paradicsomos krumplifőzelék

2015. február 11, szerda | főzelék | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha azt állítanám,hogy a gyerekeim a változatos étkezés hívei, akkor igencsak rám szakadna a plafon. A heti menünk a következő: 1. nap pizza, 2. nap egybesült fasírt krumplival, 3. nap paradicsomos húsgombóc, és aztán ez az egész elölről, és folytatva  a végtelenségig. Ezen kívül képesek még elfogadni a paradicsomlevest (betűtésztával, persze), és a paradicsomos tésztát. Nagyjából ennyi. Mi a férjemmel levesekkel és salátákkal próbáljuk színesebbé tenni ezt a kis vetésforgót (amiből egyik gyerek sem kér természetesen), és néha elkeseredett kísérleteket teszek némi újításra a menüben a gyerekek számára is. Na, azért lehet látni, hogy túl messzire nem merészkedem, egyszerűen csak a két biztos pontból, a krumpliból és a paradicsomból lett egy. Nem a hagyományos, rántásos alappal készül, és van egy kis mediterrán beütése is, így még nekünk, felnőtteknek is ízlik. :)

  • paradicsomos krumplifőzelék
  • 1 kg krumpli (szétfővő)
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 vöröshagyma (5 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom (vagy petrezselyem)
  • 1 tk szárított oregano
  • 1 babérlevél
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 tk nádcukor
  • 5 dl húsleves (lezsírozott, átszűrt) vagy víz
  • 2 dkg vaj

A hagymát apróra vágom, a fokhagymát szintén. A krumplit meghámozom, kis kockákra vágom, fazékba teszem, felöntöm a levessel (vagy vízzel), sózom, hozzáadom a hagymát, fokhagymát, oregánót, babérlevelet, cukrot. (lehet a vajon üvegesre sütni a hagymát, fokhagymát, majd átpirítani a krumpli kockákat- úgy finomabb lesz, de én mostanában igyekszem minél kíméletesebben, a lehető legkevesebb sütéssel-pirítással elkészíteni az ételeket, és utólag hozzáadni a zsiradékot, ha csak lehet, mert így egészségesebb) Felforralom és fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Hozzáadom a paradicsompürét, passzírozott paradicsomot, és fedő nélkül, nagy láng fölött, gyakpri kevergetés mellett addig főzöm, amíg főzelék sűrűségű és állagú lesz. Ha nem lenne elég sűrű, habverővel erősebben is át lehet keverni, így könnyebben szétesik a megfőtt krumpli (rántás vagy habarás helyett a főtt krumpli keményítőtartalma sűríti be ezt a főzeléket), de vigyázzunk, ne legyen krumplipüré belőle! :)

Végül hozzáadom a vajat, a nagyon finomra aprított friss fűszernövényt (ha van, bazsalikom, ha nincs petrezselyem).

Reszelt Grana Padanoval megszórva, tükörtojás feltéttel is nagyon finom, de egybesült fasírt mellé is remek köret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: paradicsomos krumplifőzelék

Jenis
2015. március 2., hétfő

Komolyan mondom, minden nap hálás vagyok, hogy az én gyerekeim szinte mindent megesznek.
Régen el sem hittem, hogy vannak válogatós gyerekek. Milyen naiv voltam!
Külön furcsállom, hogy pont nálad ilyenek a lurkók, ahol a magamfajta naponta állna sorba egy falatnyi kóstolóért. :)
Gondolom majd, ahogy egyre nagyobbak lesznek, és tudatosul bennük a menza színvonala, jobban esznek majd a kosztodból. :)

Herczeg Gabriella
2015. március 5., csütörtök

Jenis, az az igazság, hogy én sem voltam különb gyerek. Egészen addig gyötrelem volt az etetésem, amíg meg nem tanultam főzni. Azóta meg magamat etetem. :) Egyszerűen csak arról van szó, hogy a gyerekeim pont olyan válogatósak mint én, csak az ízlésünk más. Szóval így jártam, visszakapok mindent kamatostól, amit a szüleim elszenvedtek miattam. :)
A nagyobbik már 6 éves, és nem javult a helyzet, sőt, ő pont azok felé az ételek felé kanyarodik, amiktől engem a hideg kiráz(“klasszik” magyaros rántotthúsos vonal) A kicsi még nem reménytelen, vele jobban egyezünk, ő viszont csak azt hajlandó megenni, amit éppen megkíván (tehát ha a kedvenc ételét főzöm, de ő éppen másra vágyik, akkor a kedvenc étele is mehet a kukába és ő inkább éhen marad) Hát ez van. Megszokom vagy megszököm. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)