Hát ez nem egy nagyon kacifántos recept, de ha már minden másnap ezt sütöm… Természetesen egyszerű és finom, nekem kevés munka, aztán meg hatalmas ováció a fiúk részéről. Ez is az a fajta recept, amit mindenki az elsők között tanul meg, de hátha akad olyan is, aki még nem ismeri.
A fokhagyma gerezdeket meghámozom, kés pengéjével meglapítom, egy kizsírozott sütőtál aljába szórom (akkora tál/tepsi kell, amibe még a krumpli is belefér majd a combok köré, egy rétegben), erre fektetem a rozmaringágakat és a sóval, borssal bedörzsölt kacsacombokat, bőrükkel felfelé, alájuk öntök 1-1,5 dl vizet. Alufóliával szorosan lefedem a tálat, majd előmelegített sütőben 160°C (alsó-felső sütés) 1,5 óráig így sütöm.
A krumplit meghámozom, ha apróbb szemű, egészben, ha nagyobb 4 cikkre vágom, majd másfél óra sütés után a kacsa köré szórom, a zsírjával meglocsolom (ez ekkorra már bőséges zsiradékot eresztett maga köré). Az alufóliát már nem teszem vissza, hanem fólia nélkül sütöm még másfél óráig. Az utolsó fél órában már lehet locsolgatni 10 percenként a húst és a krumplit a saját zsírjával.
Ennyi.
A bőre vékony, ropogós, a hús meg leomlik a csontról. Isteni.
Most extrának csicsóka saláta volt mellé.
Pont kacsát készítettem én is :) Úgyhogy a fűszerezést – ami persze nem bonyolult, de tutira akartam menni – tőled vettem, kész csoda volt, mondtam is a páromnak, hogy na tessék, ezt nézd meg, kacsa van ma enni, mit csináljak vele, nézzük falt-cat-et, erre tessék, a legelső bejegyzés KACSA! Úgyhogy már bent van a tepsiben, és majd másfél óra múlva utánadobom a krumplit is :)
Jó hétvégét!
Zsófi, ennek annyira örülök! :)
Remélem ízlett!!! :)
Jó hétvégét nektek is! :)
Nekem is pont jókor jött, nagy családi ünnepi vacsorára már megvettem a 7 kacsacombot, mikor itt olvasom a receptet. Krumpli nem sült vele, hanem külön kerekrépa, cékla, zeller, lilahagyma, cukorrépa, fokhagyma. Mármint hogy keverve, csak a kacsától külön.
Rossamela, nagyon örülök hogy ízlett! :)
A köret pedig remekül hangzik! :)
2010. november 20., szombat