Vagyis hideg élelem esküvőre.
Mivel lagziba voltunk hivatalosak hétvégén, Ponty Urastól. És az otthoni készülődés (amely egy négy és fél hónapossal nem mindig zökkenőmentes), meg az utazás nem az a kimondott lassú főzőcskézésre tervezett terep. Szóval némi előre elkészített, háziasabb szendvics jól jön ilyenkor.
Előző este nekiálltam, és ezúttal ez az egyszerű, de nagyszerű verzió készült.
A cipócska, vagy zsömle pedig azért lapos, mert így könnyebb átharapni anélkül, hogy újra kellene sminkelni magam minden étkezés után! :)
6 szendvicshez
2 nagy csirkemell filé (40 dkg)
2 ek szárított tárkony, 3 ek frissen őrölt tetszőleges borskeverék ( én a Metro saját termékét használok), 1 ek fokhagyma granulátum, 1 narancs leve, olívaolaj
30 dkg liszt: 1/5 kukorica, 1/5 teljes kiőrlésű búza, 3/5 rétesliszt, 1 dkg élesztő, 2 tk cukor, 1 tk só, 1 tk fehérborecet, 1 kk őrölt kömény, 3 ek olívaolaj, 1,5 dl langyos víz, opcionális: szezámmag a szóráshoz
az összeállításhoz saláta uborka, újhagyma, jégsaláta, hegyes erős paprika, aszalt paradicsom, olajban eltett articsóka, olívaolaj ízlés szerint
A hús
A csirkemellekről levagdosom a zsírdarabkákat, inakat, hártyákat, majd 3-4 mm, egyenletesen vastag szeletekre vágom. Nekem így 6 szelet lett a két csirkemell nagyobbik, és még 2, a filék kisebbik részéből. Ha ez nem sikerülne, húsklopfolóval eltüntetem az egyenetlenségeket ( a grillezés miatt fontos). Bár ez túl vékonynak tűnhet, igazából a grillezés miatt nem fog kiszáradni a hús, puha, omlós lesz, és nem utolsó sorban pillanatok alatt elkészül!
A szeleteket vékonyan megkenem olívaolajjal, bőven megszórom, majd bedörzsölöm a borssal, szárított fokhagymával, tárkonnyal, vágódeszkán egymás mellé fektetem, majd meglocsolom a narancslével. (sózni csak sütés előtt!) Így pihentetem legalább fél órán át.
Felforrósított grillserpenyőben nagy lángon oldalanként kb 3 perc alatt megsütöm a szeleteket. Akkor jó, ha az első oldal sütésekor kifehéredik az egész hús, és csíkos mintázatot kap.
A cipók
Mivel ez a hosszadalmasabb rész, ezzel célszerű kezdeni.
Elmorzsolom az élesztőt a lisztekkel, majd a víz kivételével a tálba szórom az összes hozzávalót. A vizet apránként adagolom, mivel a mennyisége függ az éppen itthon lévő lisztek vízfelvevő képességétől. Kellhet hozzá több, de esetleg kevesebb is. A cél egy keményebb, jól gyúrható, nyújtható, rugalmas tészta. Alaposan kidolgozom (inkább csak gyúrni kell), cipóvá formálom, leolajozom a tetejét, és nedves konyharuhával letakarva egy órára félreteszem.
Ha duplájára kelt, átgyúrom, 6 gombócra osztom, lisztezett gyúródeszkán fél centi vastagságúra, és kör alakúra nyújtom. A szezámmagos változatnál a cipó tetejét nagyon kicsit liszteztem csak meg (épphogy ne ragadjon), és az elnyújtott, vízzel alaposan lekent cipó tetejére szórtam a szezámmagot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, meleg helyen 15-20 percig még pihentettem, majd 260°C fokon 13-15 percig sütöttem (amíg a teteje kicsit megpirult). Rácsra szedve hűtöttem ki őket.
Az összeállításnál a cipókat félbevágtam, kis olívaolajjal meglocsoltam, ment bele egy szelet hús, és a nagyon finomra metélt zöldségekből egy tetszőleges adag (csak annyi, hogy diszkréten lehessen eszegetni)
ez is nagyon gusztusos lett! nekem esküvő sem kelene hozzá :)
Lehet, hogy ennek a zsemlének a receptjét keresem?:))
Köszönöm Lúdanyó! Hát nálunk sem most készült utoljára, annyi biztos! ;)
Kedves Marcsi! Lehet! :)
Nem az a ropogós héjú zsömle, inkább puha, de nekünk nagyon ízlett vele a szendvics! :)
Nem is ropogós héjút kerestem:), hanem puha, lapos, jól tölthetőt! Nyertem?
Nyertél! :)
Örülök:)))
Sok sikert hozzá! :)
2009. június 1., hétfő