citromos olajbogyós csirke parmezános polentával

2012. november 19, hétfő | csirke, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

Amióta Tamás fiunk kacsa-liba diétára fogott minket (ugyanis közel egy hónapja minden egyes nap a “mi legyen a vacsora?” kérdésre a kacsahusi libahusival választ kapjuk), kétségbeesetten vágyunk a könnyebb fogások után a köztes időben, vagyis akkor, amikor nem a gyerek kívánságának teszünk eleget a menü megtervezését illetően. Ilyenkor jöhet hal, néha csirke, vagy könnyű, zöldséges fogások, saláták, tulajdonképpen mindegy, csak ne viziszárnyas legyen. Az egyik ilyen vacsora igen jól sikerült és mindenképpen említésre érdemes fogása volt ez a csirke, amihez kivételesen filézett, lebőrözött felsőcombot használtam, mivel nemrég ráakdatam egy jó minőségű tanyasi csirkét bontva is áruló tenyésztőre. Az étel egyébként könnyen elkészül, igazi ízbomba, és még a folyamatosan kacsa után sóvárgó gyermekünk is hamar megbékült vele.

Polenta helyett köretnek adhatunk mellé mást is, mivel elég szaftos a végeredmény, akár tésztával is remekül működik.

  • citromos olajbogyós csirke:
  • 50 dkg csirke felsőcomb filé, bőr nélkül
  • 20 dkg zöld olajbogyó
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • finomliszt
  • 2 citrom
  • fekete bors
  • 2 dl víz
  • polenta:
  • 2 dl finom kukoricadara
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 maréknyi reszelt parmezán
  • 2 dkg vaj+ a sütéshez

 

A hagymát, fokhagymát finomra aprítjuk.

A csirkehúst szárazra itatjuk, majd megforgatjuk kevés lisztben, a felesleget lerázzuk róla. Olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a vajat, majd pár perc alatt, több részletben színesre sütjük benne a csirkehúst minden oldaláról (eygszerre csak kevés húst érdemes sütni, hogy piruljon, és ne párolódjon a saját levében). Kiszedjük a zsiradékból, félretesszük, majd a visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, kis láng felett. Hozzáadjuk a fokhagymát, átpirítjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a csokorba kötött kakukkfüvet, a citrom finomra reszelt héját és levét, sózzuk, borsozzuk, visszaszedjük bele a csirkét és hozzáöntjük az időközben a csirke alatt felgyűlt szaftot is. Fedő alatt addig pároljuk mérsékelt lángon, amíg a hús csaknem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az olajbogyót is és készre főzzük. Ha túl sok lenne alatta a szaft, fedő nélkül beforraljuk a kellő sűrűségűre tálalás előtt.

A polentához felforraljuk a vizet a tejjel, sózzuk, majd állandó kevergetés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és addig főzzük, amíg a dara megpuhul, a massza sűrűvé válik. Hozzáadjuk a vajat, reszelt parmezánt, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük szét (én egy kerek szilikon sütőformát használtam), kihűtjük. Tálalás előtt szeletekre vágjuk, és serpenyőben kevés vajon mindkét oldalát megprítjuk.

 

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: citromos olajbogyós csirke parmezános polentával

Evelin
2013. január 5., szombat

Az új kedvencem <3 És a páromnak is ízlett, pedig nincs túl jó barátságban a citromos ételekkel :)
Nagyon könnyű elkészíteni, az vége pedig valami isteni íz!

Herczeg Gabriella
2013. január 5., szombat

Evelin, nagyon örülök hogy ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)