sütőtökös ricotta torta

2012. november 5, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Ez egy olyan torta, amiről a fentinél informatívabb képet eddig nem tudtam készíteni, mivel az elkészülés pillanatától számított fél órán belül eltűnik. Ajánlólevélnek nem is olyan rossz. Tehát sütőtök és ricotta, vaníliával, szerecsendióval és fahéjjal, a tetején tojáshabbal. Nagyon egyszerű elkészíteni, és bár mostanában elég kevés édesség készül nálunk, ez most akkora favorit lett, hogy az elmúlt másfél hét alatt háromszor is meg kellett sütnöm, családi nyomásra. Finom, rendkívül gazdag ízű, szolidan édes, és ha úgy vesszük, a sok sütőtök és ricotta – kevés cukor miatt akár még egészségesnek is mondható (legalábbis én ezzel nyugtatom magam).

  • sütőtökös ricotta torta
  • 25 dkg ricotta
  • 25 dkg sült tök
  • 2 tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • 1 tk vanília paszta (vagy 1 ek vaníliás cukor)
  • vaj és liszt a formához
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dkg cukor

A sült sütőtököt villával összetörjük vagy botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a ricottát, tojást, búzadarát, nádcukrot, a fűszereket és alaposan kikeverjük. Kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük a masszát, majd 180 C fokon 35 percig sütjük.

A tojások fehérjéből habot verünk a maradék cukorral, majd a kisült sütemény tetejére halmozzuk egyenletesen. Visszatesszük a 100 C fokra kihűtött sütőbe és további 40 percig sütjük-szárítjuk 100 C fokon.

 

Címkék: , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)