marharagu sárgaborsóval, gerslivel

2015. szeptember 27, vasárnap | egytálétel, marha | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt van az ősz, és vele a komfortos, gazdag, meleg egytálételek ideje. Gyökérzöldségek, sütőtök, nekem ez a kánaán, bár ez most épp egy olyan darab, ami a “lássuk, mi van a (kamrának becézett) fiókban?” felkiáltással készült. Hihetetlenül hamar össze lehet dobni egy ilyen ételt, bár türelem kell hozzá, hogy kivárjuk, amíg a marha puhára fő. De addig annyi mindent lehet csinálni egy ráérős hétvégi napon.

  • marharagu sárgaborsóval, gerslivel
  • 40 dkg marhalábszár vagy lapocka
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk nádcukor
  • 2 szál sárgarépa
  • 0,5 dl ír whisky
  • 1 csapott ek angol mustár
  • kis csokor kakukkfű
  • 5-6 levél zsálya
  • 1 kis csilipaprika
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 dl gersli
  • 2 dl sárgaborsó
  • 3 dl passzírozott paradicsom

A hagymát apró kockákra vágom, majd üvegesre sütöm az olívaolajon. Hozzáadom a cukrot és a whiskyt, beforralom, majd kicsit karamellizálom a hagymát. A két centis kockákra vágott húst a hagymához adom, a vékonyra szeletelt fokhagymával együtt, majd nagyobb lángon körbepirítom a húst. Felöntöm 2 dl vízzel, majd hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom, hozzáadom a csumájától megfosztott, de egészben hagyott csilit, a csokorba kötött zöldfűszereket és a megtisztított répát (én csak kettévágtam, gyerek nem szereti megenni, de ha másé igen, akkor lehet felkarikázni és csak később, a sárgaborsóval és gerslivel együtt adni a húshoz).

Fedő alatt kis lángon addig főzöm, amíg a hús puha lesz.

A gerslit és sárgaborsót átválogatom, hideg vízzel átmosom, majd a húshoz adom 2 dl vízzel együtt. Felforralom, majd kis láng felett addig főzöm, amíg a gersli és a borsó nagyjából megpuhul (ez körülbelül egyszerre várható) Végül hozzáadom a passzírozott paradicsomot, és ha túl sűrű lenne így, akkor még kevés vizet is.  További 10-15 percig főzöm, majd tálalom. (tálalás előtt lehet hozzákeverni 2-3 dkg vajat is, akkor még selymesebb lesz a szaft)

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: marharagu sárgaborsóval, gerslivel

Jenis
2015. október 14., szerda

Pont valami ilyesmire vágyok éppen. Azt hiszem meg is van a vasárnapi ebéd! :)

Herczeg Gabriella
2015. október 16., péntek

Jenis, örülök hogy tetszik a recept! :)

Jenis
2015. október 18., vasárnap

Végül csak ötletadó lett a recepted.
Nem találtam a hentesnél szép marhahúst, így sertéscombból készült. Azt is ledaráltam, hogy gyorsan megfőjön. Annyira finom, és szép volt a sárgaborsóval, és a répakockákkal, hogy a paradicsomot kihagytam. Helyette megszórtam 1 teáskanál liszttel, és adtam még hozzá vizet.
Akkora sikere volt, hogy az egész kb. 2 l-es fazéknyi adag elfogyott egyszerre. A gyerekek is megettek fejenként 2-3 adagot. :)

Herczeg Gabriella
2015. október 27., kedd

Érdekesen hangzik, biztos finom volt. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)