karamellizált hagymás birsalmás kacsamell gerslivel és gránátalmával

2012. november 5, hétfő | kacsa | Szerző: Herczeg Gabriella

A kacsamell örök kedvenc, a karamellizált hagyma és birsalma szintén, együtt pedig igazán fenségesek, most mégis inkább a gersliről szeretnék pár szót írni. A gersli az egyik kedvenc, vagy talán a kedvenc gabonafajtám. Könnyű vele dolgozni, szinte lehetetlen túlfőzni, és a kiadósabb köretre vágyó családtagoknak is teljesen megfelelő. Az íze nagyon kellemes, édeskés, a beltartalmi értékei pedig jelentősek, hiszen hántolás során nem távolítják el teljes egészében a mag héját. Gazdag fehérjében, szénhidrátban, kovasavban, A, B és E vitaminokban, ugyanakkor könnyen emészthető, így tartalmas, de nem megterhelő köretek, ételek készülhetnek belőle. Az ára pedig igen kedvező, szóval szerintem kiváló alternatíva a különböző rizsek, egyéb divatosabb gabonák helyett. Beszerezni sem nehéz, legalábbis nálunk minden sarki boltban kapható. Kicsit hosszabb idő alatt fő meg, mint például a rizs (de rövidebb idő alatt készül el, mint a barna rizs), és ideális alapanyag köretnek, salátának, én szívesen használom töltött káposztához, töltött paprikához, és rizottó módra elkészítve is nagyon finom. Szóval csupa jó dolgot tudok csak írni róla, szerintem érdemes kísérletezni vele, ha eddig még nem tettük, nagyon hálás téma, és én eddig még csak pozitív visszajelzéseket kaptam, bárkinek is készítettem.

A birsalmát ehhez az ételhez most sütve használtam fel, ez szerintem igen praktikus módja az elkészítésének, mert így sokkal könnyebb meghámozni, darabolni is, és a párolási időt is meg lehet spórolni vele (persze érdemes kukacmentes példányokat használni hozzá). A sült tök és cékla mellett pedig a sütőben ez is elkészül, ezekből én hetente egyszer-kétszer amúgy is sütök egy nagyobb mennyiséget, mivel a munkahelyi ebédekre csomagolt őszi-téli salátákhoz a sült zöldségeket előszerettel használjuk fel. A sütés pont úgy történt, mint a cékla estében, azaz alufóliába csomagoltam és 180 C fokon 1,5 órán át sütöttem. Miután kihűlt, mehámoztam, feldaraboltam, a barnulás ellen pedig citromlével is meg lehet csepegtetni, ha nem használjuk fel azonnal. Ezután jól záródó edényben hűtőben néhány napig eltartható.

  • karamellizált hagymás birsalmás kacsamell gerslivel és gránátalmával
  • 1 pecsenyekacsa melle bőr és csont nélkül (25-30 dkg)
  • 1 nagy birsalma (30 dkg)
  • 2 fej vöröshagyma (18-20 dkg)
  • 2 csapott tk cukor
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 2+2 ek olívaolaj
  • 1 tk szegfűbors
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 gránátalma
  • 10 dkg gersli

A kacsamellet lehártyázzuk, majd vékony, ceruzányi csíkokra vágjuk. Összeforgatjuk a mozsárban porrá őrölt szegfűborssal.

A gerslit átöblítjük, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.

A gránátalmát félbevágom és a magjait fakanállal egy tálba ütögetem ki a héjából, a közben kicsorgó levet is felfogom.

A hagymát finomra aprítjuk, a birsalmát kis kockákra vágjuk. 2 evőkanálnyi olívaolajon kis láng fölött, időnként megkeverve lassan megsütjük a hagymát, cukorral, sóval megszórva, amíg enyhe aranyszínt kap. Hozzáadjuk a birsalmát, a csokorba kötött kakukkfüvet, a balzsamecetet, kevés vizet öntünk alá, majd addig pároljuk lefedve, amíg a birsalma megpuhul. (ha sült birsalmát használunk, nem szükséges alá vizet önteni, elég a balzsamecettel együtt rövid ideig összepárolni fedő alatt)

Ha elékszült a birsalmás hagyma, kiszedjük a serpenyőből majd pótoljuk a zsiradékot, felhevítjük a serpenyőt és nagy láng fölött rázogatva-kevergetve 2-3 percig sütjük a kacsamellet, sütés közben sózzuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről és ebben hagyjuk pihenni 5 percig a kacsamell csíkokat. Végül hozzáadjuk a birsalmás keveréket és a gerslit, összeforgatjuk, összemelegítjük.

Tálalásnál megszórom a gránátalma magokkal és rálocsolom a gránátalma levét is.

 

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás a bejegyzéshez: karamellizált hagymás birsalmás kacsamell gerslivel és gránátalmával

Epercsók
2012. november 5., hétfő

Nagyon tetszik ez a sült birsalmás kacsa, és mi is nagyon kedveljük a gerslit!

Jenis
2012. november 5., hétfő

Kizárólag ennek a bejegyzésnek köszönhetően adok még egy utolsó esélyt a gerslinek.
Lehet, hogy csak ügyetlen vagyok, de nekem eddig mindig rágós lett. Vagy nem is tudom, olyan fura. Szóval nem tetszett.
Amúgy jól hangzik.

killervidra
2012. november 5., hétfő

Epercsók, nagyon örülök hogy tetszik! :)
Jenis, ízlések és pofonok. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)