A főétel nemisbéka karácsonyi receptversenyére. Tudom, ez is úgy néz ki, mint egy szendvics, de valamiért ez a formája a tálalásnak most nekem nagyon megtetszett. Ez a tálalási módot és a leveles tésztás halas “szendvics” ötletét egyébként az Art Nouveau kiadó gondozásában megjelent Halételek című könyvben találtam.
A hal klasszikus karácsonyi fogás, fogyasztása az ünnepen szintén az elkövetkezendő esztendő pénzbőségét biztosítja a néphit szerint. Bár nem feltétlenül gondolom, hogy eleink lazacot ettek volna cukorborsóval és kapris majonézzel. Szerencsére ma már mindez elérhető, akár a tél közepén is és kiváló alapanyagul szolgál egy igazán gyors főételhez.
Az előkészítéssel, házi majonézzel és a tészta sütésével együtt is csak fél óra összesen, viszont friss ízű, színes, (szerintem) látványos és nagyon finom. Tényleg. Pedig én nem is annyira szeretem a lazacot.
A majonézzel kezdem az elkészítést, de közben a sütőt bekapcsolom, előmelegítem.
A tojás sárgájához adom a sót, ecetet, majd apránként adagolom hozzá az olajat, kezdeteben cseppenként, később, ha már szilárdabb masszává állt össze, vékony sugárban, miközben habverővel folyamatosan verem-keverem. Mire az összes olajat felveszi, sűrű, keményebb krémnek kell lennie. Ezt követően hozzákeverem a citromlevet, cukrot, majd az átmosott, alaposan lecsöpögtetett, kinyomkodott és apróra vágott kaprit és a finomra aprított bazsalikomot is. A fokhagymát finomra reszelem és a kinyomkodott levéből 1-2 cseppet szintén a majonézhez adok.
A leveles tésztából kb 10 cm átmérőjű köröket szúrok ki, de lehet hasonló méretű, tetszőleges formájú darabokra is vágni, a két csomag tésztából 8 darabot kell kivágni összesen. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A maradék tésztából még karácsonyi sütemény kiszúróval kivágtam néhány darabot, így egyrészt nem megy kárba a tészta, másrészt nagyon helyes díszítő elemeket kapunk. Ezeket is a tepsibe tettem a nagyobb körök mellé, lekentem tojásfehérjével, szintén a maradékok felhasználása jegyében. De ha valaki ragaszkodik a tojássárgájához, akkor kenje le inkább azzal.
220°C fokon gázsütőben 15 perc alatt aranyszínűre sültek.
A sütés közben elkészül a hal és a borsó is.
A lazacot lebőröztem, kihúztam a szálkákat, majd sóval, sok borssal, az olívaolajjal bedörzsöltem, citromlével megcsepegtettem.
Forró teflon serpenyőben kezdtem sütni, majd közepes lángon folytattam, és mindkét oldalán 3-3 percig sütöttem, amíg éppen átsült teljes vastagságában. (ezt az szeletek oldalán lehet ellenőrizni, amikor teljesen kivilágosodik a hús, akkor kész) Miután megfordítottam a halszeleteket, egy-egy kis darabka vajat kerül a tetejükre, ez a sütés végére szépen ráolvad a halra.
Közben vizet forralok, és a borsót 2 percre a forrásban lévő vízbe dobom, majd leszűröm és jeges vízzel lehűtöm. (vagyis blansírozom)
Tálalásnál egy leveles tészta alapra kerül a hal, mellé a borsó, rá kevés majonéz és ismét egy réteg tészta. A tányérra még leveles tészta díszek kerülnek és egy jó adag majonéz.
Még nem érkezett be hozzászólás.