Mandulás mézes Spekulatius torta

2010. szeptember 17, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1016728

Elöljáróban néhány szóval szeretném figyelmeztetni azokat, akik még valamilyen okból kifolyólag nem értesültek volna róla: a mai napon elkezdődött újra a SegítSüti licit! 27 gasztroblogger anyuka finomságai közül lehet válogatni, a befolyt összeggel pedig a budapesti I.sz. Gyermekklinikát és a szegedi kórház koraszülött osztályát támogatjuk. Kérek minden kedves érdeklődőt, látogasson el a SegítSüti honlapjára ahol megtudhatják a további részleteket.

Most jöhetne a műfelháborodás, hogy mennyire kiborultam, amikor szeptember elsején kipakolták az ÖSSZES karácsonyi édességet kedvenc német áruházláncomban, hogy jaj, hova tart a világ, szeptember elsején már karácsony… De nem így volt, hanem ehelyett visítva és ugrándozva elkezdtem a Spekulatius kekszes dobozokat a kosaramba hajigálni.

Nos a tiramisu klónok után elérkezett a keksztorták ideje is kedvenc Spekulatiusunkból, íme. Tíz perc aktív munkával. Nagyon finom.

  • 18 centis kapcsos tortaformához
  • 15 dkg Spekulatius keksz
  • 7,5 dkg vaj
  • 5 dl tejföl (lehet zsírszegény is)
  • 10 dkg mascarpone
  • 7,5 dkg méz
  • 2 púpos tk zselatin ( 8 gr)
  • 2 marék mandulaforgács
  • 2 ek nádcukor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék

A kekszet erős műanyag zacskóba teszem, majd egy masszív tárggyal (pl sodrófa) finom morzsásra töröm. A vajat felolvasztom, elkeverem a kekszporral, majd jó alaposan sütőpapírral bélelt aljú kapcsos tortaformába nyomkodom.

A mascarponet elkeverem a zselatinnal és a mézzel, majd addig melegítem kevergetve, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Ha ez megvan, hozzákeverem a tejfölt és a tortaalapra kanalazom.

Hűtőben legalább 3-4 órát, de inkább egy éjszakát pihen szeletelés előtt, amíg a krém megdermed.

A mandulát egy kisebb száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, kiöntjük, majd a helyére megy a cukor és két evőkanálnyi víz. Amikor már a víz elpárolgott és a fortyogó cukor elkezd karamellizálódni, akkor visszaöntjük  mandulát és megszórjuk a mézeskalács fűszerkeverékkel. Egy-két gyors kavarás, majd sütőlemezre terítjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk (vagy sodrófával összetörjük) és a torta tetejére szórjuk tálalás előtt.

Címkék: , , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Mandulás mézes Spekulatius torta

ottis
2010. szeptember 17., péntek

Elmentettem karácsonyra a receptet, mert nagyon tetszik, ráadásul gyorsan készíthető!Köszönet érte!

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Ottis, örülök hogy tetszik! :)
Mi egy kicsit előrehoztuk a karácsonyt. :)

Judit
2010. szeptember 17., péntek

Kinéztem én is egy hasonló receptet karácsonyra

http://www.chefkoch.de/rezepte/588411158221766/Zimt-Mascarpone-Torte.html

de ez sokkal jobban tetszik, ezt fogom elkésziteni

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Judit, nagyon örülök hogy az enyémet választod! :)
(pedig a német recept is remekül hangzik :) )

Ibolya
2010. szeptember 17., péntek

Ez a Spekulatius valami spéci keksz? Hol lehet beszerezni? Másfajta keksszel is működik?

killervidra
2010. szeptember 17., péntek

Szia Ibolya! A spekulatius spéci mézeskalács fűszeres, kicsit karamellás ízű keksz (bővebben róla itt és itt), de elég sok helyen kapni így karácsony előtt(?). Szóval Aldiban, Lidlben biztosan van, azt már láttam, de az összes multiban kapható lesz egy-két hónapon belül.
Más keksszel is meg lehet csinálni, de a spekulatiusnak elég egyedi íze van, szóval nem lesz ugyanaz az. Viszont egy jobb minőségű zabpelyhessel is finom lehet. :)

Ildinyó
2010. szeptember 17., péntek

Nagyon tuti ez a torta!!!! :)

killervidra
2010. szeptember 18., szombat

Ildinyó, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)

jókaja
2010. szeptember 18., szombat

Amibe Spekulatius kerül, csak jó lehet! :-)
Meg lehet próbálni az alap kekszet is odahaza megsütni, nem is lesz rossz. Spéci forma hiányában talán nem olyan szép, de csukott szemmel is érdemes elrágni ;-)
http://jokaja.hu/?p=3427

killervidra
2010. szeptember 18., szombat

Hát tulajdonképpen ebben úgyis morzsásra kell törni, szóval még a forma sem számít! :)
Köszi a linket, jól fog majd jönni a spekulatius mentes hónapokban! :)

Rozinanta
2010. október 3., vasárnap

Nagyon rákészültem erre a tortára, mint kötelező vasárnapi sütire, de aztán kicsit átalakult a “kényszerítő körülmények” hatására.
Tudniillik erős belső késztetés hatására be kellett vezetnem a kötelező szombati sütit is, ami a szintén tőled kölcsönzött zabpelyhes keksz lett (mandulával, áfonya helyett kandírozott narancshéjjal). Mivel felét sikerült megmentenem, ebből készítettem a torta alját és (igen, lustaságból…) ezt morzsoltam a tetejére is.
És ha már lúd… mivel a keksz nem is az a kemény fajta, így nem akartam vajat önteni rá, hanem 10 dkg csokit olvasztottam fel “talapzatként” és ebbe nyomkodtam a kekszet.
Kicsit körülményes szeletelni, de megéri :)
Köszönöm a recepteket és az ihletet!

killervidra
2010. október 4., hétfő

Rozinanta, valóban kissé átalakult, de azért elég jól hangzik így is! :)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)