Gasztroajándék kategória megint, így karácsony előtt, az utolsó percben, még utoljára. Van előnye is annak, ha az ember rokonai, barátai nem olvasnak blogokat és semmi pénzért nem hajlandóak közelebbi kapcsolatba kerülni a facebookkal sem, így szépen mindent posztolhatok még az ünnepek előtt. Csak nehogy épp most változtassanak ezen a hozzáállásukon.
Elsőként a fűszersók, két sima, két fordított. A fűszersó szerintem egy dekoratív sóőrlőben igazán szép ajándék azoknak, akik szeretnek a konyhában tevékenykedni. Sóőrlő nélkül, házi használatra is működnek persze, csak ilyenkor a hozzávalókat porrá kell őrölni a sóhoz keverés előtt. Az első két fűszersó a legkonzervatívabb nagymamáknak is bejöhet, a második kettő viszont igazán különleges, én nagyon szeretem, de talán egy kis vállalkozó kedv szükségeltetik hozzájuk. Viszont a végeredmény megéri.
A provence-i fűszerkeverék nyomdokaiban haladva készült ez az összeállítás, főként édesanyám kérésére.
A hozzávalókat összekeverjük, sódarálóba töltjük.
Natúr húsokhoz, steakhez kedvenc fűszerkeverékem, amit talán túlzás is annak nevezni, de tény, hogy nagyon praktikus és nagyon finom.
Aztán a kicsit különlegesebbek.
Egyik kedvencem, nagyon finom, meleg ízt ad a húsoknak, zöldségeknek, gyakran használom, akár önmagában is. Bár elsőre talán kicsit furán hangzik, de elszántabbaknak érdemes kipróbálni, kacsához, főleg hízott kacsamájhoz, libamájhoz, sütőtökhöz és csicsókához is nagyon finom.
A vaníliarudat félbevágom, a magjait kikaparom és összeforgatom a sóval. A vaníliarudat abba az üvegbe teszem, amibe a sót is töltöm. Lezárom. Kész.
A következő összeállítás pedig például natúr csirkemellet tud feldobni nagyon, de rizottót is ízesítettem már vele, teljes sikerrel.
A hozzávalókat elkeverem, sódarálóba töltöm.
A fűszersók után két fűszerkeverék, az első kicsit orientális, de épp ezért az egyik kedvencem. Főként gazdag ragukhoz használom, remek ízt vad a csirkéből, bárányból, nyúlból készült ételeknek.
A fűszereket mozsárban vagy elektromos kávédarálóban megőrölöm, majd jól záródó üvegcsébe teszem.
Borsdarálóba is kerülhet, akkor előtte a nagyobb darabos fűszereket (szerecsendióvirág, fahéj, szegfűbors) mozsárban durvára törjük, majd összekeverjük a többi fűszerrel és borsdarálóba töltjük.
Végül a mézeskalács fűszerkeverék, házilag kivitelezve. Ez szerintem nem csak karácsony tájékán jön jól, hanem remekül passzol a téli almás, sütőtökös, mézes édességekhez is.
A hozzávalók közül a szemes fűszereket mozsárban vagy kávédarálóban megőrölöm, a szerecsendiót lereszelem, majd összekeverem a fűszereket.
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!
Kedves Ottis! Köszönöm és én is boldog, békés ünnepeket kívánok neked!
Boldog karácsonyt kívánok Neked és az egész családnak!
Kedves Frau Paprika! Köszönöm és boldog, békés karácsonyt kívánunk mi is nektek!
2011. december 23., péntek