Lassan (nagyon lassan) kezdek magamhoz térni és/vagy már kezdjük unni a paradicsomos húsgolyót. Kivéve Pontyot. Ő egyfelől még nem tért magához, másfelől meg képtelen megunni a darált húsos, paradicsomos ízes gömböcöket, amik -külön öröm-egészben beférnek a szájába. A rágás/nyelés/beszéd így persze kicsit nehezebben megy, de viccesebb. Legalábbis a a miniatűr így gondolja.De vissza a kenyerekhez. Ezek is a lapos fajtából valók, én szendvicsekhez ezt szeretem, könnyebb átharapni. Az is igaz, hogy nem ez az első belőlük a blogon, időről időre visszatérnek, és szerencsére még mindig lehet őket variálni.
Ezeknél most a dagasztáshoz csak joghurtot használtam, cserébe egy sokáig friss, puha tésztát kaptam, a tetejére pedig pisztácia került. Én most natúr pisztáciát használtam, de ez egy olyan étel, ahol a natúr pörkölt sózottal is helyettesíthető.
Még egy apróság így elöljáróban: a tésztába is szerettem volna tenni a pisztáciából, plusz jó lett volna pisztácia olajat használni a dagasztáshoz is olívaolaj helyett, de csipetke még túl pici, nem kaphat olajos magvakat, így nálam az csak a tetejére került (kivéve a miniatűrnek készült lepényeket). Viszont ahol nincsenek tiltólistán az olajos magvak, ott szerintem érdemes ezekkel a változtatásokkal készíteni a tésztát, mert biztos, hogy különlegesebbé fogja tenni.
Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a joghurtot, olajat, a mozsárban porrá őrölt koriandert és a sót. A tésztát addig gyúrom, dagasztom, amíg sima, fényes felszínű, ruganyos nem lesz, és könnyen elválik a kéztől. Közepesen kemény, de rugalmas, jól formázható tésztának kell lennie.
A kelesztőtálat letakarom egy konyharuhával és félreteszem, amíg a tészta a duplájára nem nő. Mivel kevés élesztő került bele, ez jó 3-4 óra, ha kevesebb az idő erre, akkor lehet több élesztőt is adni hozzá (1,5 dkg-ot), de a lassabb kelesztés jobb szerkezetű kenyeret eredményez.
Ha a tészta duplájára nőtt, átgyúrom, hat részre osztom, és azokból egyenként lisztezett gyúródeszkán lapos, 1 centi vastag korongokat nyújtok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tetejét lekenem vízzel, jó alaposan, majd megszórom a durvára vágott pisztáciával.
Ismét kelesztés, legalább fél óra, vagy amíg a lepények jó másfélszeresükre (de inkább a kétszeresükre) nem nőnek.
Előmelegített sütőben 240°C fok (gázsütő) 20 perc, amíg aranyszínűek nem lesznek.
Rácsra emelve hűtöm ki.
Réteslisztem nincs momentán nincs otthon, szerinted jó úgy, ha 1/3 búzadara és 2/3 finomliszt aránnyal helyettesítem? (Jó lenne ma estére megcsinálnom és tuti nem jutok el a boltig : )
30 dkg simaliszt +10 dkg dara, úgy már csináltam a tiroli lepénykenyeret, az úgy nagyon jó. :)
Bár meglehetősen kísérletező kedvű lévén az 1/3-2/3 arányokat sem vetném el, ha én lennék a helyedben. :)
Ártani nemárthat neki : ) Sajna joghurtom sincs, tejföl + kis tejszín lesz helyette : )
Tejföl, tejföl! Nem kell hozzá tejszín! :)))
Az úgy nagyon finom lesz, tulajdonképpen így olyan, mint egy sós kalács! :)
Holnap – illetve már ma – nagy kerti buli lesz nálunk, fehérkenyeret akartam sütni a gulyáshoz, de szerintem ez lesz belőle. Éjjel 1-kor tán még nem késő átgondolni a dolgokat:)))
Tejföl? Hova tegyem? A tésztába a joghurt helyett?
Betehetem a gépbe? (Nem lesz időm magam gyúrni.) Joghurtos kelt tésztát még sosem tettem gépbe, azért kérdem.
(Jó lenne, ha még 9 táján tudnál válaszolni:)))
Mamma, könnyű időben válaszolni, ha nem alszik az ember. :)))
A tészta elég kemény így, nem biztos, hogy tudja dagasztani a gép. Szóval akkor a géphez kell még bele úgy fél deci joghurt pluszba. :)
A tejfölt mi a joghurt helyett gondoltuk, én szoktam dagasztani tésztát úgy, hogy a folyadék benne az csak tejszín vagy tejföl és isteni finom, olyan sós kalácsféle dolog szokott kikerekedni belőle.
Szerintem nem lesz gond a joghurt a gépben, tejes, tojásos tésztákat is beletesznek, hát a joghurtból sem lehet semmi baj. :)
Az élesztő viszont hosszú kelesztésre van megadva a receptben, ha gyorsan kell, akkor 1,5-2 dkg simán mehet belőle!
( most egyébként izgulok, hogy ízleni fog e :) )
Szezámolajjal és szigorúan csak tejföllel csináltam meg, baromi finom lett. Kicsit vékonyabbra is nyújtottam, így jó ropogós is volt. Kolbászkrémmel és kenőmájassal és sok-sok zöldséggel vittem a kirándulós hétvégénkre : ) Egyébként simán el tudom képzelni sós keksznek is legközelebb : )
Jaj de nagyon örülök! :)))) Én most akarok csinálni belőle kenyeret, szintén tejföllel. :)
(off: banános project csúszik, nincs normális banán, csak turmixnak való túlérett, fekete. De annyira meghoztad a kedvem az ázsiai kajákhoz, hogy most olyat főzök már három napja. :) )
Na, ha túlélem az egészségügyi dolgaim, akkor lehet, hogy nálam is játszik majd valamilyen péksütis változata is, végül is nem kell hozzá nagy erőfeszítés : )
Jaj, ne kínozz : ) Bár ma este nálam is kókusztejes hal lesz kis ázsiais beütéssel : )
Azért nem akarlak kísértésbe vinni! (annyira :) )
A kínzás rész az elmarad, hétvégén nem fotózom, nincs blog, nincs recept. Ha nagyon ritkán mégis, akkor az csak úgy lehetséges, ha elrabolják/elaltatják Pontyot, és unatkozom. Pl tegnap. De az a tekercs az egyetlen, amit sikerült rögzíteni. :)
Most találtam rá a blogodra és nem győzöm mentegetni a recepteket,szenzációsak.Ezt a lepénykenyeret meg is csináltam uzsonnára,nagyon finom lett. Az lenne a kérdésem hogy miért réteslisztet használsz szinte mindenhez?Van valami különösebb oka?
Szia Pilchard! Örülök hogy tetszik a blog! :)
Általában azért használok réteslisztet, mert ez jobb (illetve nekem jobban tetsző :) ) állagot ad a tésztáknak, azoknak, amiket általában készítek (kelt tészta, kevert tészta), mert pl a piskótának, tejespitének nem, ahhoz én is finomlisztet használok. De a kelt tésztáknál még az is nagy előnye, hogy magasabb a sikértartalma, így szebben-jobban kel vele a tészta. :)
Ezt a receptet is köszönöm! Én nem pisztáciával csináltam, hanem egy adagot olivabogyóval, egyet pedig szárított paradicsommal. Mindkettő isteni lett :) Holnap szendvicsként fogom tálalni házi padlizsán-, tojás- és sajtkrémmel, valamint sült baconnel és zöldségekkel.
Anna, szívesen! :)
Mindkét változat istenien hangzik, a szendvicsekről nem is beszélve! :)
Egész nap lakást festettünk a barátaimmal, és most a jól megérdemelt pihenés közben esszük az isteni szendvicseket :)
:)))
Hát ha ilyen jutalom vár a végén akkor megéri dolgozni! :)
2010. június 4., péntek