VKF! 33.- Zöldségleves hajdinával

2010. április 11, vasárnap | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012458

A Limara által kiírt VKF! forduló legnagyobb kihívása számomra a hajdina volt.Persze olyan kihívás ez, amit én állítottam saját magamnak. Ugyanis a hajdinát nem igazán szeretem. Ha finoman akarok fogalmazni. Ennek oka viszont, mint később kiderült, nem maga a hajdina volt, hanem azok a szerencsétlen elkészített  ételek, amikben eddig kóstoltam.

A receptben semmi innovatív nincs a hajdinán kívül, ez egy egyszerű gazdag zöldségleves, olyan, amit apukám annak idején gyakran készített árpagyönggyel, csak épp most itt levesbetétként hajdina került bele.

És most ki kell jelentenem: a hajdina igenis finom.

  • 2-3 adag
  • 5 dkg hajdina
  • 1 fej vöröshagyma (~ 10 dkg)
  • 1 szál nagyobb sárgarépa (~ 10 dkg)
  • 4 szál halványítózeller
  • 1 kis petrezselymegyökér (5 dkg)
  • 1 nagyobb újkrumpli (10 dkg)
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál a zeller középső, leveles részéből
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj

A hagymát finomra aprítjuk, a többi zöldséget miután megtisztítottuk, nagyjából azonos méretű, fél centis szeletekre-kockákra vágjuk. A zeller leveleit lecsipkedjük, félretesszük, a szárat szintén feldaraboljuk. A fokhagymát finomra aprítjuk.

Az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk vajat, mozsárban finomra őrölt koriandert, a hagymát, azt üvegesedésig sütjük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is. Nagy lángon, sűrűn rázogatva-kevergetve addig sütjük, amíg a zöldségek egy kis színt nem kapnak, majd hozzáadjuk 10 másodpercre a fokhagymát és a paradicsompürét is.

Hozzáadjuk az átöblített hajdinát, felöntjük háromnegyed liternyi vízzel, sózzuk, és addig főzzük, amíg minden megpuhul benne.

Végül a főzés utolsó 1-2 percére a leveshez adjuk a zeller finomra metélt zöldjét is.

Címkék: , , , , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! 33.- Zöldségleves hajdinával

Turák Kinga
2010. április 13., kedd

egy kis segítséget kérek, mi az, h 10 mp-re hozzáadjuk, még a fokhagymát el tudom képzelni, de a paradicsompürét kevésbé…

killervidra
2010. április 13., kedd

Szia! A fokhagymát csak rövid ideig szabad sütni, mert könnyen megég, lehetne kicsit tovább is mint 10 másodperc, de igazából ennyi idő is elég.
A paradicsompüré lepirítása során karamellizálódik kicsit a cukortartalma, ez egy plusz ízt ad a leveshez. Ezt az eljárást pörköltöknél, raguknál szokták alkalmazni, de szerintem a leveshez is finom. Persze csak rövid lepirításról van szó, mérsékelt lángon, csak karamellizálódjon egy kicsit benne a cukor, de ne égjen le.

Turák Kinga
2010. április 15., csütörtök

megcsináltam, finom lett!!! Esetleg hajdina málé recepted van? Tavaly ettünk az őrségben hajdina málét szilvalekvárral és meglepően finom volt!

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Szia Kinga! Örülök, hogy ízlett! :)
A hajdinamálét eddig nem ismertem, de most utánanéztem, és találtam egy nagyon szimpatikus receptet itt .
Szerintem ezeket én is ki fogom próbálni, köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmem! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)