burgonya krémleves medvehagymás csirkegombócokkal

2013. április 18, csütörtök | csirke, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

A gombócos levesbetétek mostanában igazi kedvenceinkké váltak, mivel azon túl, hogy finomak, még a nagyobbik, igencsak válogatós gyereknél is lecsúszik belőlük egy-két darab. Már csak ezért is megéri a macerát. A szezonra való tekintettel pedig készült belőlük medvehagymás változat is, ami ezúttal tejfölös burgonya krémlevesbe került.

Akik pedig saját maguk szeretnék gyűjteni a medvehagymát, azok számára itt található néhány igazán hasznos információ az Erdőkóstoló blogon.

  • burgonya krémleves medvehagymás csirkegombócokkal
  • 2 csontos csirkemell, bőr nélkül (65 dkg)
  • 3 szál szárzeller zeller
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 liter víz
  • 2 nagyobb burgonya (40 dkg)
  • 5 dkg medvehagyma
  • 2 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 4-6 ek zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • citromlé, ízlés szerint

A csontról lefejtem a húst, majd a csontokat felöntöm hideg vízzel és lassú tűzön felforralom. Lehabozom, majd hozzáadom a meghámozott, megtisztított, nagyjából feldarabolt zöldségeket is, a babérlevéllel és sóval együtt. Egy-másfél órán át gyöngyöztetve főzöm.

Közben a csirkemellet ledarálom, a medvehagymát megmosom, leszárítom, igen finomra aprítom. A darált húst összegyúrom a medvehagymával, elhabart tojásokkal, olívaolajjal, sóval, és annyi zsemlemorzsával, hogy lágyabb, de jól formázható masszát kapjak. Diónyi gombócokat formázok a masszából.

A levest leszűröm, a zöldségeket szétválogatom, a burgonyát félreteszem, a többire már nem lesz szükség a későbbiekben. Felforralom a levest, majd kifőzöm benne a gombócokat, ami feljött a leves tetejére, szűrőlapáttal kiemelem. A gombócokat félreteszem, melegen tartom.

A levest ismét átszűröm, visszaszedem bele a burgonyát, felforralom, majd lehúzom a tűzről és botmixerrel pürésítem. Kevés forró levessel elkeverem a tejfölt, majd az egészet állandó keverés mellett a levesbe öntöm. Ízlés szerint még lehet ízesíteni kevés citromlével is.

A leveshez adom a gombócokat és így tálalom.

 

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)