padlizsános gombás csirke bazsalikommal, paradicsommal

2013. január 27, vasárnap | csirke | Szerző: Herczeg Gabriella

A könnyű, egyszerűen elkészíthető, sok zöldséges egytálételek reneszánszukat élik nálunk, ez is egy ilyen darab. Ezúttal csirkéből, de készülhet más sovány húsból is, ízlés szerint. A gazdag paradicsomos ragu mellé lehet kínálni friss fehér kenyeret, de párolt rizzsel is remek, és a legnagyobb előnye azon kívül, hogy finom, hogy egyszerre nagyobb adagban is gyorsan elkészíthető. Aztán a bejegyzés végén lesz majd egy fotó is arról, hogy miért lett fő szempont nálunk a főzésnél az egyszerre nagyobb adag és a  gyorsaság. :)

  • padlizsános gombás csirke bazsalikommal, paradicsommal
  • 60 dkg tanyasi csirke felsőcomb (csont és bőr nélkül)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (15 dkg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 1 nagy padlizsán
  • 35 dkg gomba (laska vagy csiperke)
  • 2 dl passzírozott paradicsom
  • 2 dl víz
  • 3+ 3 ek olívaolaj
  • 2-3 ek balzsamecet
  • 2 dkg vaj
  • fekete bors

A combokat az olívaolaj felén aranyszínűre sütöm, majd kiszedem a fazékból. A visszamaradt zsiradékon üvegesre sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom az ujjnyi csíkokra vágott gombát és együtt lepirítom. Hozzáadom a fokhagymát, átpirítom, majd szűrőlapáttal kiszedem a fazékból a csirke mellé. Kipótolom az olívaolajat és lepirítom rajta a két centis kockákra vágott padlizsánt, sütés közben megsózom. A padlizsán mellé visszaszedem a csirkét, hagymás gombát, hozzáöntöm az alattuk felgyűlt levet is, majd hozzáadom a vajat, passzírozott paradicsomot, 2 dl vizet, sózom, borsozom és fedő alatt puhára párolom a húst.

Végül hozzáadom a vajat, a balzsamecetet, a csíkokra vágott bazsalikomot és fedő nélkül nagyobb lángon beforralom, ízlés szerinti mennyiségűre hagyva a szaftot alatta.

Párolt rizzsel vagy friss, fehér kenyérrel tálalom.

És a legfontosabb dolog, ami velünk történt mostanában: január 19-én megszületett a második kisfiunk, Bálint.

 

Címkék: , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: padlizsános gombás csirke bazsalikommal, paradicsommal

Gesztenye
2013. január 27., vasárnap

Itt is sok szeretettel gratulálok kisfiad érkezéséhez :-))
Gyönyörű kisfiú:-))

Herczeg Gabriella
2013. január 27., vasárnap

Kedves Gesztenye, nagyon szépen köszönöm! :)

PartizánOrsi
2013. január 28., hétfő

Üdv a kétfiús anyukák táborában! Lehet készülni az anyósszerepre :-) Szóval én is szeretettel gratulálok Bálinthoz, nagyon édes!

Turák Kinga
2013. január 28., hétfő

gratulálok a picihez! Jó egészséget kívánok!

Herczeg Gabriella
2013. január 29., kedd

Orsi, Kinga, köszönjük! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)