sült libacomb aszalt szilvás birsalmás párolt lilakáposztával

2012. október 12, péntek | köret, liba, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

A libacomb legalább olyan hálás téma, mint a kacsacomb, kevés törődéssel igazán pompás végeredményhez juthatunk. Legegyszerűbb ezt is sütőben sütni, saját zsírjában, alacsonyabb hőfokon, órákon át, így a végeredmény egy puha, igazán omlós hús lesz, amiből szinte minden zsír kisül. A kisült zsír sütés közben megvédi a húst a kiszáradástól, viszont a bőrét nem lepi el, így végül az is ropogósra pirul. Mennyei. Nem csoda, hogy a sült libacomb családunk szinte minden férfi tagjának kedvenc ételei közé tartozik. Hogy kevésbé legyen mégis fajsúlyos ez az egész történet, mellé köretnek sült krumpli helyett (na jó, mellé) birsalmás aszalt szilvás párolt káposzta készült, ami egy igazán finom, fűszeres darab, nem csak liba mellé.

  • sült libacomb aszalt szilvás birsalmás párolt lilakáposztával
  • 4 libacomb (1,8 kg)
  • 4 ág rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fekete bors
  • libazsír
  • 1/2  fej lilakáposzta (75 dkg)
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 1 nagy birsalma (40 dkg)
  • 1 fej lilahagyma (8 dkg)
  • 2 dl száraz rozé
  • 1 ek szegfűbors
  • 2-3 ek méz
  • frissen reszelt narancshéj ízlés szerint

A libacombokat megtisztítom, kiszedem a maradék tokokat a bőrből, majd sóval, borssal bedörzsölöm. Egy kizsírozott sütőtálba teszem a kés pengéjével maglapított gerezd fokhagymát és egész rozmaring ágakat is, ezekre fektetem a libacombokat, bőrrel felfelé, majd felöntöm 1-1,5 dl vízzel. Akkora sütőtálat érdemes használni, amiben lazán, de nem túl szellősen férnek el a combok, hogy a kiolvadó zsír majd teljesn körbe tudja venni azokat. Előmelegített sütőben 150 C fokon sütöm 2,5-3 órán át, a combok méretétől és mennyiségétől függően. Akkor jó, ha a hús elkezd leválni a csontról. A sütés elején időnként meglocsolom a combok bőrét a kisült zsírral, de a sütés vége előtt fél órával már nem locsolgatom, így ropogós lesz a bőr.

A káposztát közben negyedbe vágom, torzsáját kimetszem, majd vékonyra metélem, a birsalmát meghámozm, durvára reszelem (keményebb darab esetén itt jól jön egy késes robotgép segítsége). Az aszalt szilvát félbe-negyedekbe vágom, a lilahagymát finomra aprítom.

A liba kisült zsírjából 5-6 evőkanálnyit egy szélesebb lábosba merek, majd ezen üvegesre sütöm a hagymát. Hozzáadom a káposztát, sózom, borsozom, felöntöm a borral, beforralom, hogy elpárologjon az alkohol. Hozzáadom a mozsárban porrá őrölt szegfűborsot, mézet, az aszalt szilvát, birsalmát, majd fedő alatt, kis láng fölött addig párolom, amíg a káposzta megpuhul. Végül ízlés szerinti mennyiségű finomra reszelt narancshéjat adok hozzá (én egy közepes, egész narancs héját használtam), de aki nem kedveli ennyire a citrusos ízeket, el is hagyhatja a narancshéjat belőle.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: sült libacomb aszalt szilvás birsalmás párolt lilakáposztával

Orchidea a konyhában
2012. október 13., szombat

Márton napra mentettem. Örülten guszta, elképzelésem alapján mesésen finom lehet.

killervidra
2012. október 13., szombat

Orchidea, tényleg nagyon finom! Örülök hogy tetszik! :)

PartizánOrsi
2012. december 9., vasárnap

Elkészült, megettük, ájuldoztunk :-) Ez a 140 fokon sütés nagyon bejött, jó ropogós lett a bör, nulla munka, pazar! Karácsonyra újra betervezve :-) Mellékszál: így most lett egy kis üveg libazsírom is, mert az itt ebben az elmaradott országban nem lehet kapni, csak disznózsírral keverve (vagy aranyárban valami franciát).

Herczeg Gabriella
2012. december 10., hétfő

Orsi, nagyon örülök hogy ízlett! :) A libazsír a leghasznosabb “melléktermék” a libacombok sütésénél, ebben egyetértünk! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)