“Az egészséges család”

2014. október 2, csütörtök | Egyéb | Szerző: Herczeg Gabriella

Ismét egy remek kezdeményezés, ráadásul azt a régiót érinti, ahol én élek. Remélem, minél több családhoz eljut a híre.

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzésére indított programot, melyhez Észak-Alföld és Észak-Magyarország – két lengyelországi régióval együtt – is csatlakozik. A programban a két régió lakosai – elsősorban gyerekek, idős emberek és várandós nők – vehetnek részt, akik 12 hónapon át ingyenes zöldség- és gyümölcscsomagokat kapnak. A csomagokat szakértőktől származó főzési és táplálkozási tanácsok egészítik ki, Béres Alexandra, a program nagykövete pedig hagyományos és egészséges receptjeit osztja meg a résztvevőkkel.

A program célja, hogy a résztvevők megismerjék, milyen sokszínűvé tehető étrendünk a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával.

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű, változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport (például a 2. típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek) kialakulásának megelőzésében, illetve ezek kockázatának csökkentésében.

A KSH vásárlási statisztikái alapján az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123, 2011-ben 104 g/fő/nap volt, míg a zöldségfogyasztás 168 (1997) és 138 (2011) g/fő/nap volt. A 2000-es évekig növekvő zöldség- és gyümölcsfogyasztás a 2010-es évekre tehát visszaesést mutat, és egyre távolodik az ideálisnak tartott, napi összesen 450-500 grammnyi zöldség és gyümölcs fogyasztástól. A lakosság szélesebb körében így továbbra is nagy szükség van a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hatékonyan népszerűsítő programokra.

„Az egészséges család” program miskolci illetve debreceni városházán tartott nyitóeseményén részt vett Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Dr. Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármester, Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője és Béres Alexandra, a program nagykövete. „Az egészséges család” városháza előtt felállított standján az érdeklődők csatlakozni tudtak a programhoz, és friss gyümölcsöket kóstolhattak.

A programban résztvevők a következő 12 hónapban az idénynek megfelelő, többségében helyi termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. A zöldség-, gyümölcsosztásokat receptverseny kíséri a program Facebook oldalán (https://www.facebook.com/egeszsegescsalad). A tanárok pedig olyan oktatási segédletet kapnak a programban, mellyel az egészséges táplálkozást érdekes, izgalmas formában tudják megbeszélni a tanulókkal.

A program eredményei segítik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő stratégia és módszerek fejlesztését Európában. „Az egészséges család” programra szeptember végéig lehet jelentkezni.

 

Részvétellel kapcsolatos tudnivalók és további információ: www.azegeszsegescsalad.eu oldalon.

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)