torta kókuszos fehér csokoládés zöld citromos krémmel

2014. szeptember 26, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az idén ezt az egy születésnapi torát sütöttem magamnak. Nem kell nagyon sajnálni, mert azért volt több is, mivel végre találtunk egy igazán remek kis cukrászdát, ahol a sütemények határozottan nem indulnának esélyesként egy szépségversenyen, de minden természetes alapanyagokból készül, a hagyományos ízeket követi és igazán finom. A fagyik pedig egyszerűen zseniálisak. Szóval aki Nyíregyháza környékén jár, látogassa meg a Gyöngyössy cukrászdát, szerintem nem fog csalódni.

Tehát a torta. A konyhám továbbra sem készült el, szóval a tábori körülményekre való tekintettel az egyszerűség volt a fő szempont. A torta alja linzertészta, a teteje leginkább egy sajttortára hasonlít, az eredmény pedig mutatós (nekem legalábbis tetszik :)), és nagyon finom. Aki nem kedveli a gyors, hidegen használható zselatint, az készítheti melegen oldódóval vagy zselatin lapokkal is, a lényeg, hogy 500 ml folyadékhoz javasolt mennyiség kerüljön belőle a krémbe. A tejföltől pedig nem kell megijjedni, nagyon finom süteményekben, akár tésztában, akár krémben, hasonló az összhatás, mintha görög joghurtot használnánk, csak gazdagabb az íz és krémesebb az állag, és határozottan egyszerűbb vidéken beszerezni.

  • torta kókuszos fehér csokoládés zöld citromos krémmel
  • 22 cm kapcsos tortaforma
  • tészta:
  • 10  dkg zabliszt ( vagy finomra őrölt zabpehely)
  • 5 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj (hideg, felkockázva)
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • krém:
  • 85 dkg tejföl
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 lime leve és finomra reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 30 gr instanat zselatin (500 ml folyadékhoz való zselatin)

A tészta hozzávalóit összegyúrom, enyhén lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom, kibélelem vele a kapcsos tortaforma alját. (perem nem kell, ha túllóg a tészta, körbevágom)

Előmelegített sütőben 180 c fokon (villanysütő, alsó-felső sütés)  20 perc alatt megsütöm.

A csokoládét összetöröm, vízgőz felett megolvasztom, kevés tejföllel elkeverem, majd hozzákeverem a többi tejfölt, kókuszreszeléket, cukrot is. Hozzáadom a zöld citromok finomra reszelt héját.

A zöld citromok levét kifacsarom, majd kikeverem vele a zselatint. Hozzáforgatom a tejfölös masszához, majd alaposan kikeverem.

A kihűlt tésztalap tetejére simítom a tejfölös krémet.

Szeletelés előtt legalább 12 órán át pihentetem a hűtőben.

 

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: torta kókuszos fehér csokoládés zöld citromos krémmel

Süni
2014. szeptember 26., péntek

Kedves FlatCat!
Igazán guszta és izgalmas ez a torta.:)
Ha van kedved játszani a 66. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept is, szívesen látnálak vele az összefoglalóban ;)
http://sunisuti.blogspot.hu/2014/08/66-vkf-kiirasa.html
Szép napot!
Süni

Herczeg Gabriella
2014. szeptember 26., péntek

Kedves Süni! A férjem épp tegnap kérdezte, hogy vajon a VKF! van-e még? :) (egy ideje nem nagyon van lehetőségem a magyar gasztroblogokat követni, és bevallom töredelmesen, most is, ha időm jut rá, én blogot inkább írok, mint olvasok) Szóval persze, hogy van kedvem és nagyon örülök, hogy megtaláltál ezzel a kiírással! Remek téma, örülök, hogy résztvehetetek. :)

Lena
2014. október 9., csütörtök

Kedves FlatCat!

Megsütöttem ezt a remek tortát, és nagyon finom lett. Ugyanakkor nekem a krém híg lett, nem ilyen szép krémes, mint a képen, pedig a recept szerint jártam el,és minőségi alapanyagokkal dolgoztam. Van esetleg valami fortély? Nem vagyok gyakorlott sütemény- illetve tortakészítő, a főzés inkább az én világom, de ez a recept nagyon felcsigázott, ezért bevállaltam. :-) Válaszodat előre is köszönöm!

Herczeg Gabriella
2014. október 9., csütörtök

Kedves Lena! Én épp ma sütöttem egy hasonló tortát és meglepődve tapasztaltam, hogy a DrOetker instant zselatinjából egy csomag csak 250 ml folyadékhoz elegendő. Az Aldi saját márkásából 1 tasak 500 ml folyadékhoz elég, ez szépen meg is fog minden krémet, én ezt használtam a recepthez. Tehát az egyik pont a zselatin mennyisége lehet. Illetve a dermedési idő is fontos, gyakran nem elég a zacskón feltüntetett 3-4 óra, én inkább 12 órát szoktam várni.
A másik, ami a trüffeleknél okozott nekem eddig problémát, a fehér csokoládé. Vannak olyan márkák, amik nem dermednek vissza, pl a Milka. Esetleg ez is tud kellemetlenséget okozni. Érdemes krémekhez olyat használni, ami kézben nem olvad meg könnyen, pl Lindlt, Choceur de ki kell tapasztalni, melyik jó ilyen célra.

Lena
2014. október 16., csütörtök

Kedves Gabriella!

Köszönöm szépen a gyors és támogató visszajelzést. Megsütöm hamarosan újra, a tanácsokat követve. :-)

Herczeg Gabriella
2014. október 20., hétfő

Kedves Lena! szívesen, remélem, ezúttal minden rendben lesz! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)