répa, retek, mogyoró

2015. március 18, szerda | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor a mondókából étel lesz. Kicsit talán erőltetettnek tűnhet, de nem kell hinni a látszatnak, nem az, hanem finom! Van még benne alma és gyömbér is, na meg citrom, és igazán kerek ízű, tél végi-kora tavaszi darab. Ez leginkább körítésnek való, önmagában nem egy laktató darab (azaz nem munkahelyi ebéd kategória), de füstölt lazaccal már egy egész kis önáló fogás kerekedhet belőle.

  • répa-retek-mogyoró saláta
  • 1 jégcsapretek (25 dkg)
  • 4 szál répa (40 dkg)
  • 2 kis alma (30-35 dkg)
  • 1 citrom
  • 3 cm gyömbérgyökér
  • 3 ek törökmogyoró olaj (vagy enyhe ízű olívaolaj)
  • 1 marék pirított törökmogyoró

Az almát ízlés szerint meghámozzuk, magházát mindenképpen kivájjuk. A retket, répát megtisztítjuk. Az almát és a zöldségeket gyaluval vékony szeletekre vágjuk, vagy kézzel hajszálvékonyan felszeleteljük.

A zöldségeket és az almát összeforgatjuk a citrom levével, hozzáadjuk a citrom finomra reszelt héját és a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levét. Meglocsoljuk a mogyoróolajjal, összeforgatjuk. Tálalás előtt legalább fél órán át pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Tálalásnál durvára vágott mogyorót szórunk a tetejére.

Ízlés szerint lehet gazdagítani finomra metélt újhagymával, füstölt lazaccal is.

Címkék: , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)