És hogy mi lett a maradék 1/3 csomag réteslapból? Hát ez!!
Leginkább a baklavához hasonló desszert, csak annál egy kicsit szaftosabb, de nem kevésbé édes!
Szerintem ennél többet nem kell írni róla!
Ez is rendkívül egyszerűen készül: a mazsolát késsel durvára vágom, a hámozott sárgabarack húsát szintén (ha az már nem lenne eleve lekvár állagú). A mogyorót összekeverem a cukorral, mazsolával, sárgabarackkal.
A tűzálló formában elkezdem lerétegezni a méretre vágott réteslapokat, minden réteget vajjal megkenve. 3 réteg lap után jön egy réteg mogyorós töltelék, majd ismét réteslapok, és így tovább. 3 réteghez elég a mogyorós massza mennyisége. Érdemes megszámolni a feldarabolt réteslapokat, annyi kerüljön egy rétegbe, hogy felülre is jusson még a réteslapból. Én ezt megtettem, de ismét elbambultam (a tegnapi az egy ilyen nap volt), és felülre is töltelék került. Ezen én úgy segítettem, hogy arra is szórtam még mogyorót, cukrot is, és ezzel zártam a süti tetejét. Mondjuk, így finom volt. Ha felülre mégis jutna a réteslapból, azt még locsoljuk meg vajjal.
180°C fok, 25-30 perc, amíg a tészta szép pirosra sül.
Közben elkészül a szirup: a hozzávalókat egy gyorsforralóban összeforralom, és addig főzöm, amíg kicsit besűrüsödik (10-15 perc). Ha kész, kihalászom az egész fűszereket, és még forrón a szintén forró, villával/bambusznyárssal alaposan megszurkált sütire kanalazom. Nekem két fordulóban ugyan, de beitta a süti az összes szirupot. De ha nem, az sem baj, a maradékot lehet szervírozni a szeletek mellé.
Nem egy könnyed nyári desszert szintén, de hát ez van.
Végül is van benne friss sárgabarack is…
Jajj, baklava…Az egyik nagy kedvencem!!!
Ezt ki kell próbálnom-méghozzá ezzel a barackos megoldással-zseni vagy!
Köszönöm, Trinity! :D
Azért én zseni nem vagyok, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esik nagyon jól, amit írtál! :D
2009. július 15., szerda