fánk

2013. január 18, péntek | desszert, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

Ezt a fánkot először négy éve sütöttem, közvetlenül a kisfiam születése előtt. Nem kifejezetten farsangra, de a tészta annyira könnyű és puha lett, hogy azóta is ezt a receptet készítem farsangi fánkként. És most, pár nappal a második kisfiam születése előtt végre sor került arra is, hogy felkerüljön a blogra a recept. (a korábbi fánkok, ahogy azt Magyar Elek is javasolja az Ínyesmester szakácskönyvében, azonnal elfogyasztásra kerültek a kisütés utáni percekben) Tehát egy egyszerű kelt tészta, amit én fahéjas és kakaós porcukorral szórtam meg a kisütést követően, és cseresznye meg sárgabarack lekvár került mellé a tányérra.

  • fahéjas fánk
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • napraforgóolaj (vagy zsír, kókuszzsír) a sütéshez
  • fahéjas porcukor vagy kakaós porcukor és sárgabaracklekvár a tálaláshoz

A vajat megolvasztom, majd hozzáadom a tejet és cukrot, belemorzsolom az élesztőt, feloldom benne. Fel is lehet futtatni, de ha igazán friss az élesztő, én általában ezt a lépést kihagyom, hozzáadom a többi hozzávalót és alaposan kidagasztom a tésztát. Lágy, rugalmas, sima felszínű tészta a végeredmény. A kelesztőtálat letakarom folpack fóliával, majd egy nem túl hideg helyern hagyom pihenni a tésztát, amíg duplájára nő.

Átgyúrom a tésztát, majd enyhén lisztezett deszkán nagyjából 2 centi vastagra nyújtom ki. Rombusz vagy kör alakú 4-5 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom, a maradékot újra összegyúrom, majd nyújtom-szaggatom, addig, amg elfogy a tészta.

Langyos helyen hagyom kelni nagyjából 10 percig, amíg duplájára kel a tészta. Bő, forró zsiradékban kisütöm a fánkokat. Sütés közben maguktól átfordulnak, de ha ez mégsem történne meg, akkor átfordítom sütés közben, miután pirosra sült az egyik oldaluk.

Szűrőlapáttal kiemelem, lecsöpögtetem a felesleges zsiradékot és konyhai itatósra szedem a fánkokat.

Még forrón megszórom őrölt fahéjjal vagy kakaóporral elkevert porcukorral, és lekvárt kínálok mellé.

Címkék: ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: fánk

Anna
2013. január 18., péntek

Nos, mint rendszeres olvasója a blognak, most muszáj hozzászólnom. Pont a fánknál, holott a fánkot nem is nagyon kedvelem. ;-) De nem is a fánk késztetett, hanem az új jövevény híre: gratulálni szeretnék, jó egészséget és sok-sok eröt kívánok!
Anna

Herczeg Gabriella
2013. január 18., péntek

Kedves Anna, köszönjük! :)

Virág
2013. február 4., hétfő

Igazi fogyókúrás édesség:-)
… és észrevétlen szöknek fel a kilók.

Herczeg Gabriella
2013. február 4., hétfő

Hát igen… viszont sajnos ezen kívül más hátránya nincs. :) De farsang csak egyszer van egy évben, aztán nemsokára jönnek a könnyedebb sütik is. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)