Mint az óvodában. Ha egérke volt építve a sajtoskenyérből, akkor megettem. És ízlett.
Mivel felnőttem, ezért lasagnet építettem a csirkepaprikásból, és így megettem. És ízlett. Nem is kicsit.
Ebben az ételben a tészta helyett vékony tök-lapocskák vannak, a húsos ragu gyakorlatilag csirkepaprikás, darált formában, a besamel pedig kaporral van dúsítva. De hát ezt a címben már írtam.
Férj persze hatalmas ovációval fogadta, de ami még nagyobb szó, sőt, ami igazán nagy szó, hogy Anyu is el volt ragadtatva tőle. És ez az igazi dicséret.
4 adag
40 dkg csirkemellfilé, 3-4 ek olívaolaj, 1 nagy fej fehér hagyma (10 dkg), 1 ek paradicsompüré, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl Mutti passata (passzírozott paradicsom), 2 gerezd fokhagyma, 1 tk majoranna, 1 ek őrölt piros fűszerpaprika, 0,5 dl tejszín, só
10 dkg vaj, 10 dkg simaliszt, 0,5 liter 3,5% tej, 1 dl tejszín, 1 nagy csokor kapor, só
1 kis főzőtök, vagy egy nagy fele
5 dkg érett cheddar (vagy más, hasonló kemény sajt)
A csirkét a hagymával együtt ledarálom, késes robotgépben akár. Az olajon megpirítom, és ha kezd színt kapni felöntöm a borral, beforralom. Megy hozzá a felaprított fokhagyma, pirospaprika, majoranna, só, paradicsompüré, majd a passata is. Kis lángon még pár percig rotyog, hogy a lé elfőjön, ha ez megvan, hozzáadom a tejszínt, egyet forr, és kész. Félreteszem.
A besamelhez a vajat serpenyőben megolvasztom, majd megy hozzá a liszt, folyamatos kevergetés mellett. Megy hozzá az apróra vágott kapor, és ezzel is sütöm picit. Ezután apránként hozzáadom a tejet, folyamatos kevergetés mellett. Habverővel könnyebb. Persze akkor nem teflonban. Ha besűrűsödött, megy bele a tejszín is, és a só, majd egyet forr, és ez is kész. Csomómentesnek kell lennie, ha nem az lett, akkor jöhet a botmixer!
A tököt meghámozom, kimagozom, és 2 mm hosszanti szeletekre vágom. Nagyobb tökből ez könnyebb, de mennyiségileg annak csak a fele fog kelleni. Igyekszem úgy csinálni, hogy minél nagyobb felületű, egybefüggő szeletek legyenek, mintha lasagne tészta lenne.
A sajtot lereszelem.
Az összeállításnál egy megfelelő méretű sütőtál aljára elkezdem lerétegezni a tököt, úgy, hogy a szeletek kissé átfedjék egymást (lehet akár 2 rétegben is, azért ez mégsem tészta), erre jön egy sor csirkés ragu, egy sor besamel, ismét tök, és így tovább. Legfelülre besamel kerül. Erre pedig a sajt.
200°C fok, 30-40 perc, formától függően.
Én most 22 cm formakenyérhez valót használtam, ez nem volt túl szerencsés döntés, mivel pontosan tele lett, így sütés közben oldalt kicsordogált belőle a felbugyogó szaft. De egy 20 cm átmérőjű, magas falú piteforma ideális lett volna, vagy még inkább egyszemélyes, átlátszó üveg sütőformák, mint például ez. Akkor nincs macera a tálalással sem, és mégis szépen látszanak a rétegek.
A tálalás hasonlóképpen megy, mint a lasagnenál, ha kicsit már kihűlt, szeletekre vagdosás- lapáttal kiemelés. Csak ennek más az íze. De nem rosszabb. Egyáltalán nem. Sőt!
Jó ötlet ez a tök-lasagne!
Köszönöm! :)
Hát még milyen finom! ;)
Ez mekkora királyság! Bámulatos ötlet!
Köszi! :)))
Igazából nagyon egyszerű megcsinálni-nekem könnyebb volt, mint az” igazit”, és tényleg nagyon finom!
Nagyon jó variáció lasagnera! ;)
Köszönöm! :)
Szerintem is TÖK jó, mindenképpen elkészítem.
Annyit kérdeznék, hogy a szeletelt tököt nem sózod előre egy picit? részben, hogy puhuljon részben pedig az íze miatt
Nem, a 2 mm az annyira vékony, hogy nem szükséges puhítani (de a 3-4 mm-est sem :). A tök húsa annyira zsenge, hogy így is megpuhul), só pedig van elég a húsos raguban.
Örülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá! :)
hát ez valami eszméletlen jó ötlet! elkezdett beindulni a nyálképződésem rendesen :)
Köszönöm! :D
Még mindig tökölök : ) Áhhhhhhhhh, isteni lett!!!! Majorannám nem volt így kakukkfű ment bele és jelentem, hogy csirke helyett sertés-marha darálthúskeverékkel, fehér helyett roséval és cheddar helyett edami sajttal is tök állat volt!!! : ))) Forrón is, de másnap “hidegen” még tutibb, amikor már összeállt és valóban lasagne-nak nézett ki.
:)))
Örülök hogy ízlett, ez nekünk is nagy kedvencünk!:)
A tök miatt meg irigykedem újfent, nálunk a kertben nincs, a zöldségeseknél/piacon meg már nem kapni szépet. Pedig annyira szeretem, mindenféle formában. :)
Nálam meg még dekkol két óriási : ) Ha nem lenne olyan súlyos egyéniség, az egyikkel azonnal rohannék a postára, hogy… Étkezési tök ízre, mégis olyan az alakja, mérete mint a sütőtök. Szóval kell még tőled az íhlet. Azt hiszem, a Kapros juhtúró gombóc cukkinis szósszal lesz a következő, amit tökkel kipróbálok : )
Volt az idén is egy nagyon jó tökös recept, csak érkezés hiányában nem került fel a blogra.
De ha gondolod… :)
Csirkemellfilét nagyon apróra vágtam (darálva is jó), és lesütöttem kevés vajon. Ment hozzá finomra aprított hagyma, üvegesre süt, majd egy csokor kaporzöld nagyon finomra aprítva. Túróval, tejföllel elkevertem az egészet (úgy 25 dkg túró és 1-2 dl tejföl ment 40 dekányi csirkemellhez, hogy ne legyen folyós a töltelék), a félbevágott, magoktól megszabadított kivájt tökbe töltöttem. Tepisbe állítottam, ment alá kevés húsleves. Alufóliával lefedve megpároltam (úgy 180°C fokon, 30-40 percig), aztán a tetejére reszelt sajtot tettem (ementálit talán) és fólia nélkül max hőfokon addig sütöttem, amíg a sajt ráolvadt.
Végül a tököt kiszedtem, az alatta maradt levet pedig beforraltam, kevés tejföllel elkevertem, és a tök mellé adtam.
Olyan babakaja, a 9 éves keresztlányunknak csináltam amikor nálunk nyaralt, de a felnőtteknek is ízlett nagyon. :)))
Csak egy ötlet. :)
Mivel a két tök még mindig megvolt, gondoltam, kipróbálom a fentebbi, általad “babakajának” titutált túrós-csirkés tököt (igaz, a túró felét juhtóróra cseréltem). És már biztos unod, hogy mindig ismétlem magam, de tök jó lett ez is ; ) Köszi!!!!
:)))
Örülök hogy ízlett! :)
Tetszik a juhtúrós verzió! :)
Mivel nincs szezonja, de imádjuk, ezért gondoltam egyet, és sütőtökkel csináltam meg – na jó került a raguba gomba is – . Isteni volt így is : )
Jól hangzik ez a változat is! :)
2009. július 3., péntek