spenótos ricottás rétes

2013. április 16, kedd | hús nélkül, sós, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

A sós rétes vitathatatlanul az egyik kedvenc műfajom, a spenót-ricotta-fokhagyma összeállítás pedig szintén igen közel áll az ízlésemhez, így csak idő kérdése volt, hogy ez a rétes létrejöjjön. Nagyon finom, nem túl bonyolult, és ideális lehet a közelgő tavaszi piknikekre.

  • spenótos ricottás rétes
  • 2 rúd
  • 6 réteslap
  • 50 dkg ricotta
  • 1 tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 15 dkg spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj+ 6-8 dkg vaj olvasztva a tésztához

A spenótot megmosom, lecentrifugálom/leszárítom, átválogatom és a vastagabb szárakat letöröm. A leveleket metéltre vágom.

A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztom, majd rádobom a spenótot, lefedem és lehúzom a tűzről, épp csak annyi hő szükséges a spenótnak, amitől összeesik, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, de megpárolni nem kell.

A spenótot megszórom a búzadarával, átkeverem, majd összeforgatom a villával áttört, elhabart tojással elkevert ricottával. Hozzáadom a finomra reszelt fokhagymát, sózom, alaposan átkeverem.

A réteslapot kiterítem, lekenem az olvasztott vajjal, majd újabb lapot helyezek rá, összesen 3-3 lapot helyezek egymásra egy-egy rúdhoz. A tölteléket a hosszanti oldal mentén elegyengetem, majd viszonylag szorosan feltekerem a tekercseket. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, a tetejüket lekenem olvasztott vajjal.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütöm, amíg aranyszínűek lesznek.

Hidegen és langyosan egyaránt finom.

 

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)