Sárgarépás, csicseriborsós csirke kesudióval

2011. augusztus 28, vasárnap | babának, csirke, egytálétel | Szerző: Herczeg Gabriella

Bár egy nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető egytálételről van szó, mégis ez lett az abszolút kedvencünk mostanában. Alig fél óra alatt összekészíthető, és az sem hátrány, hogy tetemes mennyiségű zöldséget és húst lehet a kesudió mögé bújtatva a gyerekbe juttatni vele.

  • 4 főre
  • 2 csirkecomb és két egész csontos csirkemell
  • 60 dkg sárgarépa
  • 20 dkg csicseriborsó
  • 15 dkg pirított, sózott kesudió
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek római kömény
  • 3 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • petrezselyemzöld

A csicseriborsót előző nap beáztatom, majd friss, enyhén sós vízben puhára főzöm. Ha konzervből készül, akkor 40 dkg főtt csicseriborsónak felel meg ez a mennyiség.

A csirkét szétbontom, a combokat alsó és felső combokra, a mellét hosszában, a szegycsont mentén elfelezem. A hagymát finomra aprítom, a fokhagymát szintén, a répát megtisztítom, karikákra vágom.

Az olívaolajat és vajat felhevítem, majd nagy láng felett, két részletben körbesütöm rajta a húst, ha aranyszínű, kiszedem az edényből. A visszamaradt zsiradékon megpirítom a mozsárban porrá tört római köményt, majd üvegesre sütöm a hagymát, hozzáadom a répát, fokhagymát, visszaszedem bele a húst és ráöntöm az alatta felgyűlt húslevet is, majd fedő alatt, kis láng felett puhára párolom a csirkét. Ha szükséges, kevés vizet is alá lehet önteni.

Ha a hús puha, hozzáadom a tejszínt, fedő nélkül nagy láng felett beforralom,  amíg sűrű szósz nem lesz a hús alatt, majd hozzákeverem a leszűrt csicseriborsót és a kesudiót is. Összeforralom, majd finomra aprított petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Sárgarépás, csicseriborsós csirke kesudióval

Jenis
2011. augusztus 29., hétfő

Szuper! Köszönöm! :)

killervidra
2011. augusztus 29., hétfő

Szívesen! :)

Dorka
2011. december 19., hétfő

Felcsigazott ez a recept :-) őrölt római komenybol mennyit tegyek bele? Az én csicseriborso-konzervemre az van írva, hogy nettó tömeg 400g, toltotomeg 240g, akkor ez elég lesz? :-) köszönöm!

killervidra
2011. december 19., hétfő

Dorka, örülök hogy tetszik! :)
Őröltből úgy fél evőkanálnyi római kömény kell. A csicseriborsó tömege a duplájára nő főzés során, szóval ez nagyjából 40 dkg lecsöpögtetett konzerv csicseriborsónak felel meg.
A terrine már nem lesz fent a blogon karácsony előtt, de itt van néhány link, akiknél tudom, hogy megbízhatóak a receptek:
A bűvös szakács így készíti (itt érdemes elolvasni a hozzászólásokat az elkészítés előtt!):
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/08/23/libamaj_terrin_tokajival
Chili&Vanilia verziója:
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/12/libamj-terrine.html
Ízbolygó rózsaborsos változata:
http://www.izbolygo.hu/2009/01/09/libamaj-terrine-rozsaborssal-es-tokajival/

Dorka
2011. december 19., hétfő

Nagyon köszönök mindent, szép Karácsonyt kívánok Nektek! (nagyon régen írtál a csemeterol, fotót is rég tettel fel, hiányolom! :-))

killervidra
2011. december 20., kedd

Dorka, boldog karácsonyt kívánok én is az egész családnak! :) A facebookon akad egy-két kép a kicsiről, de mostanában nehéz fotózni, mert nem marad egy pillanatra sem egy helyben. :) A történetek meg elmaradoztak szép lassan, valahogy megváltozott a gasztroblogolás hangulata idehaza, már én sem érzem úgy, hogy írnom kellene a kicsiről, meg mintha már ez az olvasók többségét sem érdekelné igazán.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)