ötfűszeres marhahús pirított káposztával

2013. március 13, szerda | marha | Szerző: Herczeg Gabriella

A téli zöldségek még tartják magukat szerencsére, így a tavasz kezdetén, de ez nem is baj, hiszen nekem ezek a kedvenceim. Talán furán hangzik, de számomra a pirított káposzta vagy a sült cékla bármikor veri a mosolygós hónapos retket vagy a zsenge újhagymát. Tehát káposzta, ezúttal kissé ropogósan, egy fűszeres, vajpuha marhahússal karöltve.

  • ötfűszeres marhahús pirított káposztával
  • 1/2 fej fejeskáposzta (85 dkg)
  • 75 dkg marhahús (nyakat használtam, de bármelyik rész, pl comb is megfelel)
  • 2 fej vöröshagyma (15 dkg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos tk kínai ötfűszer keverék
  • 5 cm gyömbérgyökér (vagy 1 púpos tk szárított, őrölt gyömbér)
  • 1 tk csilipehely
  • 3+2 ek földimogyoró olaj (vagy olívaolaj)
  • 1 tk nádcukor
  • 3-4 ek alamecet
  • 1 ek szezámolaj
  • 2 maréknyi szezámmag (6 dkg)

A marhahúsról a nagyobb lemezeket levágom, majd kétszer átdarálom (a combot elég egyszer átdarálni, vagy érdemes eleve a hentessel ledaráltatni a húst.) A hagymát, fokhagymát finomra aprítom. 3 evőkanálnyi mogyoróolajon átpirítom a húst, miután kezd színt kapni, hozzáadom a hagymát, az ötfűszer keveréket, és együtt pirítom, amíg a hagyma üvegessé válik. Hozzáadom a fokhagymát, átkeverem, majd egy-két perc után hozzáadom a csilit, a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levét, az ecetet, cukrot, sózom, felöntöm másfél deci vízzel, lefedem és fedő alatt puhára párolom. Amikor a hús megpuhult, leveszem a fedőt és nagy láng felett, gyakran kavargatva elforralom a folyadékot alóla.

Közben a káposzta torzsáját kivágom, nagyjából felapírtom, majd késes robotgéppel felszecskázom. (robotgép hiányában a káposztát lehet durvára reszelni is) A maradék mogyoróolajon mérsékelt lángon, gyakran kavargatva lepirítom a nádcukorral megszórt káposztát. Amikor még ropogós, de már enyhe aranyszínt kap, kiszedem a serpenyőből.

A pirított káposztát a szezámolajjal együtt a lepirított marhahúshoz keverem, összeforrósítom, majd száraz serpenyőben aranyszínűre pirított szezámmaggal megszórva tálalom.

Címkék: , ,

1 hozzászólás a bejegyzéshez: ötfűszeres marhahús pirított káposztával

Anna Mária
2013. március 19., kedd

Aki hasonló marha (borju) jó elfelejtett különlegeséget szeretne, ebben megtalálja: A magyar úri család konyhája c. tengerészhústól – bélszínjava Róssini módra, töltött borjúszegytől – borjúmájduzma gombamártassal-ig. (bookline)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)