téli paradicsomos cékla leves

2016. március 17, csütörtök | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy amolyan téli mindent-bele leves, ami már csak a színe miatt is megér egy misét. Tele zöldséggel, szóval igazi vitaminbomba, abból, ami így a tél végén még maradt a kamrákban.

Aztán meg jön a szép idő, süt majd a nap, és jöhetnek a zöldek!

  • téli cékla leves
  • 3 kis fej cékla (45 dkg)
  • 2 szál sárgarépa (15-20 dkg)
  • 10 dkg sárgaborsó
  • 2 fej hagyma
  • 1 cikk zellergumó (10-15 dkg)
  • 1 szem krumpli (20 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 5 dkg aprótészta (betű, kiskagyló, miegyéb)
  • 1,5 liter alaplé (vagy leszűrt, lezsírozott húsleves)
  • 10-15 zsályalevél
  • 1 ek édesköménymag

A hagymát apróra vágjuk, az édesköménymagot mozsárban porrá őröljük. Az édesköményt átpirítjuk az olívaolajon a hagymával együtt, majd hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott céklát, sárgarépát, zellert, krumplit, finomra aprított fokhagymát is. Átpirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük a húslevessel.

A leveshez adjuk az átöblített sárgaborsót és az apróra vágott zsályaleveleket is. Fedő alatt addig főzzük a levest, amíg a bosró megpuhul.

Ezután hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és a tésztát is, összeforraljuk, majd addig főzzük, amíg a tészta megpuhul.

Tálalásnál lehet csorgatni a tetejére extra szűz olívaolajat is, és lehet mellé adni friss (fehér) kenyeret.

Címkék: , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)