egészben sült liba birsalmás sütőtök pürével

2012. október 23, kedd | köret, liba | Szerző: Herczeg Gabriella

A háztól való beszerzés tagadhatatlan hátránya a bizonytalansági faktor, vagyis van az úgy, hogy több helyről kell megrendelni valamit hogy legalább egy helyről sikerüljön hozzájutni, máskor meg minden megrendelés befut, aztán állok ott tanácstalanul három libával. Persze azért ez nem valódi panaszkodás, hiszen történhetnek ennél rosszabb dolgok is. A libát pedig szeretjük. Egészben sütve, a mellét-combját külön, máját, zúzáját, minden porcikáját. Egészben sütve pedig igazán impozáns látvány, bármelyik ünnepi asztalon is megállja a helyét. A liba most zsályával, fokhagymával és mézzel készült, lassan sütve, omlósra, mellé pedig birsalmás sütőtök püré volt a köret. Az aprólékból pedig egy csodás tokaji aszús húsleves készült, de erről majd később.

  • zsályás libasült
  • 1 egész liba (fiatal, 4,5 kg konyhakészen, aprólékkel, belsőségekkel)
  • 20 levél zsálya (vagy 3 ek szárított)
  • 3 csapott ek méz
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 birsalma
  • birsalmás sütőtök püré
  • 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 60 dkg birsalma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • vanília
  • juharszirup
  • szerecsendió
  • csipet só

A libát megtisztítom, a nyakát, lábát, szárnyak végét (ez a 15-20 cm hosszú, utolsó izület utáni rész), püspökfalatot levágom, a nagyobb lelógó bőrös-hájas darabokat szintén. A fokhagymát a zsálya levelekkel és sóval együtt alaposan összezúzom mozsárban (vagy a zsályát lehet finomra aprítani, a fokhagymát pedig reszelni is), elkeverem a mézzel. A liba bőrét a melle felett (a nyak felől indulva) és a combja felett (a fara felől indulva) óvatosan felfejtem, egy fakanál nyelével lehet segíteni. Ügyelek arra, hogy a bőr csak váljon el a hústól, de ne szakadjon szét és ne szekadjn le a libáról. Az így kialakított bőr alatti tasakokba kenem a zsályás mézes keveréket, nagyjából a 2/3 részét, a maradékkal bedörzsölöm a liba hasüregét. A liba hasába rakok egy egészben hagyott birsalmát, majd a combok végét összefogom, konyhai spárgával összekötözöm. A libát a mellére fordítom, majd a szárnyak tövénél is átvezetek egy spárgát, összehúzom a szárnyakat és összekötöm. (így nem fog kilógni sütés közben a liba alól és nem ég meg a szárnyak vége, továbbá formásabb is lesz a liba)

Egy akkora tepsibe fektetem a szárnyast, amiben a liba kényelmesen elfér, a hátára. A bőrét is sózom, borsozom. Aláöntök szűk egy deci vizet, majd lefedem alufóliával (ha van teteje a sütőtálnak, akkor azzal). 180 C fokra előmelegített sütőben kezdem sütni, de a hőfokot azonnal visszaveszem a sütés elején 140 C fokra. Lefedve 3 órán át sütöm (közben egy óra után megfordítom a mellére, majd csak a 3. óra végén fordítom vissza), majd leszedem a fedést és anélkül, időnként a saját zsírjával meglocsolva még 1,5 órán át sütöm magasabb, 160 C fokos hőfokon. A sütés utolsó 20 percében már nem locsolgatom, így a bőre ropogós lesz. (sütés közben 2 ujjnyi zsír legyen alatta, ha kisebb a tepsi/sütőtál és több zsír gyűlik fel, akkor azt érdemes lemerni róla)

Tálalás-szeletelés előtt 15 percig pihentetem.

A körethez a mehámozott, felkockázott tököt a vajon átpirítom, majd hozzáadom a meghámozott, felkockázott birsalmát is. Reszelek hozzá szerecsendiót, 1/4 vaníliarúd kikapart magját is hozzáadom, felöntöm 1,5 dl vízzel, majd fedő alatt puhára párolom. Ha maradt alatta folyadék, azt előbb teljesen elforralom, hozzáadom a tejszínt, összeforralom, majd botmixerrel pürésítem. Végül juharsziruppal is ízesítem, ízlés szerint.

Mregjegyzés: a püré még sokkal finomabb lesz, ha a pároláshoz használt víz helyett tokaji aszút használunk. Ez egy remek párosítás, én most csak a gyerek miatt tekintettem el tőle, mivel abból a változatból nem feltétlenül távozik el az összes alkohol.

Címkék: , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: egészben sült liba birsalmás sütőtök pürével

Kádár Katalin Imola
2012. október 23., kedd

Csak nyelek itt nagyokat:) Régebb mi is tartottunk ludakat, ma már nincs hol. Tudom milyen finom.
És a fotód is nagyon szépek.

killervidra
2012. október 23., kedd

Katalin Imola, köszönöm, örülök hogy tetszik! :) Mi félig-meddig falun lakunk, itt még van sok lúd, szerencsére. :)

Emese
2012. október 24., szerda

Anyukámék kaptak egy Malvin nevű kislibát a tavasszal. Nagyon-nagyon édes kis jószág volt, szívébe zárta az egész család. Mostanra meglehetősen nagyra nőtt és gyakorlatilag mindenkit megtámad, a szüleimet kivéve. Bár, ha Apukám másképp van öltözve, mint amihez a liba szokott, őt is. Már elkezdtem lobbizni, hogy a tepsiben végezze az a házsártos szárnyas, de egyelőre nem találtam senkit, aki elvágná a torkát. Hátha a receptjeidet látva (a libamájas posztot is beleértve) kicsit nagyobb meggyőző erőt tudok kifejteni :) és Márton napra véget ér a földi pályafutása…

killervidra
2012. október 24., szerda

Emese, sokat mosolyogtam, miközben olvastam a soraidat, elképzeltem Malvint. :) Bár tudom, hogy ez csak leírva mókás, ismerem a liba “terrort”, elég félelmetesek tudnak lenni. :) Nálunk nagymamám volt az anno, aki összeszedte minden bátorságát (+ még két zsákot és egy baltát), aztán levágta a libákat. Általában így is csak kisebb-nagyobb sérülésekkel úszta meg a dolgot.
Örülök hogy tetszenek a receptek! :)

Emese
2012. október 24., szerda

Nagyon tetszenek a receptjeid, én köszönöm őket :) azt hiszem, sokat megfőzök majd belőlük.
Közben visszaolvastam az előző bejegyzéseidet és őszintén, szívből gratulálok az érkező kisbabához!!!

killervidra
2012. október 24., szerda

Emese, ennek őszintén örülök! :) És köszönöm a gratulációt! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)