Palóclevest nem olyan régen főzök, ez eddig nem az én reszortom volt. De Ponty születése után már a saját szüleim is felnőttnek nyilvánítottak, szóval el kellett kezdeni. Néhány kezdeti próbálkozás után azonban rá kellett jönnöm, hogy az eredeti, Gundel János-féle receptnek, amit annak idején Mikszáth Kálmán tiszteletére kreált, nincs párja, az egyszerűen tökéletes.
Tehát a Gundel-féle recept következik, annyi különbséggel, hogy ürü helyett birkát használtam hozzá, lévén ez könnyebben beszerezhető. (Debrecen, Sámsoni úti hentes, szinte mindig van nála birka és gyönyörű a hús!) Vagy hát másként fogalmazva: ez beszerezhető.
Az anyaghányadok változatlanok, csak egy keveset visszavettem a zsírból és elhagytam a lisztet, a húslével való felöntés helyett pedig én visszatettem a csontot a hús mellé, és így főztem a levest. De minden más ugyanaz.
- 8 főre
- 1 birkacomb csonttal együtt (1,5-1,6 kg)
- 30 dkg vöröshagyma
- 70 dkg krumpli
- 50 dkg zsenge zöldbab
- 3 ek sertészsír
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 2 púpos tk őrölt kömény
- 2 ek fűszerpaprika
- 4 dl tejföl
- egy kis csokor kapor
- só
A húst levágom a csontról és nagyjából 2 centis kockákra vágom, megszórom az őrölt köménnyel. A hagymát finomra aprítom, a fokhagymát szintén. A zsírban üvegesre sütöm a hagymát, majd hozzáadom a húst, és nagy lángon addig sütöm, amíg a hús színt nem kap. Hozzáadom a fokhagymát, majd lehúzom a tűzről, megszórom a fűszerpaprikával. Felöntöm egy liter vízzel, hozzáadom a babérlevelet, a csontot, sót, felforralom, majd fedő alatt addig főzöm nagyon kis lángon, amíg a hús meg nem puhul. Erre úgy 3 órát kell számolni.
Megtisztítom és 2 centis darabokra vágom a zöldbabot és 2 centisre kockázom meghámozott krumplit is, majd külön-külön fél-fél liter vízben fedő alatt puhára főzöm-párolom azokat. A főzővizet a leveshez öntöm, de a megfőtt zöldségek csak akkor kerülnek a levesbe, ha már a hús megpuhult.
Végül a puha húshoz adom a zöldségeket, a tejfölt kikeverem a finomra aprított kaporral, majd néhány merőkanálnyi forró levessel elkeverem (hőkiegyenlítek), és így öntöm a levesbe. Felforralom egyszer és kész.
Tálalásnál adok még mellé tejfölt, és szárított ersőspaprikát, mert a családom nagyobbik része csípősen szereti.
Megjegyzés: Lehet sűríteni lisztel is, akkor a tejfölt kikeverjük 4 dkg liszttel és így adjuk a leveshez. Az eredeti receptben így szerepel. Nekem azonban így is elég sűrű lett a leves a benne főtt zselatinos, kötőszövetes alkatrészektől.
Imáááááádom!
:)))
Mi is. :)
világbajnok leves! anyuval kb 3-szor főzettem egy hónap alatt, amikor zsenge zöldbab-szezon volt :)
Starfokker, szerintem is az! A kedvenc levesem. :) Mondjuk nekem már nem főzik meg, hivatalosan is nagykorúsítottak a szüleim, úgyhogy most már én főzöm- nekik is. :)
Zöldbab viszont nálunk még van a piacon, és az árusok szerint még lesz is pár hétig. :)
Ezt ebédeltem ma a munkahelyi menzán.Persze nem birkacombból készült, de ez az egyik leves, amit nagyon jól készítenek el (a másik a lencse,azt még ettől is jobban tudják).
Palócleves a menzán??? Hát milyen menza az ilyen! :))))
Nálunk a roston csirke+párolt rizs volt a legnagyobb luxus.(és még az is ehetetlen volt…)
Világbajnok képeid vannak!
Gyönyörűek.
Raindrop, köszönöm!
Húsvétkor megcsináltam, csak azóta mindig elfelejtettem megköszönni. Nagyon finom lett.
Fehérnyúl, örülök hogy ízlett!
2010. szeptember 13., hétfő