karfiol-lencse saláta

2015. március 25, szerda | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na és akkor jönnek majd sorban az igazi munkahelyi ebédek. Ez már annak készült, és csak azért jutott el végül a fotózásig, mert a kisdednek sikerült rám ragasztania a betegségét. Dolgozni ugyan én mentem, de az evést inkább hanyagolom az utóbbi napokban, már ami a szilárd ételt illeti. (viszont nagyon jó folyadék és ásványianyag pótlás a smoothie, én az elmúlt 3 napot egy banán-alma-narancslé egyveleg segítségével éltem túl, és annyira bevált, hogy megtartom majd az “egészséges” napokra is. És le is írom, hátha jól jön másoknak is, de nekem emlékeztető gyanánt biztosan :) Tehát nagyjából fél liter frissen préselt narancslé szükségeltetik hozzá, valamint 2 nagy alama és 2 nagy banán. Tisztítva, kimagvalava minden megy a turmixgépbe (ma már egy kisebb szál répa is került bele), és fél perc alatt sima pépes lesz minden. Nagyjából 1 liter smoothie lesz belőle)

A salátáról pedig majdnem megfeledkeztem, pedig egy nagyon finom és tartalmas, keleti ihletésű darab ez, és amikor elkészült, még alig vártam, hogy másnap egyek belőle. A karfiol és lencse mellé garam masala került fűszernek, kevés mazsola, és egy kis citromlé, bár a mai napig nem tudom eldönteni, hogy ez, vagy az almabalzsam illene-e hozzá jobban, esetleg egy narancs leve, mivel a savasság nagyon jól áll neki, de a meleg ízek miatt talán almabalzsammal vagy narancslével harmonikusabb lenne. A lencsétől nem kell félni, az apró szemű fekete lencse áztatás nélkül is megpuhul nagyjából negyedóra alatt, és az egész salátát nem tart tovább fél óránál elkészíteni. Szerintem frissen sült halloumi vagy paneer mellé kiváló köret lenne, de magában sem rossz, illetve párolt barna rizzsel is lehet gazdagítani, ha kiadósabb ebédre vágyunk.

  • karfiol lencse saláta mazsolával
  • 20 dkg apró szemű fekete lencse
  • 2 kis fej karfiol (60 dkg tisztítva)
  • 1 fej vöröshagyma (10 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos ek garam masala
  • 1 bő maréknyi nagy szemű aranymazsola (4 dkg)
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 nagy citrom

A lencsét átöblítjük, és bő, enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a gerezd fokhagymát, majd addig főzzük, amíg a lencse megpuhul (ha lehet, ne főzzük túl). Leszűrjük.

A karfiolt közben megtiszítjuk és késsel durvára vágjuk, vagy robotgéppel morzsásra aprítjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajon üvegesre sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk a garam masalát, átpirítjuk, hozzáadjuk a karfiolt, és pár percig kavargatva-rázogatva sütjük, amíg a karfiol kissé megpuhul.

Közben a mazsolát késsel (vagy robotgéppel) durvára vágjuk, elkeverjük a lencsével és a citrom levével. (kevés reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá, ízlés szerint) Ha kész a karfiol, még melegen összeforgatjuk a lencsével.

Fogyasztás előtt legalább fél órán át pihentetjük, amíg összeérnek az ízek.

Igény szerint sült sajt mehet mellé, vagy párolt barna rizzsel (esetleg hajdinával) lehet gazdagítani.

Megjegyzés: garam masala a legtöbb nagyobb szupermarketben kapható, de elkészíthetjük házilag is.

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: karfiol-lencse saláta

Jenis
2015. március 30., hétfő

Ez remekül illik még az új tudatos étrendembe is. Újabban ugyanis rájöttem, hogy nem akarok tovább hízni, sőt. Így elkezdtem újra tornázni, és odafigyelni, hogy mit eszek. Meg is van az eredménye. A fáradékonyság elillant, és ebéd után sem kell lefeküdnöm a túl sok, és nem annyira minőségi étel miatt. :)

Herczeg Gabriella
2015. március 31., kedd

Jenis, ezt örömmel olvasom. :) Az életmódváltás jó dolog. :) Azt nem mondom, hogy nekünk nem lenne min javítanunk, de én a déli salátám nélkül már rendesen rosszul érzem magam. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)