birsalmás sütőtök krémleves mazsolával

2012. november 2, péntek | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

A birsalma-sütőtök kombináció igazán jól működik, először lekvár készült belőle, majd egy krémleves, végül püré, köretnek, és mindegyik igazi kedvencünk lett. A levest igazából annyira szeretjük, hogy számos variációban készült már, és ez a mostani olyan jól sikerült, hogy lejegyeztem a receptet. A birsalmához most tokaji aszú, mazsola és méz került, amitől egészen más dimenziókat kapott és így akár egy ünnepi asztalon is megállná a helyét. Mivel közeleg a karácsony, és ki tudja, mi van velem, de az idén már októberben elkezdtem hópehely alakú díszítő cukrot és karácsonyi dekorációt vásárolni, így már a karácsonyi menü is alakulóban van, ez a leves pedig egészen biztosan felkerül a listára.

  • sütőtök-birsalma krémleves
  • 60 dkg sütőtök
  • 60 dkg birsalma
  • 1 liter víz
  • 2 dl tokaji aszú
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg mazsola
  • 1/3 vaníliarúd
  • szerecsendió
  • 1/2 rúd fahéj
  • méz

A sütőtököt és birsalmát meghámozom, a birsalma magházát kivágom, felkockázom. Hozzáadom a tokaji aszút, forralom, amíg elillan az alkohol, hozzáadom a vizet, a félbevágott vaníliarudat, fahéjat, reszelek hozzá bőven szerecsendiót és fedő alatt puhára főzöm. Kiszedem a fahéjat, vaníliát, majd botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt, mazsolát, visszateszem a tűzre, összeforralom, végül mézzel édesítem, ízlés szerint.

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)