szia Ibolya! Ez szerintem ízlés dolga. Sem én, sem édesanyám nem szoktunk hozzá vizet adni, így egy kicsit ruganyosabb az állaga és sokkal jobb az íze. Mi így szeretjük jobban.
Nagyim meg ad hozzá egy kevés vizet, mert ő meg úgy szereti, puhábbnak. :)
Szerintem ízlésekről nem érdemes vitatkozni. :)
Szerintem meg a paradicsompüré monnyonle!
Most készül amúgy a paprikáscsirke, ellenőrzésképp kerestem receptet, de teljesen máshogy csinálom :) Illetve ugyanígy, de az ördög a részletekben van. Lusta asszonyként nem viszem túlzásba a ki-be pakolászást, besűrítést, mégis ilyen “gagyi” verzióban is mindenki megnyalja mind a tíz ujját. Ja és jó-jó az uborkasaláta, de azért nálunk a koviubi rulez! Kitartást az okosokhoz! ;-)
:))) Anita, ízlések és pofonok… A férjem egy egész doboz konzerv paradicsommal készíti. :) Szerintem a hétköznapi változatban nem éri meg manírkodni, mindenki csinálja úgy, ahogy szereti. Aztán virítani meg vendégségnek én is a klasszikus változattal szoktam (ami szintén isteni egyébként).
Kovi ubi sem megvetendő, sőt, magam részéről én is azt kedvelem a legjobban. :)
2010. január 25., hétfő