A kacsahúsleves és a kacsás ravioli

2010. október 18, hétfő | kacsa, leves, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017275

Na de milyen!

Először alaplének készült egy birsalmás leveshez, de az nem lett nagy szám, viszont az “alaplé” meg rekordsebességgel fogyott a főtt kacsahússal együtt. Szóval legközelebb inkább főszerepet kapott, és hát az egyik legfinomabb húsleves lett evör. Aztán meg volt benne az a sok főtt hús, a levesbe meg kell betét is (mármint olyan ami nem a hús), szóval azt találtam gondolni, hogy na majd raviolit csinálok belőle. S lőn. Hát mondjuk kicsit elszámoltam magam, mert a két fél mellfiléből egy kielégítő étvágyú négytagú család is jóllakott volna, leves nélkül, csak úgy magában is, szóval a levesbetét mellé még lett két (bár tényleg inkább négy) emberes adag ravioli is. (senki nem bánta, iszonyú finom volt)

A legnagyobb tanulságok pedig:

1.) a ravioli nem ördöngösség. Eddig csak azért jártam olasz étteremebe (abba az egybe, ami errefelé fellelhető és nem csak a nevében olasz), mert hogy otthon raviolit én soha. De igen. Sőt. Egyáltalán nem bonyolultabb, mint akármilyen más gyúrt tészta.

2.) nem minden kütyü hülyeség, amit a Lidlben/Aldiban veszek. Ez például egy lidlis, három részből álló tészta kiszúró-összenyomó darab, bővebb leírás és fotó róla Trinitynél, és remélem hogy nem késtem meg nagyon a beszámolóval, miszerint raviolihoz is remekül működik.

  • 4 főre
  • 2 kacsamell csont és bőr nélkül (~40 dkg)
  • egy kicsi, fiatal zellergumó (~ 15 dkg) negyede a zöldjével együtt (vagy 2 szál angolzeller)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (6-8 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 csillagánizs
  • 8-10 szem szegfűbors
  • 2 dl tokaji aszú
  • 2 szál répa (10 dkg)
  • 10 dkg apró fejű csiperke
  • ravioli (~26 darab)
  • 20 dkg rétesliszt
  • 2 nagy tojás
  • csipet só
  • 1 fej vöröshagyma (4-5 dkg)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos ek mascarpone
  • 1 ek kacsazsír

A kacsamellet felteszem főni 1 liter hideg vízzel, sóval, az aszúval, ha felforrt, nagyon kis lángon gyöngyöztetve főzöm és leszedem a képződő habot. Ha már nincs több hab, hozzáadom az egészben hagyott, meghámozott vöröshagymát, az egész gerezd fokhagymákat és a félbevágott zellerszárat, továbbá a babérlevelet, csillagánizst és szegfűborsot is, megsózom. Kis lángon fedő alatt főzöm, lassan gyöngyöztetve, 3 órán át.

A kacsamelleket kiszedem a levesből, majd azt leszűröm. A húst félreteszem, a zöldségeket eldobom (kutyának adom). Ha zavaros lenne, teaszűrőn meg lehet ismételni a szűrést ülepítés után, vagy lehet akár deríteni is tojásfehérjével. De a szűrő nekem elég volt, a színe meg úgy sem lesz szebb, bármit csinálunk. A leveshez annyi vizet öntök, hogy az egész 1 liternyi legyen. Felforralom, beledobom a négybe vágott gombát és a falkarikázott répát, majd fedő alatt főzöm bő fél órán át.

Közben a lisztből és tojásból csipet sóval tésztát gyúrok, majd folpackba tekerve pihentetem a hűtőben úgy egy órán át. (de 15 perc is elég)

A puhára főtt kacsahúst késsel finomra vágom. A hagymát, fokhagymát szintén. A zsíron üvegesre sütöm a hagymát, megy mellé a fokhagyma, majd lehúzom a tűzről és hozzákeverem a főtt, darált hús finomságúra vágott húst, a nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet és a mascarponet is.

Lisztezett gyúródeszkán a tésztát késpenge vastagságúra nyújtom, majd kör alakú, nagyjából vizespohár méretű kiszúróval/pohárral köröket vágok ki belőle. (ha nem elég nagy a deszka, nincs elég hely, lehet több részre is osztani a tésztát és darabonként nyújtani) Minden kör közepébe megy egy evőkanálnyi töltelék, a széleket vízzel lekenem körben, majd ráhajtom a tésztát a töltelékre és alaposan összenyomom (kézzel vagy “géppel”).

A raviolikat bő, forrós sós vízben kifőzöm, 3-4 perc elég nekik, hiszen a töltelék nem nyers, a gyúrt tészta padig hamar átfő. Szűrőlapáttal kiszedem., majd összemelegítem a levessel. Levesbetétnek fejenként 2-3 darabbal lehet számolni.

A maradék raviolit ki lehet főzni később is, a liszttel enyhén leszórt tészta a hűtőben jól lezárva akár egy napig is eláll. Én ezt már nem bonyolítottam nagyon, csak meglocsoltam a kifőtt tésztát szarvasgombás olívaolajjal. Mehet még rá persze parmezánforgács, finomra aprított petrezselyem, ízlés szerint. Akár levesbetét helyett célirányosan is elkészíthető maradék levesben főtt húsból.

P1017265

Címkék: , , , , , ,

14 hozzászólás a bejegyzéshez: A kacsahúsleves és a kacsás ravioli

Sajtkukac
2010. október 18., hétfő

Tegnap egész nap raviolit gyártottunk :-) Házi ricottával, füstölt sonkával, tormával :-)

killervidra
2010. október 18., hétfő

Jól hangzik! :)

thrini
2010. október 18., hétfő

Olyan szépek!!!
Én ilyesmit nem szoktam készíteni. :(
A gép az a műnyag kütyü? :)) Én legalábbis még csak műanyagból láttam.

killervidra
2010. október 18., hétfő

Thrini, hát én is most csináltam először. :) De még ez is hülyeség, mert derelyét már csináltam, és ez is hasonló módon készül.
A “gép” az a műanyag kütyü, ami Trinitynél le is van fényképezve, azért is linkeltem be, hogy nála bárki megnézheti. A Lidlben ősz elején szokott lenni, nem is nagyon drága, alig több mint 100 Ft. Ha egyáltalán van annyi. Először azt gondoltam, hogy rossz befektetés, de igazából kihasználom. Húsos táskához, mini calzone pizzához, és most már raviolihoz is. :)

trinity
2010. október 18., hétfő

Képzeld, még kacsából sosem ettem húslevest:( De ha te mondod…..akkor ki kell próbálnom! Ez a ravioli is szenzációs lehetett! Nagyon gusztusos! Kedvet kaptam:)
Valóban, nemrég újra láttam ezt a kütyüt a Lidl-ben, talán még most is kapható!

killervidra
2010. október 18., hétfő

Trinity, én is próbáltam rákeresni, de szerintem néhány héttel ezelőtt lehetett akcióban. De hátha még van olyan üzlet, ahol kapni. Nagyon hasznos kütyü. :)
Tényleg finom a kacsaleves, én eddig csak egész kacsából, a csonttal és aprólékkal együtt főzött levest ettem, de ez most valahogy jobban ízlett. És nem is csak az aszú miatt. :)

ChefViki
2010. október 19., kedd

Ha legközelebb lesz kacsád és birsalmád, főzd őket együtt! Kacsa megfőz mindközönséges húslevesnek, a végén bele a cikkekre vágott birsalma, pár perc, míg megpuhul, és tejfölös habarással besűrít. Kiforral.
Nincs az a mennyiséget, amit ne tudnék belőle megenni :-)

killervidra
2010. október 19., kedd

Viki, emlékszem ám a levesedre, nagyon tetszett, sőt, igazából azt akartam megfőzni! :)
Sajnos az aszú+birsalma együtt kicsit túl savanyúvá tette a levest, illetve hát ez a birsalma amit most kaptam egyébként sem való túl sok dologra, kicsi, éretlen, fanyar, azt gyanítom, ez volt a fő ludas. Persze nekifutok még egyszer, mert nagyon tetszik, és határozottan kellemes volt a leves a savanyúságot leszámítva. :) Hiába, minden az alapanyagokon múlik. :)

ChefViki
2010. október 19., kedd

Jó kis sárga birset vadásszál le, és hadd el az aszút. Csak puritán, letisztult ízeket, olyan nagymamás húslevest birsalmával, tejföllel turbózva :-)

killervidra
2010. október 19., kedd

Viki, én is erre jutottam. :)))
Sajnos még nem nagyon láttam érett birset, ami van, az kis gudics méretű (de tényleg, alig 15 dkg/db), harsány zöld, én voltam a hülye, hogy megvettem… De nem bírtam ki, annyira birs-ehetnékem van már. :)
Viszont a kacsahúsleves aszúval elképesztő finom lett, szóval az akció nem volt teljesen hiábavaló. Na majd meglátjuk, számos kísérlet áll még előttem, a letisztult nagymamás levestől a nyakatekertebb verzióig. Ugyanis a téma nagyon megtetszett, és ezúton is örök hála Neked érte. :)
(a Te levesedet pedig egészen biztosan kipróbálom, azzal fogom kezdeni! )

ChefViki
2010. október 19., kedd

No, ennek most úgy örülök :-) Mióta eszemet tudom, él ez a leves nálunk.
S ráutaló magatartásként értelmezem: én meg próbáljam ki az aszús kacsalevest :-DD
Off: két hete vettem három birskörtét. 1,5 kg volt… Sárga és őrületesen finom :-)

killervidra
2010. október 19., kedd

Ó, Viki, ne is mondd! Tavaly olyan szépen el voltam látva egész télen, most meg… Persze az idén például rebarbara sem volt, pedig az erre szinte gyomnövénynek számít. De hidd el, nagyon rajta vagyok a témán. Ha kell, egy másik megyéből szerzek gyümölcsöt hozzá! :)

thrini
2010. október 21., csütörtök

Igen nekem is a LIDL-s kütyü ugrott be a bejegyzésedet olvasván. Láttam is az újságban néhány hete, de azt gondoltam nagyon primitív jószág, nem bírná a strapát, inkább nem vettem.
Majd figyelek, hátha rátalálok még…

killervidra
2010. október 21., csütörtök

Thrini, igen, én is úgy gondoltam elsőre, hogy nem fogom sok hasznát venni (mégis megvettem :) ), de szerencsére ez olyan konyhai beruházásnak bizonyult, ami nagyon megtérült!
Rengeteget használom, húsos vagy zöldséges buktát nagyon gyakran készítek vele. A legkisebbet eddig nem használtam, mivel az ravioli méretű, de most már ez is bevetésre került. :)
Itt még lehet kapni az egyik Lidlben, hátha máshol is maradt belőle egy-két darab. De ha máskor nem, jövőre ősszel szerintem ismét árulni fogják. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)