Az instant húsvét.
Ez már igazi kalács mellé való, sőt, nem is kell már más a kalácshoz. Főleg Férj kedvéért készült, aki mindenből a sós változatot követeli, plusz ezt még magával is tudja vinni az ügyeltbe, és így egy kicsit ő is részesül az ünnepből.
Itt is elmondanám, hogy ügyeljünk a tojások, de főleg a tej minőségére, ahogy azt már az édes változatnál is leírtam, és lehetőség szerint zsenge újhagymát használjunk hozzá. Korábban ezzel is akadt egy kis gondom, az egyiptomi újhagyma ugyanis csak küllemében új, ízét tekintve inkább egy erősebb póréhagymához hasonlít.
A tejet elkezdjük melegíteni, és ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat.
Folyamatos kevergetés mellett kis lángon addig melegítjük, amíg a massza összeugrik, a savó különválik a többi, túrószerű résztől. Ekkor hozzáadjuk a reszelt tormát, a nagyon finomra aprított sonkát és újhagymát, alaposan átkeverjük, majd sűrű szövésű textillel/textilpelenkával/muszlinnal bélelt szűrőbe öntjük.
A textil széleit összecsavarjuk és fakanál nyelére kötjük. Egy mély tál fölé akasztjuk a gombócot, és a hűtőbe kerül, amíg az összes savó le nem csepeg belőle (azaz minimum egy éjszakára).
Megjegyzés:
1.) Ha nem házi tejből készül, a savó kicsepegése tovább tarthat, nem biztos, hogy elég neki egy éjszaka, szükség lehet akár egy-két(-három) napra is!
2.) Mai tapasztalat: újhagyma helyett egy kis csokor snidling került a következő adagba, és úgy is nagyon finom!
Csodálatosan szép!Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok az egész családnak!
Otis, köszi, örülök hogy tetszik! :)
Én is kellemes húsvétot kívánok! :)
Nagyon finom volt!
Kellemes húsvétot nektek!
Ági, köszi! Örülök hogy ízlett! Kellemes húsvétot nektek is! :)
Vajon kecsketejből is elkészíthető?
Ildi, valószínűleg igen. Nem próbáltam, de nem tudok olyan tényezőről, ami miatt azzal nem működne. :)
2010. április 2., péntek