vajas mézes csigák mazsolával, mézeskalács fűszerekkel

2012. november 30, péntek | desszert, kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

Elindult a karácsonyi készülődés, igazából már két hete, de egy lelkes (talán túl lelkes) négy éves ifjú ember mellett nem is nagyon volt más választásunk. A feldíszített mini karácsonyfája kint áll a teraszon, papírból vágott hópelyhek az ablakokon, és újabban a Lego kockák helyett karácsonyfás, hópelyhes sütikiszúrókkal és karácsonyi, adventi díszekkel van felhintve a lakás padlója. Esténként pedig a karácsonyfadíszekről és karácsonyi süteményekről rögtönzött rövid történetekre alszik el. Ezek után talán nem meglepő, hogy egy-két karácsonyi hangulatú sütemény is készül mostanában. Ezek a kelt csigák egyébként inkább a reggeli péksütemény kategóriába tartoznak, nem a karácsonyi desszertek közé, és szerintem tökéletesek az adventi készülődéshez, hétvégi reggelikre. A tészta puha, könnyű, mézes és csak enyhén édes, a csigákat pedig mézeskalács fűszerekkel és mazsolával tekertem fel. Igazán klasszikusak az ízek, és a végeredmény nagyon finom.

  • vajas mézes csigák mazsolával, mézeskalács fűszerekkel
  • 12-14 darab
  • 45 dkg finomliszt
  • 20 dkg tejföl
  • 1 tojás
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 csapott tk só
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 púpos tk mézeskalács fűszerkeverék (házi vagy készen kapható)
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 ek nádcukor
  • 1 bő maréknyi (3-4 dkg) mazsola
  • tetejére tojás, jégcukor

Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a tojást, mézet, 10 dkg olvasztott vajat, sót, tejfölt és alaposan kidagasztom a tésztát. Lágyabb, rugalmas tészta lesz a végeredmény. A kelesztőtálat letakarom, kelni hagyom a tésztát, amíg a duplájára nő.

Ha megkelt a tészta, átgyúrom, majd enyhén lisztezett deszkán 2 centi vastag téglalappá nyújtom. A maradék 3 dkg vajat megolvasztom a mézeskalács fűszerekkel, majd a tészta tetejére kenem ecsettel, vagy kanál hátával, az egyik hosszabb oldal mentén 2-3 centis részt kihagyva. Megszórom nádcukorral és a durvára vágott mazsolával, majd feltekerem a fűszerrel lekent hosszabbik oldal felől indulva, az fűszervaj nélkül hagyott széli rész felé. A tekercset éles késsel 3 centi vastag szeletekre vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kissé lelapítom, formázom a korongokat, majd elhabart tojással lekenem, megszórom jégcukorral.

Meleg helyen kelni hagyom, amíg legalább másfélszeresükre nőnek, majd előmelegített sütőben 200 C fokon 15 percig sütöm (vagy amíg aranyszínűek lesznek a csigák).

Rácsra szedve hűtöm ki.

 

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: vajas mézes csigák mazsolával, mézeskalács fűszerekkel

Szemi
2012. november 30., péntek

Ezek istenien néznek ki! Nagyon tetszik a recept, okvetlenül ki fogom próbálni! :)

Zita
2012. november 30., péntek

Gyönyörűek a képek! Love at first sight. Karácsonyi zenét hallgatok és gyönyörködök bennünk perceken át! :)

killervidra
2012. november 30., péntek

Szemi, köszönöm, nagyon örülök hogy tetszik! :)
Zita, örülök hogy tetszenek a képek! :) nálunk már hetek óta tombol a karácsonyi láz, az egész ház így néz ki, remélem, a korai kezdet ellenére ez kitart karácsonyig! :)

Jenis
2012. december 1., szombat

Fantasztikusan finomnak néz ki!
Ha így folytatjuk én is karácsonyi hangulatba kerülök.
Ami nem ártana már. Főleg, mert két hét múlva kezdődik az óvodai advent, ahol a gyerekek saját készítésű díszekkel és édességekkel lepik meg egymást.

killervidra
2012. december 3., hétfő

Jenis, örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)