egészben sült citromos csirke mellette sült csicsókával

2013. január 18, péntek | csirke, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

Bár a csirke egyike azon húsoknak, amik amúgy elég ritkán kerülnek nálunk az asztalra, az elmúlt hetekben ez a tendencia megváltozott, és a fánk mellett szinte naponta készül valami csirkével- hiába, a várandósság vége már csak ilyen. Ez egyébként a férjem kedvenc sült csirkéje, ha úgy tetszik, és ő igazán nem bánja ezeket a változásokat az étrendünkben. Egy egyszerű, egészben sült csirkéről van szó, aminek a bőre alá citromos kakukkfüves pirospaprikás fokhagymás vaj kerül, és igazán ízesre, zamatosra sül. A sült csicsóka mellé opcionális, a körete lehet kevert saláta vagy sült krumpli is- ízlés szerint.

Még pár szót írnék az egészban sült csirkéről. Én általában szabadon tartott, de tenyésztett biocsirkét sütök, nekünk ez a hús jött be a legjobban az egészben sült csirkéhez. A megadott sütési hőmérséklet és idő is erre a fajtára vonatkozik. A tanyasi, házaknál tartott bokorugró csirke húsa már elég kemény, az egészben sütésre nem praktikus, darabokban, puhára párolva majd aztán lepirítva sokkal jobb a végeredmény (már ha nem eleve ragunak vagy paprikásnak szánjuk). A broiler csirkét én személy szerint nem favorizálom, viszont ha ebből készül, akkor a sütési hőfok és idő változik, mivel ennek a húsa puha, vizes, laza, így magasabb hőfok és rövidebb idő is elég. Egy 1,2-1,3 kg-os broiler csirke 180 C fokon, a hátára fekteteve nagyjából 75 perc alatt sül készre, de a végeredményt hústűvel vagy húshőmérővel is ellenőrizhetjük.

  • egészben sült citromos csirke mellette sült csicsókával
  • 1 csirke (1,2-1,3 kg)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk édesnemes fűszerpaprika
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 citrom héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • 1 kg csicsóka
  • 1 citrom leve
  • fekete bors
  • olívaolaj

A csirkét megtisztítjuk, leszárítjuk, a püspökfalatját kivágjuk. A bőrét ujjainkkal óvatosan meglazítjuk a melle és a combja húsa felett, vigyázva, hogy ne szakadjon szét.  A mellét érdemes a fara felől kezdeni a hátára fordított csirkénél, a combokat is a püspökfalat felől, de a hasra fordított csirkén. A vajat kikeverjük a szárított kakukkfűvel, a finomra reszelt citromhéjjal és fokhagymával, a pirospaprikával, sóval, majd a meglazított bőr alá töltjük és egyenletesen szétoszlatjuk. Ha a bőr mégis elszakadna, fogvájóval össze lehet tűzni a nagyobb szakadásokat, de össze is lehet varrni erre a célra rendszeresített zsákvarrótűvel és konyhai kötözővel.

Sóval, fekete borssal és kevés olívaolajjal bekenjük a csirke bőrét, majd sütőtálba fektetjük és 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük. A hőfokot azonnal mérsékeljük 160 C fokra és 90 percig sütjük a csirkét.

Közben a csicsókát megtisztítjuk, a héját ledörzsöljük vagy meghámozzuk, ízlés szerint. Nagyobb darabokra tördeljük vagy vágjuk, összeforgatjuk sóval, borssal, citromlével és kevés olívaolajjal, majd sütőtálba terítjük egyenletesen, egy rétegben és a csirke mellett 50 percig sütjük 160 C fokon. 180 C fokon sütve 30 perc elegendő a sütéshez.

 

Címkék: , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)