kőleves

2014. december 7, vasárnap | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

 rizs salata (1 of 1)

 

Valójában persze nem kőből fő, és még csak nem is leves, sőt, szigorúan véve nem is úgy készül, mint a mesében, de apukám általában kőlevesnek hívja azt az ételt, ami úgy jön létre, hogy végső elkeseredésünkben kifosztott élelmiszerkészletek mellett elkezdünk főzni abból, amit éppen otthon találunk. (az meg ugye, hogy kinél mi számít kifosztott kamrának, alapvető élelmiszernek, vagy éppen végső elkeseredésnek, erősen relatív)

Tehát ez egy barna rizs alapú saláta, amiben van még kínai kel, gránátalma és fürjtojás. Mert tényleg csak ezek voltak itthon. A végeredmény pedig meglepően jó lett, olyannyira, hogy máskor célzottan is elkészítem. Ünnepi köretnek például kiváló lehet, én báránysültet képzelek mellé (de szerintem csirkével is megjárja) A salátát előre is el lehet készíteni, a gránátalmát azonban lehetőleg frissen adjuk hozzá, vagyis maximum pár órával a fogyasztás előtt, mert nekem ez a sápatag példány másnapra erősen kifakult és az eredetileg sem túl intenzív pink szín valami piszkosrózsaszínbe ment át a fotózásra. (normális színű, ízű, állagú gránátalmával még ilyen problémám nem volt, de annak beszerzése szerencse kérdése, legalábbis mélyen vidéken ez a jellemző)

A saláta nem túl dekoratív darab, de sokat dobhat a megjelenésén (az ünnepi asztalnál ez is szempont), ha sikerül hozzá élénkebb színű kínai kelt és gránátalmát találni, de akár egy csokor finomra aprított, friss bazsalikom is jót tehet neki.

  • kínai keles gránátalmás barna rizs saláta fürjtojással
  • 20 dkg barna rizs
  • 1 közepes kínai kel (50 dkg)
  • 2 gránátalma
  • 1 narancs leve
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk édesköménymag
  • 2+2 ek olívaolaj
  • 12 db fürjtojás

A rizst bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.

A kínai kelt hosszában elnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, majd vékony csíkokra vágjuk.

2 ek olívaolajat felhevítünk, beleszórjuk a fűszereket. Gyorsan átpirítjuk, majd miután illatozni kezdenek, hozzáadjuk a kelt. Addig pirítjuk, gyakran kevergetve, amíg kicsit összeesik. (lehet hozzá adni egy fej apróra vágott salottát is, de ez most nálunk munkahelyre ment, szóval a hagyma elmaradt)

A kínai kelt összeforgatjuk a főtt rizzsel, hozzáadjuk a gránátalma kiütögetett magjait, az ütögetés közben felfogott levét és hozzáfacsarjuk a narancs levét. Hozzáadjuk a maradék olívaolajat és összeforgatjuk.

A fürjtojásokat lobogó vízben 3 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, majd a héját leszedjük és a salátához adjuk. Óvatosan összeforgatjuk, sózzuk, ha szükséges.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, magában, vagy sültek mellé.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)