Alma csatni, nyári almából

2009. július 19, vasárnap | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

pc250005Bár ez talán nem felel meg a klasszikus csatni kritériumainak, hiszen se nem túl csípős, se nem túl édes. De talán pont a visszafogottsága miatt olyan kellemes fogyasztani. És hogy akkor miért nem hagymás almalekvár a neve? Nos, arra gondoltam, hogy az nem túl elegáns név, sőt, némelyek számára akár visszatartó erővel is bírhat.

Maga a “mű” könnyed, nyárias kísérője lehet  sülteknek. Én most főleg kacsához, libához és borjúhoz gondoltam, de volt már rá példa, hogy sertéscombot, egyszerű sült pulykamellet vagy csirkemellet kísért, és dobott fel jelentősen. Sőt, Férj már reggelizett ilyet -legnagyobb megdöbbenésemre- kalácsból készült pirítóssal!

És azt gondolom, hogy ez az étel tökéletesen megfelel a Trinity , Chef Viki, Graffyka és Max által kezdeményezett gyors&könnyű “mozgalom” kritériumainak is, hiszen 5 perc alatt összeállítható, és fillérekből elkészíthető a boltban, méregdrágán  kapható változat sokkal ízletesebb, adalékanyag-mentes, házi megfelelője!

5 dl

4 nagyobb nyári alma (60 dkg), 1 fej fehérhagyma (10 dkg), 1 cm gyömbér (15 gr), 1 nagy gerezd fokhagyma, 1/2 rúd fahéj, só, bors, 1 nagy marék mazsola, 1 citrom leve, 1-2 ek nádcukor

Az almát meghámozom, kb centis kockákra vágom. A hagymát megtisztítom, nagyon apróra felkockázom. A gyömbért hámozás után egészben, a fokhagymát kés hátával meglapítva adom az almához. Megy hozzá még a fahéj, citromlé, só, bors, cukor (melynek a mennyisége az alma édességétől függ). Annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, és kb 10 percig fedő alatt párolom, majd fedő nélkül sűrűre főzöm. Kavargatni csak akkor kell, amikor már kezd nagyon sűrűvé válni, és az alma már pépesre főtt. Ekkor adom hozzá az átöblített mazsolát is. Ha gyorsan készen akarunk lenni vele, széles, mélyebb serpenyőben készítsük, úgy hamarabb besűrűsödik! Csatos üvegben, hűtőben tárolom.

Néhány napig biztosan eláll, ennél több időt meg még nem töltött el nálunk!

Előkészítés, összeállítás: 5 perc(gyakorlott)-10perc(abszolút kezdő)

Főzés: 45 perc

Költségek: alma- 150 Ft,mazsola- 75 Ft (~60 gr),hagyma- 15 Ft,citrom-100 Ft (bio), fokhagyma-10 Ft , gyömbér-15 Ft, cukor-30 Ft, fahéj-20 Ft, azaz összesen 415 Ft.

pc240057

Címkék: , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Alma csatni, nyári almából

ChefViki
2009. július 20., hétfő

Esetleg télire el lehet valahogy konzerválni? Tartósítószerrel vagy máshogy?

Az egy szem almafánk most készül összeroskadni a temérdek nyári alma alatt…

killervidra
2009. július 20., hétfő

Viki! Én nem szeretek hozzá tartósítószert adni, de esetleg nátrium-benzoát vagy szalicil hozzákeverésével működhet a dolog.
Amit még meg lehet próbálni (én így szoktam), az az, hogy egészen dzsem-sűrűségűre főzni a csatnit (akkor mondjuk a vége felé sűrűn kell kevergetni), a tetejét két réteg celofánnal lefedni, a két réteg közé (és akkor nem kell a csatniba keverni) pedig mehet egy jó bő késhegynyi szalicil. Utána fejre fordítani egy pillanatra, és mehet száraz dunsztba néhány napra. Mint a lekvárnál.
Még egy lehetőség a klasszikus csatni készítése, nagyon sok cukorral, akkor mehet még bele sokkal több fokhagyma, gyömbér és bors is, hogy jó csípős és ízes legyen. Így eláll sokáig, viszont csak nagyon keveset lehet belőle egyszerre megenni! :) (de a celofán közé szalicil-száraz dunszt kombót azért itt is megcsinálnám a biztonság kedvéért…)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)