Köszönet érte a hangyáknak.
Ugyanis megtámadták a kamrám, és így kénytelen voltam átnézni az összes ott rejlő tartalék élelmiszert. Voltak meglepetések. Mondjuk jó hír, hogy nem kell aggódnunk semmilyen természeti katasztrófa esetén, ha esetleg majd hetekig nem jutunk ki a házból, akkor sem halunk éhen.
Viszont felfedeztem számos csomagot, amin a szavatosságnál feltüntetett határidő vészesen közeledett. Így hát mostanában a sütés-főzés ihletadója nem holmi szakácskönyv, vagy friss áru lesz a zöldségesnél, hanem a hangyák által megkímélt nyersanyagok, amiknek viszont az idő vasfoga nem kegyelmez.
Az ilyen kényszer szülte receptek sajátsága nálunk, hogy vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul sikerülnek. (ilyenkor esznek borjúcombot vargányával a kutyák vacsorára…)
Ez szerencsére az előbbi lett!
2 tepsihez
20 dkg mogyoró, 4 tojás fehérje, 3 dkg liszt, 6 (8) dkg cukor, 2 púpos tk őrölt fahéj
A mogyorót lassú tűzön, vastag aljú serpenyőben megpirítom. Akkor jó, ha a héja rázogatás közben magától leválik róla. Ha kész, kihűtöm, és ledörzsölgetem róla nagyjából a héjat.
Ez a lépés kihagyható, ha eleve pirított, darált mogyorót használunk.
A darált mogyorót elkeverem a liszttel, fahéjjal, cukorral. Nekünk 6 dkg cukor elég volt bele, de aki édesebben szereti a sütiket, az használjon 8 dkg-ot, simán elbír annyit is.
A tojások fehérjét habbá verem, hozzákeverem a mogyorós keveréket. A masszát habzsákba töltöm. Akinek nincs ilyen, az két teáskanállal szaggassa a halmokat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe 1,5 cm gömböket nyomok a habzsákkal, ez amúgy egy teáskanálnyi adag. Nem fognak megnőni, lehet sűrűn elhelyezni a halmocskákat.
Én most 170°C fokon sütöttem 20 percig, mert nem volt türelmem többet várni így, estefele a sütire, de 150-160°C fokon 30-35 perc alatt roppanósabb lesz a végeredmény. Mindenesetre addig sül, amíg az alján aranyszínű gyűrű, a tetején meg hasonló színű kis sipka nem jelenik meg.
Remek tea- vagyis nálunk inkább kávésütemény!
De jó lett! És jót szórakoztam megint az írásodon :)
Köszönöm Lúdanyó! Tényleg finom lett, de azért legközelebb 160°C fokon fogom sütni, hogy igazán ropogós maradjon másnapra is, ne csak frissen (bár kicsit puhán is nagyon finom), mint egyfajta mogyorós amaretti! :)
2009. június 5., péntek