Céklás, diós kenyér

2009. szeptember 11, péntek | kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P2160021

A cél ismét egy színes kenyér előállítása -lett volna. A szokatlan szín és ízhatás helyett azonban egy meglehetősen konvencionális színű és meglepően finom kenyér született.

Bár a szín tekintetében a kezdet biztató volt, a végeredményben inkább csak sejteni lehet a főtt cékla barnásvörös színét. Az íze pedig egyáltalán nem erőteljesen céklás, hanem a dió, a dióolaj és a cékla hármasának finom harmóniája érződik csak benne. (elnézést a fellengzősnek ható tirádákért, de én, ha el vagyok ragadtatva, ilyeneket szoktam összevissza beszélni. Márpedig most el vagyok ragadtatva.)

A cékla esküdt ellensége, Férj azt nyilatkozta róla, hogy ez az eddigi legjobb kenyér amit sütöttem. És amit valaha evett. (önelégülten vigyorgó szmájli)

1 kis cipó

250 gr rétesliszt, 1 dl víz, 50 gr nyers cékla, 15 gr hidegen sajtolt dióolaj, 35 gr dió, 2 tk almaecet, szűk 1 ek koriander, 1 ek méz, 1 tk só, 5 gr élesztő

A céklát a vízzel és az ecettel leturmixolom/botmixerrel pürésítem. (az ecet eredetileg azért került bele, mert ettől vártam, hogy megőrzi majd a cékla a színét a sülés során. Ez nem jött be. Viszont annyira finom lett a kenyér, hogy nem mertem kihagyni belőle. Igen, a képen látható példány már a második. Az elsőt percek alatt megettük…)

A lisztet az élesztővel elmorzsolom, majd a dió és koriander kivételével a hozzávalókból ( a céklás turmix is az) közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrok. Addig dagasztom, amíg a tészta elválik a kezemtől. Ezt követően cipóvá formázom, kevés dióolajjal lekenem a tetejét és nedves konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.

A koriandert megpirítom, mozsárban porrá őrlöm. A diót enyhén megpirítom, a héját ledörzsölöm, majd apró darabokra tördelem.

A tésztához, ha a duplájára megkelt, hozzágyúrom a diót, koriandert, majd lisztezett gyúródeszkán cipóvá formázom, egy nagyobb darab sütőpapírra teszem, éles késsel haránt irányban mélyen bevagdosom.

Ekkor még így nézett ki.

P2160001

A sütőt egy fedeles, vastag falú sütőtállal 260°C fokra melegítem elő. Miután a cipó a kétszeresére kelt, a sütőpapírral együtt a sütőtálba emelem, fedő alatt sül 15 percet, majd fedél nélkül, 220°C fokon még 20 percet. Rácsra emelve hűtöm ki.

P2160104

Címkék: , , ,

15 hozzászólás a bejegyzéshez: Céklás, diós kenyér

Beatbull
2009. szeptember 11., péntek

Izgalmas kenyér! Hihetetlen, hogy ennyire piros tésztából ennyire fehér kenyér lett! Mitől fehéredett ki sütés közben? Még a pólómból sem jött ki a céklafolt… (igaz lehet azonnal ki kellett volna mosnom és nem 4 napig hagyni beleszáradni ;) ) Talán legközelebb az 1dl vizet céklalére lehetne cserélni.

chriesi
2009. szeptember 11., péntek

Nagyon jól hangzik!

lúdanyó
2009. szeptember 11., péntek

Elképesztő szine van a nyers kenyérnek :) Sajnos a cékla, ha megfő-sül, nagyon kivilágosodik, pedig milyen szép lenne egy ennyire rózsaszinű kenyér! Nagyon finom lehet, ki fogom próbálni, csak nálunk a koriandert nem szereti mindenki, azt ki fogom belőle hagyni.

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Beatbull, Chriesi, Lúdanyó, köszi! :)
A cékla leve megfőzve/sütve vörösesbarna, szóval majdnem úgy nézett ki a kenyér, mintha komlóval lett volna színezve (jó, annál picit narancsosabb lett), de azért elég szokványos maradt a színe. Úgy nézett ki, mint egy félbarna kenyér…
A céklalére én is gondoltam, lehet, azzal még megpróbálom, de akkor sem marad rózsaszínű a kenyér, csak sötétebb, bordós. (mondjuk az is szép szín) Úgy látszik, a hőkezelés hatását egy kis ecettel nem fogom tudni kiiktatni. Viszont a céklás íz így tovább fokozható! (szegény Férj… :) )
Azért a cékla -akár a nyers, akár főtt- foltja elég makacs, frissen is nehéz kimosni, nemhogy négy nap után… Mindenesetre szép feladat. :)
A koriander nem feltétlenül szükséges bele, elsőre én is kihagytam. De azért nem is rontott rajta! ;)

trinity
2009. szeptember 11., péntek

Tényleg eszméletlen a nyers kenyér színe!!! Azt láttam, a tésztákat céklaporral festik-kérdés, lehet-e ilyesmihez hozzájutni itthon. Attól pink lenne a kenyér-de nem biztos, hogy ilyen finom! A dióolaj és a diós kenyér általam is ismert és nagyon finom!!!

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Köszi, Trinity, tényleg finom -mint a diós kenyerek általában! :)
Igen, a por lehetne egy jó megoldás, attól még kerülhetne bele cékla is. De nem tudom beszerezni. Egyelőre. Az azért érdekelne, hogy a por hogyan tartja meg a színét sülés közben, hátha úgy házilag is kivitelezhető lenne.

nokedli
2009. szeptember 12., szombat

ez a pink-színü sütés-elötti kenyér eszméletlen! én még akkor is ki fogom próbálni, ha a színe sütés közben odalesz. nálunk alapból a diós kenyerek fogynak egyébként is a legjobban.

killervidra
2009. szeptember 13., vasárnap

Köszi, Nokedli! :)
Már én sem a színe miatt sütöm… Nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)

Sajtkukac
2009. szeptember 14., hétfő

Céklaport az Ázsia boltban lehet kapni a Nagycsarnokban.
Ez a kombináció tényleg isteni, én is sütöttem egy hasonlót!
N

[…] ideje már ott lapult a könyvjelzőim között ez a recept, de a végső lökést FlatCat posztja adta. Éppen akadt itthon cékla – már ment is a sütőbe – törtem a diót, és az […]

killervidra
2009. szeptember 14., hétfő

Az sajnos 300 km-re van tőlünk. Nagyon ritkán járunk Pesten, akkor is csak a Culinarisba jutok el legfeljebb. Pedig már egész listám van az Ázsiában beszerezhető dolgokról. Azért most ezt is megjegyzem, hátha…
Közben megnéztem a Te változatod is, nagyon jó lehetett rozzsal, legközelebb én is kipróbálom így! :)

Ági, aki főz
2009. szeptember 15., kedd

Ez egészen varázslatos! Imádom a színét, el tudom képzelni az illatát, azt hiszem hamarosan nálam is jön valami ilyesmi.

killervidra
2009. szeptember 15., kedd

Köszi! :)
Tényleg elképesztően finom, én nem is gondoltam volna. Mindenképpen érdemes kipróbálni a céklás kenyeret!

[…] köszönet az eredeti receptért […]

[…] Nagy-nagy köszönet az eredeti receptért Flat-cat-nek. […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)