Elöljáróban néhány szóval szeretném figyelmeztetni azokat, akik még valamilyen okból kifolyólag nem értesültek volna róla: a mai napon elkezdődött újra a SegítSüti licit! 27 gasztroblogger anyuka finomságai közül lehet válogatni, a befolyt összeggel pedig a budapesti I.sz. Gyermekklinikát és a szegedi kórház koraszülött osztályát támogatjuk. Kérek minden kedves érdeklődőt, látogasson el a SegítSüti honlapjára ahol megtudhatják a további részleteket.
Most jöhetne a műfelháborodás, hogy mennyire kiborultam, amikor szeptember elsején kipakolták az ÖSSZES karácsonyi édességet kedvenc német áruházláncomban, hogy jaj, hova tart a világ, szeptember elsején már karácsony… De nem így volt, hanem ehelyett visítva és ugrándozva elkezdtem a Spekulatius kekszes dobozokat a kosaramba hajigálni.
Nos a tiramisu klónok után elérkezett a keksztorták ideje is kedvenc Spekulatiusunkból, íme. Tíz perc aktív munkával. Nagyon finom.
A kekszet erős műanyag zacskóba teszem, majd egy masszív tárggyal (pl sodrófa) finom morzsásra töröm. A vajat felolvasztom, elkeverem a kekszporral, majd jó alaposan sütőpapírral bélelt aljú kapcsos tortaformába nyomkodom.
A mascarponet elkeverem a zselatinnal és a mézzel, majd addig melegítem kevergetve, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Ha ez megvan, hozzákeverem a tejfölt és a tortaalapra kanalazom.
Hűtőben legalább 3-4 órát, de inkább egy éjszakát pihen szeletelés előtt, amíg a krém megdermed.
A mandulát egy kisebb száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, kiöntjük, majd a helyére megy a cukor és két evőkanálnyi víz. Amikor már a víz elpárolgott és a fortyogó cukor elkezd karamellizálódni, akkor visszaöntjük mandulát és megszórjuk a mézeskalács fűszerkeverékkel. Egy-két gyors kavarás, majd sütőlemezre terítjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk (vagy sodrófával összetörjük) és a torta tetejére szórjuk tálalás előtt.
Elmentettem karácsonyra a receptet, mert nagyon tetszik, ráadásul gyorsan készíthető!Köszönet érte!
Ottis, örülök hogy tetszik! :)
Mi egy kicsit előrehoztuk a karácsonyt. :)
Kinéztem én is egy hasonló receptet karácsonyra
http://www.chefkoch.de/rezepte/588411158221766/Zimt-Mascarpone-Torte.html
de ez sokkal jobban tetszik, ezt fogom elkésziteni
Judit, nagyon örülök hogy az enyémet választod! :)
(pedig a német recept is remekül hangzik :) )
Ez a Spekulatius valami spéci keksz? Hol lehet beszerezni? Másfajta keksszel is működik?
Szia Ibolya! A spekulatius spéci mézeskalács fűszeres, kicsit karamellás ízű keksz (bővebben róla itt és itt), de elég sok helyen kapni így karácsony előtt(?). Szóval Aldiban, Lidlben biztosan van, azt már láttam, de az összes multiban kapható lesz egy-két hónapon belül.
Más keksszel is meg lehet csinálni, de a spekulatiusnak elég egyedi íze van, szóval nem lesz ugyanaz az. Viszont egy jobb minőségű zabpelyhessel is finom lehet. :)
Nagyon tuti ez a torta!!!! :)
Ildinyó, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
Amibe Spekulatius kerül, csak jó lehet! :-)
Meg lehet próbálni az alap kekszet is odahaza megsütni, nem is lesz rossz. Spéci forma hiányában talán nem olyan szép, de csukott szemmel is érdemes elrágni ;-)
http://jokaja.hu/?p=3427
Hát tulajdonképpen ebben úgyis morzsásra kell törni, szóval még a forma sem számít! :)
Köszi a linket, jól fog majd jönni a spekulatius mentes hónapokban! :)
Nagyon rákészültem erre a tortára, mint kötelező vasárnapi sütire, de aztán kicsit átalakult a “kényszerítő körülmények” hatására.
Tudniillik erős belső késztetés hatására be kellett vezetnem a kötelező szombati sütit is, ami a szintén tőled kölcsönzött zabpelyhes keksz lett (mandulával, áfonya helyett kandírozott narancshéjjal). Mivel felét sikerült megmentenem, ebből készítettem a torta alját és (igen, lustaságból…) ezt morzsoltam a tetejére is.
És ha már lúd… mivel a keksz nem is az a kemény fajta, így nem akartam vajat önteni rá, hanem 10 dkg csokit olvasztottam fel “talapzatként” és ebbe nyomkodtam a kekszet.
Kicsit körülményes szeletelni, de megéri :)
Köszönöm a recepteket és az ihletet!
Rozinanta, valóban kissé átalakult, de azért elég jól hangzik így is! :)))
2010. szeptember 17., péntek