Babakeksz, tej és tojás nélkül, fruktózzal, almával

2009. október 18, vasárnap | babának, desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P3250002

Ismét egy kényszer szülte recept. (bár ezúttal igen hasznos)

A történet lényege, hogy a folyamatosan fogzó Ponty Úr szűnni nem akaró rágcsálási kényszerét babakeksszel  szerettem volna orvosolni. Ezen elhatározásomon felbuzdulva nekiindultunk kisdeddel vásárolni, majd kissé meghökkenve tapasztaltam, hogy egyáltalán nem árulnak Nyíregyházán olyan babakekszet, amit én egy 9 hónapos csöppségnek nyugodt szívvel odaadnék.

Az a legkevesebb, hogy mindegyik répacukorral készül. Ez még nem bűn, bár nem szerencsés. De olyat, amiben nincsen legalább tej vagy tojás, nem is találtam. Én esküszöm, nem értem miért olyan nehéz kekszet sütni ezek nélkül, ha nekem sikerült, talán a bébiételeket gyártó cégeknek is menne.

Igaz, már korábban megdöbbentem egyszer, amikor futottam egy kört a bébikonzerv részlegen, Pontynak a hétvégi kirándulásra üveges bébitápot keresve és nem hittem a szememnek az összetételeket olvasgatva. Egyes üveges borzadályok gyakorlatilag borítanak mindenféle gyerekorvosok által jóváhagyott hozzátáplálási útmutatást. Mások meg ehetetlenül rosszak, de ez csak utólag derült ki. Nem csoda, ha a rendkívül kifinomult ízlésű poronty egy falatot sem evett belőlük.

De a keksz témára visszatérve, Debrecenben végül találtam olyat (nem csak kekszből), ami minden szempontból megfelelő, meg is vettük, bár az ára vetekedett az aranyéval. Aztán az elfogyott, mert botor módon csak egy csomaggal vettem, az utánpótlásról meg nem gondoskodtam.

Hát hogy az a gyermek milyen bánatos szemekkel tudta fixírozni reggel az üres kekszes dobozt, arra én nem is találom a szavakat. Ezt enyhe nógatásnak éreztem, hogy kerítsek neki kekszet, akár a föld alól is. Jobb ötletem nem lévén arra az estre, ha nem autókázunk 50 kilométert a kekszért, megsütöttem.

A tojás és tej helyett almát használtam “kötőanyagnak”, jelentem, bevált és még finom is. Vaj helyett meg olajat, ez is remekül működik kekszben. Az ízesítése kakukkfű, Ponty miatt, mert ő az almát azzal szereti, de hagyományos ízlésű kisbabáknak mehet bele a vanília.

A liszt nem egyértelmű, mert az általam leginkább használt táblázat szerint teljes kiőrlésű búzalisztet csak 1 éves kor után ajánlott adni, de a védőnő és a gyerekorvosunk szerint meg korábban is lehet. Persze biot. Mivel a legtöbb babakeksz, az általam favorizált, leginkább megbízható márkákból is teljes kiőrlésű lisztből készült, így én fele-fele arányban használtam teljes kiőrlésű bio búzalisztet átszitálva ( hogy a korpa nagyobbik részét eltávolítsam belőle) és bio simalisztet. Bár legközelebb valószínűleg majd győz a félelem, és maradok a bio réteslisztnél. Egy éves kor után pedig bátran készíthető csak teljes kiőrlésű liszt felhasználásával is.

Répacukor helyett fruktózt használtam, ez sokkal kedvezőbben befolyásolja a szénhidrát anyagcserét, és ha már megtehetem, mert én sütöm a kekszet, akkor miért is ne. Egyébként ez a legtöbb drogériában, patikában kapható. De ha ez nincs otthon és nem kívánunk szaladgálni utána, természetesen az egy év feletti gyerekeknek mézzel is készülhet a keksz.

Kisded egyébként lelkesen tömte bele a pofikájába, még lelkesebben, mint a boltit (bár szerintem csak be akart nálam vágódni. Még nem tudja, hogy ez már felesleges…), de azért el kell mondanom azt is, hogy ez csak babakeksz, vagyis senki ne számítson egy Albert kekszhez hasonló állagra a sütés után. Ez belül puha, kívül szilárdul csak meg, és nem ropogós, hanem olyan nyammogni való apróságeledel.

Az ára meg -bár a gyereknek semmi nem drága, de tényleg- töredéke így a boltinak.

És hát nem lett szép, mert siettem, és arra gondoltam, hogy Ponty még úgysem értékeli az állatos kekszeket, így csak egyszerűen golyókat gyúrtam és azokat ellapítottam. De a massza jól formázható, szóval majd ha a gyerek nagyobb lesz.

További előny (bár ez szerencsére nálunk nem szempont), tej és tojásallergia esetén is adható.

  • 2 tepsihez
  • 20 dkg bio rétesliszt ( vagy 10 dkg bio teljes kiőrlésű búzaliszt átszitálva+10 dkg bio simaliszt)
  • 60 gr extra szűz olívaolaj (helyettesíthető napraforgó- vagy kukoricacsíra olajjal is),
  • 30 gr fruktóz (vagy méz, esetleg nádcukor),
  • 50 gr finomra reszelt, hámozott alma (de lehet villával áttört banán, reszelt körte, őszibarack is),
  • fűszer (jelen estben 3 ág kakukkfű levélkéi letépkedve, mozsárban összezúzva, ami helyettesíthető a baba kedvenc fűszerével),
  • 1 mk borkő sütőpor (opcionális)

A hozzávalókat összegyúrom, félreteszem a masszát 20 percre pihenni.

Ki is lehet nyújtani, formákat szaggatni belőle, de én csak mogyorónyi golyókat formáztam belőle, a két tenyerem között ellapítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.

180°C fokon 8 perc alatt megsült gázsütőben, de a sütési idő a kekszek nagyságától, vastagságától is függ.

Miután kihűlt, jól záródó dobozba került. Néhány napig biztosan jó, de gyanítom, tovább is eláll.

8 hónapos kor után adható fruktózzal, egy éves kor után mézzel. (amennyiben nem bio lisztet használunk, ne legyen benne teljes kiőrlésű egyáltalán 1 éves kor alatt!)

Ennek a keksznek a tésztája egyébként sütőpor nélkül kicsit tömör, olyan nyammogni való, ezért nem is szerencsés belőle vastagabb darabokat gyártani. De lehet borkő sütőport is adni a tésztához, akkor az állaga kicsit levegősebb lesz, jobban hasonlít majd a babakekszekhez. Ez bioboltban, drogériákban kapható, foszfátmentes sütőporként kell keresni.

Az alma pedig helyettesíthető banánnal vagy körtével is, mindkettővel készítettem már és remekül vizsgáztak.

Nagyon fontos azonban, hogy margarint ne adjunk a kicsiknek, ne használjuk az ételeikhez, ne helyettesítsük vele az olajat (és ha lehet, mi se fogyasszuk!). Egyértelműen káros, nemcsak a benne lévő adalékok miatt, hanem maga az alapjául szolgáló, iparilag előállított, vegyszerekkel kezelt zsiradék is ártalmas benne! Bátran rá lehet keresni a Googleban  a transz-zsírsavakra. Használjunk helyette növényi olajat, jó eredmény érhető el ezzel is, és ez tényleg egészséges.

Címkék: , , ,

22 hozzászólás a bejegyzéshez: Babakeksz, tej és tojás nélkül, fruktózzal, almával

Szalai Adrienn
2010. június 15., kedd

Nézd meg ezt a receptet,ha akarod megsütöm.

killervidra
2010. június 15., kedd

Szia Adrienn!
Nem igazán értem a kommentet, talán kimaradt egy link?

Eszter
2011. március 28., hétfő

Kiprobalom liszt helyett gabonapeppel, majd beirom, hogy hogy sikerult:)

Eszter
2011. március 28., hétfő

egyelore nem all ossze a teszta, ennyi olajjal, lehet, hogy tobb kell bele, vagy tobb alma…

killervidra
2011. március 28., hétfő

Szia Eszter! A gabonapép valószínűleg több nedvességet vesz fel, én akkor több reszelt almát tennék bele. Ha nem áll össze, inkább az alma legyen több szerintem, de egy kicsit több olajtól sem lesz semmi baja. Csak ne legyen túl nedves, mert akkor kevert tészta állagú lesz, nem puha kekszes, meg változnak a sütés paraméterei is.

Eszter
2011. március 29., kedd

Koszi,
vegul is kivul szaraz lett, belul meg nyulos (borko sutoport itt nem lehet kapni)
de egy kis nyalazassal (8 es fel honapos) meg lehet enni, es latszolag izlik is nagyon, majd meg probalkozom rendes liszttel is, csak nem volt itthon

killervidra
2011. március 29., kedd

:)))
Az a lényeg,hogy a célközönségnek bejön. :)

Ildikó
2011. április 21., csütörtök

Szia Eszter, összeraktam ,megsütöttem és olyan kemény lett hogy majd beletörik a fogam…a babának nem is adtam…ha vastagabban rakom akkor is nem lessz kekszszerü..vagy sületlen belül vagy kivül belül kemény mint a kő..
Hol rontom el?:(

Ildikó
2011. április 21., csütörtök

Szia Kedves Mindenki kérem segitségetek az előbbihez

killervidra
2011. április 21., csütörtök

Néhány tipp:
alacsonyabb volt a hőfok és túl sokáig sült
túl kevés volt benne az alma
túl kicsik és laposak lettek a kekszek
kevés a sütőpor
Ennek egy puha keksznek kellene lenni egyébként, szóval belül puhának, nem olyannak, mint a háztartási keksz. Szerintem belül nem sületlen, csak puha, mert ez egy ilyen tészta.

judit
2011. május 29., vasárnap

Szió! nagyon megörültem, mikor megtaláltam ezta recptet! holnap meg is sütjük :9! figyu, azt meg tudnád írni, h a teljes kiörlésűt miért nem ajánlják? képzeld, nekem a bioboltban olyan kekszet ajánlottak, amiban van teljes kiörlésű tönkölyliszt és kevéske mandula is! én meg balga módon már vagy két hónapj adom neki !! :( de most, h olvastam…:( nem fogom adni. most vagyunk 8 hónaposak! tudnál írni választ, h miért nem ajánlott? picit megilyedtem most , meg hát csalódtam is a helyi bioboltban :(. köszi előre is a válaszodat!

killervidra
2011. május 30., hétfő

Szia Judit! Túl sok benne a rost. A piciknek amúgy is elég jó az emésztése, ha ilyen sok rostot kapnak, könnyen hasmenésük lehet. Legalábbis nekem a védőnő ezt mondta. Én ezért szitáltam át a teljes kiőrlésű részét. Egyébként pedig a héj rész az, ami a legtöbb növényvédőszert, káros anyagot tartalmazhatja, mert sajnos nem mindig bio a bio.
De ne aggódj, nem lesz baja tőle, ha a hasa nem ment. A legtöbb bio étel pedig tényleg ellenőrizve van, szóval a második dolog előfordulásának a veszélye kicsi.
Örülök hogy tetszik a recept, azért itt is leírom, hogy ez nem az a klasszikus keksz, inkább nyammogni való, belül kicsit puha tészta, de nálunk a pici nagyon szerette, és ezt igazán szívesen adtam neki, a helyi boltokban kapható babakekszek helyett.

Vivi
2011. augusztus 2., kedd

Köszi a receptet!!! Digitális mérleggel mindent tök pontosan mérve csináltam, és kitűnő lett!!!

killervidra
2011. augusztus 4., csütörtök

Vivi, örülök hogy bejött a recept! :)

pöttty
2011. szeptember 18., vasárnap

Szió! Jó a reci, de a mézet nem ajánlják két éves kor alatt, ha jól tudom botulizmus miatt.

killervidra
2011. szeptember 18., vasárnap

Szia Pöttty! Egy éves kor alatt nem ajánlott, ezért is írtam úgy, hogy egy éves kor alatt fruktózzal, afölött mézzel. :)
itt egy hozzátálálási táblázat, a legtöbb helyen ezzel lehet találkozni, jelenleg ezt használják a védőnők, gyerekorvosok is
Tényleg a botulizmus miatt nem ajánlott, de a botulizmus nagyon ritka, és inkább a feldolgozott húsok, rosszul tartósított növényi konzervek, befőttek okozzák.

Móni
2011. szeptember 27., kedd

Szia!
Olyan lett amilyennek írtad, kívül keményebb, belül puha, inkább nedves. Mert dupla adag almával készítettem, mert úgy tűnt nem fog összeállni :-) ezenkívül fahéjjal. Várom ébredjen a babó, hogy megkóstolja. Azt hiszem legközelebb kipróbálom másféle liszttel, pl köles, zab stb.

killervidra
2011. szeptember 27., kedd

Móni, örülök hogy bejött! :) Ha másféle liszttel próbálod, ott eltérő lehet az a folyadék(alma)mennyiség, amit a tészta felvesz. De szerintem ezt Te úgyis tudod. :) Az alma egészen finomra volt reszelve? (mert egyébként csak akkor ad elég levet ahhoz, hogy összefogja a tésztát)

Móni
2011. október 4., kedd

Sajnos, 6 óra leforgása alatt kőkemény lett a keksz :-( pedig kihűlés után dobozba zártam. Mi lehet a gond?

killervidra
2011. október 4., kedd

Szia Móni! Ha kicsit jobban megsütöd, akkor meg tud keményedni, mert kiszárad. Azon a doboz sem segít… Érdemes puhábbra hagyni a belsejét, attól az még átsül. Meg érdemes nagyobbacska kekszeket gyártani, azok nehezebben száradnak ki.

juhos
2012. augusztus 23., csütörtök

Sziasztok! Én is 9 hónapos kislányomnak szeretnék ilyesmit sütni. Ki is próbálom. A tészta állagán szerintem a banánnal kitűnően lehet javítani, ha kell és magas fruktóztartalma miatt lehet, hogy édesíteni se kell. Csak egy ötlet, kipróbálom! Köszi a receptet!

killervidra
2012. augusztus 23., csütörtök

Szia! A banán remek ötlet, és a fruktóz is ízlés kérdése, igazából a kicsik még nincsenek rákattanva az édes ízre annyira, szóval el is hagyható, a gyümölcstől édeskés lesz így is. Nekik még nem olyan az ízlésük, mint nekünk, szóval ha a mamának nem is ízlik, a babának attól még bejöhet (nálunk így volt :) )

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)