Tárkonyos grillezett csirkemell lapos cipóban

2009. június 1, hétfő | csirke, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

pb050018

Vagyis hideg élelem esküvőre.

Mivel lagziba voltunk hivatalosak hétvégén, Ponty Urastól. És az otthoni készülődés (amely egy négy és fél hónapossal nem mindig zökkenőmentes), meg az utazás nem az a kimondott lassú főzőcskézésre tervezett terep. Szóval némi előre elkészített, háziasabb szendvics jól jön ilyenkor.

Előző este nekiálltam, és ezúttal ez az egyszerű, de nagyszerű verzió készült.

A cipócska, vagy zsömle pedig azért lapos, mert így könnyebb átharapni anélkül, hogy újra kellene sminkelni magam minden étkezés után! :)

6 szendvicshez

2 nagy csirkemell filé (40 dkg)

2 ek szárított tárkony, 3 ek frissen őrölt tetszőleges borskeverék ( én a Metro saját termékét használok), 1 ek fokhagyma granulátum, 1 narancs leve, olívaolaj

30 dkg liszt: 1/5 kukorica, 1/5 teljes kiőrlésű búza, 3/5 rétesliszt, 1 dkg élesztő, 2 tk cukor, 1 tk só, 1 tk fehérborecet, 1 kk őrölt kömény, 3 ek olívaolaj, 1,5 dl langyos víz, opcionális: szezámmag a szóráshoz

az összeállításhoz saláta uborka, újhagyma, jégsaláta, hegyes erős paprika, aszalt paradicsom, olajban eltett articsóka, olívaolaj ízlés szerint

pb050028

A hús

A csirkemellekről levagdosom a zsírdarabkákat, inakat, hártyákat, majd 3-4 mm, egyenletesen vastag szeletekre vágom. Nekem így 6 szelet lett a két csirkemell nagyobbik, és  még 2, a filék kisebbik részéből. Ha ez nem sikerülne, húsklopfolóval eltüntetem az egyenetlenségeket ( a grillezés miatt fontos). Bár ez túl vékonynak tűnhet, igazából a grillezés miatt nem fog kiszáradni a hús, puha, omlós lesz, és nem utolsó sorban pillanatok alatt elkészül!

A szeleteket vékonyan megkenem olívaolajjal, bőven megszórom, majd bedörzsölöm a borssal, szárított fokhagymával, tárkonnyal,  vágódeszkán egymás mellé fektetem, majd meglocsolom a narancslével. (sózni csak sütés előtt!) Így pihentetem legalább fél órán át.

Felforrósított grillserpenyőben nagy lángon oldalanként kb 3 perc alatt megsütöm a szeleteket. Akkor jó, ha az első oldal sütésekor kifehéredik az egész hús, és csíkos mintázatot kap.

pb050004

A cipók

Mivel ez a hosszadalmasabb rész, ezzel célszerű kezdeni.

Elmorzsolom az élesztőt a lisztekkel, majd a víz kivételével a tálba szórom az összes hozzávalót. A vizet apránként adagolom, mivel a mennyisége függ az éppen itthon lévő lisztek vízfelvevő képességétől. Kellhet hozzá több, de esetleg kevesebb is. A cél egy keményebb, jól gyúrható, nyújtható, rugalmas tészta. Alaposan kidolgozom (inkább csak gyúrni kell), cipóvá formálom, leolajozom a tetejét, és nedves konyharuhával letakarva egy órára félreteszem.

Ha duplájára kelt, átgyúrom, 6 gombócra osztom, lisztezett gyúródeszkán fél centi vastagságúra, és kör alakúra nyújtom. A szezámmagos változatnál a cipó tetejét nagyon kicsit liszteztem csak meg (épphogy ne ragadjon), és az elnyújtott, vízzel alaposan lekent cipó tetejére szórtam  a szezámmagot.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, meleg helyen 15-20 percig még pihentettem, majd  260°C fokon 13-15 percig sütöttem (amíg a teteje kicsit megpirult). Rácsra szedve hűtöttem ki őket.

Az összeállításnál a cipókat félbevágtam, kis olívaolajjal meglocsoltam, ment bele egy szelet hús, és a nagyon finomra metélt zöldségekből egy tetszőleges adag (csak annyi, hogy diszkréten lehessen eszegetni)

Címkék: ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Tárkonyos grillezett csirkemell lapos cipóban

lúdanyó
2009. június 1., hétfő

ez is nagyon gusztusos lett! nekem esküvő sem kelene hozzá :)

Marcsi
2009. június 1., hétfő

Lehet, hogy ennek a zsemlének a receptjét keresem?:))

killervidra
2009. június 1., hétfő

Köszönöm Lúdanyó! Hát nálunk sem most készült utoljára, annyi biztos! ;)

killervidra
2009. június 1., hétfő

Kedves Marcsi! Lehet! :)
Nem az a ropogós héjú zsömle, inkább puha, de nekünk nagyon ízlett vele a szendvics! :)

Marcsi
2009. június 6., szombat

Nem is ropogós héjút kerestem:), hanem puha, lapos, jól tölthetőt! Nyertem?

killervidra
2009. június 7., vasárnap

Nyertél! :)

Marcsi
2009. június 7., vasárnap

Örülök:)))

killervidra
2009. június 9., kedd

Sok sikert hozzá! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)