A sült kacsamell nálunk örök kedvenc, és bár én rozéra sütve szeretem, a család más tagjai, főként az öt év alattiak, inkább a teljesen átsült, omlós változatra szavaznak. A teléjesen átsütött kacsamell sütése során akkor lesz puha a hús, ha épp csak átsül és nem sütjük tovább, ellenkező esetben megkeményedik és ki is szárad, illetve akkor, ha ezt követően még olyan sokáig sütjük (30-40 perc), hogy a hús ismét megpuhul, de ekkor általában kissé szárazzá is válik. Most az utóbbi változathoz hozok egy receptet, ami inkább a szüleink idejében lehetett divatos elkészítési mód, de érdemein ez nem változtat, a hús puha és omlós lesz, és ezen a módon elkészítve még csak nem is lesz száraz. A fűszerezés opcionális, én most egy igen klasszikus változatot választottam, tekintettel az aktuálisan konzervatív ízlésű kisdedünkre. Melegen is finom, de a felnőtt lakosság idehaza főként hidegen, salátákhoz használta fel, sült céklával és sült tökkel, pirított mandulával, balzsamecettel és olívaolajjal például igen ütős a kombináció.
A kacsamell bőrét megtisztítom, hosszában majd keresztben is átlósan bevagdosom. Egy felhevített serpenyőbe kevés vizet öntök, majd bőrével lefelé belefektetem a kacsamelleket (így nem kap oda a bőre, amíg kiolvad belőle a zsír). Kis lángon addig sütöm, amíg a bőréből a zsiradék kisül, majd megfordítom, és a húsos felével lefelé is lepirítom egy-két perc alatt, közben hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Hozzáadom a kakukkfüvet, felaprított fokhagymát, sózom, borsozom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi a kacsamelleket a bőrükig ellepi. Fedőt teszek rá és a legkisebb lángon addig párolom, amíg a hús egészen puha lesz.
A megpuhult melleket kiszedem, majd lehúzom a bőrét, közben az alatta felgyűlt levet beforralom, elforralom belőle a vizet. A kacsamelleket visszateszem a zsírba és lepirítom benne mindkét oldalukat.
Fogyasztható melegen és hidegen is, hidegen például kiváló salátákba. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor tároláshoz érdemes porcelán edénybe szedni és rákanalazni a zsírját. A fűszeres zsírban később fel is melegíthető, akár a konfitált kacsamell.
Még nem érkezett be hozzászólás.