A Limara által kiírt VKF! forduló legnagyobb kihívása számomra a hajdina volt.Persze olyan kihívás ez, amit én állítottam saját magamnak. Ugyanis a hajdinát nem igazán szeretem. Ha finoman akarok fogalmazni. Ennek oka viszont, mint később kiderült, nem maga a hajdina volt, hanem azok a szerencsétlen elkészített ételek, amikben eddig kóstoltam.
A receptben semmi innovatív nincs a hajdinán kívül, ez egy egyszerű gazdag zöldségleves, olyan, amit apukám annak idején gyakran készített árpagyönggyel, csak épp most itt levesbetétként hajdina került bele.
És most ki kell jelentenem: a hajdina igenis finom.
A hagymát finomra aprítjuk, a többi zöldséget miután megtisztítottuk, nagyjából azonos méretű, fél centis szeletekre-kockákra vágjuk. A zeller leveleit lecsipkedjük, félretesszük, a szárat szintén feldaraboljuk. A fokhagymát finomra aprítjuk.
Az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk vajat, mozsárban finomra őrölt koriandert, a hagymát, azt üvegesedésig sütjük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is. Nagy lángon, sűrűn rázogatva-kevergetve addig sütjük, amíg a zöldségek egy kis színt nem kapnak, majd hozzáadjuk 10 másodpercre a fokhagymát és a paradicsompürét is.
Hozzáadjuk az átöblített hajdinát, felöntjük háromnegyed liternyi vízzel, sózzuk, és addig főzzük, amíg minden megpuhul benne.
Végül a főzés utolsó 1-2 percére a leveshez adjuk a zeller finomra metélt zöldjét is.
egy kis segítséget kérek, mi az, h 10 mp-re hozzáadjuk, még a fokhagymát el tudom képzelni, de a paradicsompürét kevésbé…
Szia! A fokhagymát csak rövid ideig szabad sütni, mert könnyen megég, lehetne kicsit tovább is mint 10 másodperc, de igazából ennyi idő is elég.
A paradicsompüré lepirítása során karamellizálódik kicsit a cukortartalma, ez egy plusz ízt ad a leveshez. Ezt az eljárást pörköltöknél, raguknál szokták alkalmazni, de szerintem a leveshez is finom. Persze csak rövid lepirításról van szó, mérsékelt lángon, csak karamellizálódjon egy kicsit benne a cukor, de ne égjen le.
megcsináltam, finom lett!!! Esetleg hajdina málé recepted van? Tavaly ettünk az őrségben hajdina málét szilvalekvárral és meglepően finom volt!
Szia Kinga! Örülök, hogy ízlett! :)
A hajdinamálét eddig nem ismertem, de most utánanéztem, és találtam egy nagyon szimpatikus receptet itt .
Szerintem ezeket én is ki fogom próbálni, köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmem! :)
2010. április 13., kedd