kakukkfüves fokhagymás sült kacsamell

2013. február 6, szerda | kacsa | Szerző: Herczeg Gabriella

A sült kacsamell nálunk örök kedvenc, és bár én rozéra sütve szeretem, a család más tagjai, főként az öt év alattiak, inkább a teljesen átsült, omlós változatra szavaznak. A teléjesen átsütött kacsamell sütése során akkor lesz puha a hús, ha épp csak átsül és nem sütjük tovább, ellenkező esetben megkeményedik és ki is szárad, illetve akkor, ha ezt követően még olyan sokáig sütjük (30-40 perc), hogy a hús ismét megpuhul, de ekkor általában kissé szárazzá is válik. Most az utóbbi változathoz hozok egy receptet, ami inkább a szüleink idejében lehetett divatos elkészítési mód, de érdemein ez nem változtat, a hús puha és omlós lesz, és ezen a módon elkészítve még csak nem is lesz száraz. A fűszerezés opcionális, én most egy igen klasszikus változatot választottam, tekintettel az aktuálisan konzervatív ízlésű kisdedünkre. Melegen is finom, de a felnőtt lakosság idehaza főként hidegen, salátákhoz használta fel, sült céklával és sült tökkel, pirított mandulával, balzsamecettel és olívaolajjal például igen ütős a kombináció.

  • kakukkfüves fokhagymás sült kacsamell
  • 3 főre
  • 3 fél pecsenyekacsamell, bőrrel, csont nélkül (60 dkg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (6-8 dkg)
  • 5 ág kakukkfű
  • fekete bors

A kacsamell bőrét megtisztítom, hosszában majd keresztben is átlósan bevagdosom. Egy felhevített serpenyőbe kevés vizet öntök, majd bőrével lefelé belefektetem a kacsamelleket (így nem kap oda a bőre, amíg kiolvad belőle a zsír). Kis lángon addig sütöm, amíg a bőréből a zsiradék kisül, majd megfordítom, és a húsos felével lefelé is lepirítom egy-két perc alatt, közben hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Hozzáadom a kakukkfüvet, felaprított fokhagymát, sózom, borsozom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi a kacsamelleket a bőrükig ellepi. Fedőt teszek rá és a legkisebb lángon addig párolom, amíg a hús egészen puha lesz.

A megpuhult melleket kiszedem, majd lehúzom a bőrét, közben az alatta felgyűlt levet beforralom, elforralom belőle a vizet. A kacsamelleket visszateszem a zsírba és lepirítom benne mindkét oldalukat.

Fogyasztható melegen és hidegen is, hidegen például kiváló salátákba. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor tároláshoz érdemes porcelán edénybe szedni és rákanalazni a zsírját. A fűszeres zsírban később fel is melegíthető, akár a konfitált kacsamell.

Címkék:

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)