vöröskáposzta krémleves aszalt szilvával

2015. február 13, péntek | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A legjobb ebben a levesben, hogy anélkül juthatok káposztához -amit amúgy imádok-, hogy (kis :) túlzással) órákat töltenék a finomra metélésével. Igaz, hogy a finomra szelt káposztasalátát imádom, és elvileg úton van már a robotgépem is, amivel majd megoldódnak a zöldségszeletelési problémáim (legalábbis remélem), meg hogy nyersen az igazi vitaminbomba, de azért így sem rossz, sőt, és az egész művelet fél óra alatt megvan, főzéssel, turmixolással együtt. Igazi téli krémleves ez is szerintem, és ha nem félteném annyira a kanapé huzatát az élénk színű folyadéktól, akkor legszívesebben odakuporodva, pokrócba burkolva kanalaznám a hideg estéken.

  • vöröskáposzta krémleves aszalt szilvával
  • 1 kisebb fej vöröskáposzta (1 kg)
  • 3 kis alma (35 dkg)
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1tk szárított kakukkfű ( vagy 3 ág friss)
  • 8-10 szem szegfűbors, mozsárban megőrölve
  • fekete bors
  • 1 liter húsleves (kacsa, lezsírozva, átszűrve)
  • 10 dkg aszalt szilva
  • dió, dióolaj, camembert vagy brie sajt a tálaláshoz

A káposzta torzsáját kivágom, a külső leveleit lefejtem, majd kisebb-nagyobb darabokra vágom, ahogy sikerül. Az almát meghámozom, magházát kiszedem, feldarabolom. A hagymát megtisztítom, félbevágom.

A zöldségeket-gyümölcsöket felöntöm a húslevessel (amit mostanában többnyire lebőrözött kacsafarhátból főzök, kifejezetten alaplének, és nagyon sokat dob a leveseken), fűszerezem, majd fedő alatt addig főzöm, amíg minden megpuhul. Botmixerrel pürésítem, ha kell, igazítok az ízeken, majd hozzákeverem a durvára vágott aszalt szilvát. Összeforralom, majd tálalom.

Tálalásnál apróra vágott camembert (sokat), durvára vágott diót (még többet) szórok a tetejére, és kevés aromás olajat (pl dióolaj vagy olívaolaj) locsolok rá.

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: vöröskáposzta krémleves aszalt szilvával

Anita
2015. november 7., szombat

Kedves Gabriella!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen robotgépet használsz és mennyire vált be neked. A recept pedig szuper :)

Herczeg Gabriella
2015. november 8., vasárnap

Kedves Anita!
Én egy Kenwood Titanium Chefet használok. Nagyon sok tesztet megnéztem és ez tűnt optimálisank. Erős, nagy igénybevételt is kibír. Nem olcsó, de megérte.
Amit korábban próbáltam, pl Boch, vagy a Kenwood kMix (ezek vannak a családban), az nem bírta túl jól azt a munkát, amit nálam kell végeznie. A nem ipari Kitchen Aid sem volt meggyőző, az inkább szép, mint mindennapos kemény munkára való gép.
Az én gépem nagyon strapabíró, jó a teljesítménye, a keményebb, nyers zöldségeket is szépen szeleteli, erőlködés nélkül, akár nagy mennyiségben is (én heti 3 alkalommal használom erre, kb 2-3 kg nyers répa, cékla, sütőtök megy át rajta hónapok óta, és bírja) Nagyon sok kiegészítő van hozzá, és eddig mind nagyon jó minőségű, beváltotta a hozzájuk fűzött reményt. Csak ajánlani tudom.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)