lassan sült malac lapocka

2013. január 2, szerda | sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

Az új év első napja bizony malac sütéssel is jár, és ha nincs olyan szerencsénk, hogy éjfél után egy egész ropogósra sült szopós malacból falatozhatunk, akkor a lassan sült malac lapocka is megteszi. Sőt. Igazából nem igényel túl sok munkát, inkább csak türelmet, és a receptben leírt módszerrel az előzetes hosszas pácolás is kikerülhető, mégis gazdagon fűszeres lesz a végeredmény.

  • lassan sült malac lapocka
  • 4-6 főre
  • 1 malac lapocka (1,6-1,7 kg, csontos, bőrös)
  • 3 ek (mangalica)zsír
  • 1 nagyobb narancs leve és a felének a finomra reszelt héja
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • 1 ek méz
  • 1 tk édesköménymag
  • fekete bors

A malac bőrét éles késsel bevagdossuk hosszában és keresztben is, nagyjából 2-3 centis kockákra. A húsát a bőr nélküli oldalán egy vékony, hosszabb pengéjű késsel több helyen felszúrjuk a csontok mentén, és a vastagabb hús részleteket is felszúrjuk több helyen. A fokhagymát meghámozzuk, vastagabb csíkokra vágjuk, ezeket kés pengéjével kissé meglapítjuk.

A római köményt, mustármagot, koriandermagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd az édesköménnyel és kakukkfűvel együtt mozsárban porrá őröljük. A fűszerekhez keverjük a narancs finomra reszelt héját, egy púpos evőkanálnyi sót, ízlés szerint őrölt fekete borsot és a mézet, majd a felszúrt résekbe tömködjük a fűszerkeverék felét, váltakozva a fokhagyma darabokkal. A maradék fűszerkeveréket a húsba dörzsöljük, a bőrös és a másik oldalán is.

Kizsírozott tepsibe fektetejük, bőrös oldalával felfelé, mellé öntjük a narancs levét és a maradék zsírt is. Egy nagyobb darab sütőpapírral letakarjuk, majd az egészet szorosan lefedjük alufóliával. 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, a hőfokot azonnal 140 C fokra mérsékeljük és így, 130-140 C fokon sütjük 4,5 órán át. Ezt követően a fóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk a húsról, a bőrét levagdossuk úgy, hogy egy kevés zsírréteg maradjon csak rajta, közben a sütőn a hőfokot a maximumra állítjuk. Visszatesszük a húst a sütőbe és addig sütjük így, amíg megpirul (nagyjából 10 perc) A bőrét egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben mellé tettem a sütőbe, így az is ropogósra pirult, és a ropogós kérgű hús mellé ropogós malacbőr is készült, de aki jobban szereti, a bőrét eleve a húson hagyhatja és úgy piríthatja le az egész lapockát.

Szeletelés előtt legalább negyedórán át pihentetjük. Tálaláshoz én vékony szeleteket vágtam a húsból, amiket megforgattam alaposan a hús alatt sütés közben felgyűlt szaftban és tálra rendeztem a szeleteket. Burgonyapürével és ropogós fejes salátával nagyon finom.

 

Címkék: ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)