gersli spenóttal, pirított gombával

2013. május 15, szerda | hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

A spenót továbbra is nagy kedvenc, szinte minden formában, a salátától kezdve a levesen át a tartalmasabb egytálételekig. Ez a gersliből készült rizottó egyik aktuális kedvencünk, amit a pirított gomba tesz még tartalmasabbá.

  • gersli “rizottó” spenóttal, pirított gombával
  • 15 dkg gersli
  • 35 dkg laskagomba
  • 10 dkg spenót
  • 5 dkg mascarpone
  • 2-3 dkg finomra reszelt pecorino (esetleg parmezán)
  • 5-7 dl zöldségleves (vagy átszűrt, lezsírozott húsleves)
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 fej vöröshagyma (6 dkg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj

A gerslit átválogatom, átmosom (ez a szennyeződések miatt szükséges). A hagymát finomra aprítom, majd üvegesre sütöm az olívaolajon. Hozzáadom a finomra aprított fokhagyma felét, a gerslit, átpirítom, felöntöm a borral, beforralom. Hozzáadom a csokorba kötött kakukkfüvet, sózom és felöntöm a zöldséglevessel. Fedő alatt, időnként megkavarva addig főzöm ksi láng felett, amíg a gersli megpuhul. Ha kevésnek bizonyulna a főzéshez használt leves a gersli alatt, pótolom a folyadékot.

Közben a laskagombát centis csíkokra vágom és gyakran kavargatva, közepes láng felett megpirítom a vajon a maradék fokhagymával. Sózom, félreteszem.

A spenótot megmosom, leszárírtom, laskára vágom.

Ha a gersli megpuhult, leveszem a fedőt, ha túl sok folyadék maradt alatta, azt beforralom. Hozzáadom a mascarponet, a reszelt pecorinot, a gombát és a spenótot. Lehúzom a tűzről, átkavarom, kiszedem a kakukkfüvet és tálalom.

*zöldség alaplé: 1,2 liter vízbe 2 szál répa, 4 szál angolzeller, 1 fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél. A zöldségeket kevés sóval puhára főzzük, majd leszűrjük a levet.

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)